×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Continua la corrupció: nova condemna al PP per la trama Gürtel

L'Audiència Nacional ha condemnat per tercera vegada al Partit Popular per beneficiar-se de la trama Gürtel. El tribunal condemna a l'organització política per ser partícip a títol lucratiu. Un cas més que se suma a la decadència i corrupció generalitzada.

Clara Mallo

dissabte 9 d’abril
Facebook Twitter

L’Audiència Nacional condemna en la seva sentència pel capítol ’Boadilla’ de la causa Gürtel a tots els acusats de participar i beneficiar-se de la trama de corrupció ideada per Francisco Correa. Aquesta trama tenia el seu centre d’organització en la localitat madrilenya de Boadilla del Monte governada pel PP. A més dels 24 acusats, el Partit Popular, ha estat condemnat com a partícip a títol lucratiu.

L’episodi “Boadilla” de la trama de corrupció més mediàtica dels últims anys ha conclòs amb una nova condemna al PP. El tribunal de l’Audiència Nacional ha conclòs que el partit va usar mossegades “per a pagar esdeveniments del partit” i que els seus càrrecs van crear una “dinàmica de benefici mutu”. El PP ha estat condemnat a pagar 204.198,64 euros com a partícips de la trama a títol lucratiu.

El judici ha esclarit de quina manera la trama Gürtel va arribar a desenvolupar-se en aquesta localitat, tot gràcies a la relació de Correa amb els dirigents del PP. Des d’aquest ajuntament van manipular contractes públics i van concedir adjudicacions a canvi de suborns que van utilitzar en algunes ocasions per a finançar actes del propi PP.

Aquesta tercera sentència al PP arriba enmig d’un altre escàndol de corrupció que sacseja al partit, també en l’òrbita madrilenya. En aquest cas, és l’Ajuntament de Madrid dirigit per Almeida el que està assenyalat per comissions i regals a empresaris amics.

Cap novetat, podríem dir, també fa pocs mesos esclatava la batalla interna en el PP, que ha conclòs amb en l’arribada de Feijoo, a causa dels contractes fraudulents al germà de la presidenta de la Comunitat de Madrid. Com explicàvem en un altre article en relació a les últimes trames del PP, “Ara sabem que el pols entre les dues ales del PP posa l’eix en la disputa no només del poder intern del PP sinó també per la utilització de recursos públics per al seu saqueig obert i desvergonyit. Aquestes trames de corrupció només s’acaben coneixent quan una part interessada les utilitza com a arma política per a desgastar al seu adversari.”

Això no sembla tenir fi, cada cas de corrupció investigat ens porta a molts més. Malgrat les esteses il·lusions democràtiques que té la majoria de la població, l’alternativa de canviar les coses dins d’aquest règim podrit del ‘78 és cada vegada més absurda. La corrupció no sols mostra de la decadència de la dreta i el PP madrileny sinó del conjunt del Règim del 78. Els altres partits també han tingut les seves pròpies trames de corrupció, especialment el partit que està al capdavant del suposat Govern "més progressistes de la història", el PSOE. Aquest al costat dels buròcrates sindicals van estar emportant-se diners públics dels treballadors més vulnerables: els aturats. La trama dels ERO també forma part de la llista de saquejos de l’altra pota del Règim.

No podem negar que això no tindrà un cost polític per al PP, més quan se sent acorralat electoralment per VOX, però en termes relatius el cost són uns milers d’euros per a un partit que porta dècades lucrant-se de diners públics com afirmen aquesta sentències. Per això, per lluitar contra la decadència d’un Règim en el qual la corrupció forma part del seu ADN, no n’hi ha prou amb condemnes dels tribunals, és necessària una resposta contra la corrupció que s’expressi als carrers en la qual la classe treballadora, la joventut i les dones enfrontem tots aquests despropòsits.


Facebook Twitter

Clara Mallo

Nació en Zaragoza en 1989. Historiadora del Arte y Máster en Cultura Contemporánea: Literatura, Instituciones Artísticas y Comunicación Cultural por la Universidad Complutense de Madrid. Escribe sobre cultura y sociedad en Izquierda Diario.

Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

L'escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

L’escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat