MADRID

Condemnats a set anys de presó per defensar-se d’un grup de neonazis en el barri de Sant Blas

Aquests grups neonazis es van dedicar el passat octubre a “localitzar menas” en el barri madrileny de Sant Blas. Minuts abans de l'agressió se'ls havia requisat als agredits una navalla i una barra extensible prop d'on van ocórrer els fets.

divendres 23 de juliol| edició del dia

Tres joves marroquins són condemnats a set anys de presó i a pagar una indemnització de 4100 euros per delictes de lesions a dos joves d’un grup neonazi que van reconèixer a la policia que anaven a “localitzar MENAS”. La jutgessa considera en la seva fallada que la ideologia dels perjudicats o el previ incident manquen de rellevància.

Aquests fets es remunten a la nit del 13 al 14 d’octubre en el barri de San Blás a Madrid, després d’una onada d’agressions racistes als voltants d’una coneguda casa del barri on vivien menors estrangers no acompanyats. El vídeo va circular en xarxes els dies posteriors al succés. Els fets es van produir en un context d’autodefensa de persones migrants del barri que havien rebut diversos atacs en dies anteriors i després d’una agressió aquest mateix dia en un parc pròxim.

A més dels tres joves, hi ha un quart detingut, menor d’edat, que va manifestar que ell i un altre grup de joves marroquins van ser intimidats, amenaçats i agredits prèviament per dos joves, que els van empènyer i van colpejar amb un casc de moto en un parc pròxim.

La part dispositiva del jutge va ser difós per l’advocat dels dos neonazis de Bastió Frontal, anomenant-los “camarades”, cosa que no va voler reconèixer un dels agredits en el propi judici. Raó suficient del que es pot intuir que aquestes agressions es produeixen en un context d’autodefensa de persones migrants del barri en resposta a un atac xenòfob del grup neonazi.

Després dels fets, Sant Blas es va convertir en escenari de manifestacions i protestes contra els menors migrants promogudes per grups d’ultradreta al crit de “Sant Blas serà la tomba dels menas” i “ni un puto mena en Sant Blas” i insults a la porta dels llocs de residència dels menors tutelats per la Comunitat de Madrid.

La jutgessa reconeix en la seva sentència que "És cert que els perjudicats no van oferir una versió coherent de què és el que feien al parc on es van iniciar els fets i de per què tenien les armes que els van ser confiscades per la Policia, però la veritat és que tals fets no són objecte del present procediment i manquen de rellevància penal".

Els joves han estat condemnats a set anys de presó i expulsió del país una vegada hagin complert un terç de la pena.

Vox no té l’exclusivitat del racisme i la xenofòbia en l’Estat espanyol. Cada dia veiem com els seus discursos racistes són emparats per lleis que tanquen als migrants en CIEs, per tribunals que els permeten difondre els seus missatges d’odi en campanya electoral i per jutges que condemnen a les víctimes quan es defensen. El govern “més progressista de la història” manté un sistema que condemna a la classe treballadora migrant a la clandestinitat i la misèria, i roman passiu davant les injustícies.
temes relacionats

Llei d’Estrangeria   /    Comunidad de Madrid   /    Racisme institucional   /    Llibertats democràtiques   /    Racisme   /    Poder Judicial   /    Madrid

Comentaris

Comentar