×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Comença una històrica vaga en les automotrius dels EUA

Així ho va anunciar el líder del sindicat UAW (United Acte Workers) aquest dijous a la nit. És la primera vegada que una acció així afecta a "les tres grans" però fins ara només serà en una planta per companyia.

divendres 15 de setembre
Facebook Twitter

Aquest dijous a les 11.59 hora local expirava el contracte de l’UAW (United Acte Workers), el sindicat que representa als treballadors d’automotrius i autopartistas als EUA amb les empreses del sector i les negociacions per a un nou conveni estaven estancades.

En una transmissió per facebook i twitter, Shawn Fain, president de l’UAW, va anunciar el començament de la vaga però només en tres plantes d’armat final, una per cada empresa. Això significa que només una petita fracció dels 150 mil afiliats efectivament farà atur. Immediatament després de l’anunci, la xarxes socials van començar a expressar la frustració dels treballadors, ja que un aclaparador 97% d’ells estaven a favor de l’atur, i preparats per a començar.

El sindicat demanava un augment salarial del 46% en quatre anys, el restabliment de les pensions tradicionals (que havien estat eliminades en negociacions anteriors), la reducció de la jornada laboral i la sindicalización dels treballadors de les fàbriques de bateries.

Per descomptat que per a Ford, GM i Stellanti, les anomenades tres grans això era excessiu i es negaven rotundament. Clarament un insult als treballadors i treballadores considerant que aquestes empreses van augmentar els seus guanys nets un 65% i havien pujat els preus dels vehicles en un 34% en els últims quatre anys, molt per sobre del 20% d’inflació mitjana del país.

Aquests números no es poden explicar sense parlar de la col·laboració del sindicat amb les empreses, que va permetre la pèrdua de drets com les pensions i va negociar augments molt per sota del que en realitat necessitaven els treballadors. La justificació era que així es mantindrien els llocs de treball però tampoc això es va complir.

A les 00.00 del divendres 15, segons es va anunciar, començarà l’atur en les plantes d’assemblatge final de General Motors en Wentzville, estat de Missouri, Stellantis a Toledo, estat d’Ohio i Ford en l’estat de Michigan, són 13.000 treballadors que participen d’aquesta vaga. L’elecció deixa fora algunes plantes claus com les plantes d’assemblatge final i la planta de camions de Ford, totes dues en l’estat de Kentucky i aquesta ultima sent la més gran en termes d’empleats.

Aquest anunci deixa un sabor amarg per als treballadors d’un dels sindicats més importants dels EUA que no sols estaven disposats a parar totes les plantes del país sinó que compten amb un suport massiu entre la població.


Facebook Twitter
La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?