×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Confinament a Lleida: el rebrot de la precarietat i del racisme institucional

El Govern català confirmava el confinament total a tota la comarca del Segrià (Lleida) ara fa una setmana. La precarietat i el racisme institucional en són l'altre "rebrot".

Itziar Batet

dilluns 6 de juliol de 2020
Facebook Twitter

FOTO: Territoris.cat

Quim Torra, acompanyat dels consellers d’interior Miquel Buch, i de Salut Alba Vergés, comunicaven avui fa una setmana el confinament perimetral de tota la comarca catalana del Segrià. Qüestió amb la que ja s’especulava durant els últims dies.

L’origen d’aquest rebrot es troba dins d’empreses agricultores, entre els jornalers o temporers, majoria persones immigrants que treballen en condicions d’extrema precarietat i sense cap mena d’higiene ni protecció adequada. Fins i tot molts no tenen cap lloc on dormir. Però aquesta situació no és nova, porta anys i ara surt a la llum pública perquè "si ells és contagien ens podem contagiar tots".

La "gestió" de la Generalitat i dels grans empresaris de l’agrobusiness sobre la classe treballadora d’aquest sector és sempre la mateixa: pagar una misèria sota condicions d’extrema explotació. Per a això, utilitzen tot el pes del racisme institucional, lleis d’estrangeria mitjançant, jugant amb el xantatge patronal amb els "sense papers" que treballen sense contracte i sense drets bàsics.

Et pot interessar: Daouda Dieye: "El racisme institucional és l’arrel: lluitar contra el racisme és lluitar contra el capitalisme"

I això demostra una vegada més que l’àmbit de treball és un lloc de contagi de la Covid19 ja que els empresaris no apliquen les mesures mínimes. I també demostra que afecta majorment els sectors més desprotegits sense accés a màscares, ni possibilitat de mantenir distància, ja que viuen i treballen amuntegats.

Et pot interessar: El 40% del rebrot el sofreix la classe obrera migrant en escorxadors d’Aragó

És conegut per les autoritats que les campanyes de recollida de productes agraris té un efecte de crida i que els empresaris s’aprofiten de la situació de les persones en situació irregular coaccionats per les reaccionàries Lleis d’Estrangeria. Alhora que es desfermen també campanyes de culpabilització i criminalització contra els "indocumentats", com se’ls denomina des de les institucions.

Des de la plataforma Fruita amb Justícia Social i SOS Racisme Catalunya van denunciar, en un comunicat de fa dues setmanes "la resposta ineficaç i amb biaix racista que diversos alcaldes i alcaldesses del Baix Segre, la Generalitat de Catalunya, i la subdelegació del govern de l’Estat a Lleida han donat davant la situació de desemparament que pateixen les persones que vénen a treballar a la campanya de la fruita, tot incrementant els controls policials".

També van denunciar la situació de precarietat laboral, " com cada any, milers de persones viatgen per trobar feina al camp. No és nou que sempre han patit menyspreu -fins i tot en èpoques de bonança-, generat per una lògica discriminatòria on les persones migrants i racialitzades són les que ocupen les feines més dures, mal pagades i amb menys prestigi social. El racisme institucional i la Llei d’Estrangeria aboca al nomadisme a moltes persones en situació administrativa irregular, però també a persones amb la seva situació regularitzada".

Una situació encara més greu en temps de pandèmia: "Els temporers són treballadors indispensables, però no gaudeixen de drets laborals ni socials per poder arrelar-se a la terra que ells mateixos treballen. Tot i les restriccions de mobilitat durant la pandèmia, no podem ignorar la desesperada situació en què es troben certs col·lectius, que arrisquen la seva pròpia salut per sobreviure i per fer arribar la fruita a les nostres taules."

"La lògica racista i utilitarista envers les persones migrades, que les usa quan convé però les rebutja quan no són necessàries i les intervencions dels cossos policials contra elles són una mostra més d’un racisme d’Estat al servei dels seus propis interessos que atemoreix, castiga i criminalitza els col·lectius més desemparats. El racisme, la deshumanització i la invisibilització de les persones racialitzades -sobretot les negres- en aquest país és històrica i es troba als fonaments del propi sistema", denuncien Plataforma Fruita amb Justícia Social i SOS Racisme Catalunya.

Però aquesta problemàtica dels contagis en llocs de treball no és exclusiva de Catalunya, ni de l’Estat espanyol. Tots hem pogut veure les notícies d’Alemanya sobre els contagis massius en un escorxador de porcs. També afecta a temporers romanesos a França. I és clar que en altres punts de Catalunya i la resta de l’Estat espanyol.

Et pot interessar: Quin valor té la vida de les temporeres i temporers romanesos per a l’agroindústria de l’Europa occidental?

El comú denominador en totes aquestes situacions són: condicions de treball denigrants, que afecta treballadors i treballadores immigrants que cobren salaris miserables i en una precarietat laboral extrema i que, per tant, moltes de les seves famílies viuen en pisos petits. Aquesta és la causa dels contagis i rebrots: el rebrot de la precarietat i el racisme institucional.

Et pot interessar: Així s’està preparant un rebrot que afectarà encara més a la classe treballadora, precaris i migrants


Facebook Twitter

Itziar Batet

Educadora | Barcelona

"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques