×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Comença la massacre israeliana a Rafah amb més de 100 morts

L'exèrcit israelià ha llançat una nova sèrie de bombardejos mortífers sobre Rafah, matant probablement a més de 100 persones. Un presagi del desastre que s'aveïna en el sud de Gaza.

Redacció internacional

dimarts 13 de febrer
Facebook Twitter

Mentre se celebraven negociacions entre diplomàtics estatunidencs, alguns governs àrabs i Israel per a obtenir un alto-el-foc ampliat, Benjamin Netanyahu va decidir la setmana passada continuar les operacions genocides a la Franja de Gaza. Després que el divendres el Primer Ministre israeli va demanar a l’exèrcit que preparés un "pla combinat" per conquistar Rafah i evacuar a un destí desconegut als 1,3 milions de desplaçats que s’han refugiat temporalment allà, sembla haver començat la primera fase de les operacions.

Durant la nit del dilluns, les forces israelianes van iniciar una sèrie d’atacs contra Rafah, al·legant que estaven duent a terme un "bombardeig" per permetre la recuperació de dos ostatges. Prop de catorze edificis van ser bombardejats, així com tres mesquites. Segons un informe provisional del Ministeri de Sanitat de Gaza, 67 palestins van perdre la vida en els bombardejos, però els testimoniatges en vídeo publicats en les xarxes socials han fet témer un nombre de morts molt major, i s’ha difós la xifra d’almenys 100 morts. Durant la jornada del dilluns, l’exèrcit israelià també va atacar vehicles civils i a agents de la policia local, mentre que també es va detenir a palestins, que van ser traslladats a l’hospital de Kuwait.

Aquesta primera operació mortal presagia els macabres dies i setmanes que s’aveïnen a Rafah, que acull a gairebé 1,3 milions de refugiats, entre ells 600.000 nens, que s’han vist obligats a exiliar-se per l’ofensiva terrestre en el nord, i on la densitat de població és màxima. Com va declarar al diari frances Le Monde Jamal Al-Fadi, resident a l’enclavament, "hi ha unes 27.000 persones per quilòmetre quadrat, qui s’ho pot imaginar? Qualsevol combat militar, bombardeig o tiroteig pot matar a desenes de persones; una invasió terrestre, adopti la forma que adopti, pot matar a milers de persones en aquestes condicions".

Com la ciutat, que ocupa una superfície de 60 quilòmetres quadrats, sembla ara atrapada en el vici de la maquinària de guerra israeliana, els residents temen que les operacions militars israelianes adoptin el mateix protocol que el dut a terme metòdicament a Gaza o Jan Yunes: atacs massius per preparar el desplegament terrestre; una vegada que el setge sigui total i l’evacuació impossible, batudes i detencions barri per barri, execucions extrajudicials i càstigs col·lectius, i deportació a presons israelianes o mort. Una vegada buidada la ciutat de la seva població, les operacions solen acabar amb la destrucció metòdica d’edificis fins a arrasar-ho tot.

Aquesta vegada, va ser l’alliberament de dos ostatges el que va servir de justificació per a una operació mortífera. Havien estat capturats el 7 d’octubre en el kibutz de Nir Yitzhak, als afores de l’enclavament. Els dos homes, de 60 i 70 anys, eren de nacionalitat argentina i van ser traslladats a Tel Aviv. Segons un comunicat de premsa del Shin Bet, es troben en bon estat físic. En una declaració publicada a X, el president argentí d’extrema dreta, Javier Milei, va donar les gràcies a les forces de Tsahal i va celebrar l’alliberament dels dos ostatges.

L’operació de l’exèrcit israelià va complir diversos objectius: va donar legitimitat política a una sèrie d’atacs injustificats contra la població de Gaza, al mateix temps que va tranquil·litzar al moviment per l’alliberament dels ostatges. També forma part de l’acostament diplomàtic entre Benjamin Netanyahu i Javier Milei, que va aprofitar el seu viatge a Israel per anunciar el trasllat de l’ambaixada argentina a Jerusalem, en els territoris ocupats.

Al mateix temps, és evident que la prioritat de Netanyahu continua sent mantenir l’agenda estratègica de la "tercera fase" de la guerra a Gaza: prendre el control del corredor de Filadèlfia, sota sobirania egípcia, i de la porta de Rafah per completar la neteja ètnica de la Franja de Gaza. Una operació que amenaça amb exacerbar la inestabilitat de l’equilibri regional.

En un moment en què Israel manté un estira-i-arronsa amb Egipte pel control del corredor de Filadèlfia, una estreta franja de terra de 100 metres d’ample i 14 quilòmetres de llarg contigua a la frontera israel-egípcia, l’ofensiva sobre Rafah imposa un ultimàtum al president egipci Al-Sissi. Amenaçant la vida de més d’un milió de refugiats, la campanya de Rafah és un engranatge essencial de la diplomàcia de la carnisseria de Netanyahu: pressionar a Egipte deslligant la mort a les seves fronteres per obligar-lo a acollir als habitants de l’enclavament de Gaza.

Mentre Egipte ha augmentat la grandària de les seves forces estacionades a la frontera, el govern israelià opta per la Nakba: expulsar del Sinaí a més palestins dels que les guerres colonials de 1948 i 1967 juntes havien aconseguit exiliar. El govern israelià persegueix un únic objectiu: obligar els palestins a abandonar el que queda de la seva terra o aniquilar-los en el seu propi sòl.

D’altra banda, el fiscal de la Cort Penal Internacional (CPI), Karim Khan, va subratllar aquest dilluns la seva “preocupació” pel bombardeig israelià a la ciutat de Rafah, en el sud de la Franja de Gaza, i va alertar que “els qui infringeixin la llei hauran de rendir comptes”, com a part de la recerca que està “duent a terme amb màxima urgència”.

“Estic profundament preocupat pel bombardeig i la possible incursió terrestre de les forces israelianes en Rafah. La meva Oficina té una recerca en curs sobre la situació a l’Estat de Palestina. Això s’està duent a terme amb la màxima urgència, amb la intenció de portar davant la justícia als responsables dels crims sota l’Estatut de Roma”, va afegir Khan.

El fiscal té oberta des de 2021 una recerca dels presumptes crims comesos des de 2014 en els territoris palestins ocupats, des de Gaza a Cisjordània, inclosa Jerusalem Est, i que inclou l’actual massacre. Això dona compte del limitat poder amb què compta la CDI, que és part d’un mecanisme de l’ONU per legitimar les accions de l’imperialisme i els seus amics.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna