×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Criminals! La UE i un grup de països rics bloqueja l’alliberament de patents

La Comissió Europea rebutja la comanda d'alliberar les patents. Una desena de països rics pot bloquejar de manera indefinida el debat a l'OMC, encara que continuïn morint milions.

Beatriz Luque

dimecres 9 de juny de 2021
Facebook Twitter

L’octubre de 2020, l’Índia i Sud-àfrica van presentar la primera comanda per a l’alliberament de les patents. La majoria dels països ho va rebutjar, les farmacèutiques van celebrar i des de llavors, han mort milions. Ara la iniciativa compta amb el suport de 44 països i altres 63 països la patrocinen, segons Metges Sense Fronteres.

No obstant això, des de la UE es continuen oposant a l’alliberament de patents. I la seva oposició enterra la possibilitat que aquesta es faci efectiva, perquè en l’OMS es necessita un suport unànime dels 164 països que la integren perquè una mesura s’aprovi. Amb aquest panorama, el debat sobre l’alliberament de les patents podrà seguir indefinidament.

Et pot interessar: L’estafa de les farmacèutiques: Pfizer rep 15,50 euros per dosi i sense cap responsabilitat

La Comissió Europea proposa, en canvi, un projecte de llicències obligatòries. Això és, la suspensió temporal de l’exclusivitat de les patents, perquè altres empreses les puguin usar, previ pagament de royalties als seus titulars. Això és res més a facilitar acords comercials entre farmacèutiques, però no significa l’alliberament total de les patents que s’està exigint per a fer front a la catàstrofe de la pandèmia.

A més, com plantegen diversos especialistes sanitaris, el mecanisme de les llicències obligatòries ja està contemplat en la legislació de diversos països, però ni tan sols s’està aplicant.

Des de la UE proposen mecanismes per a promoure que les farmacèutiques privades arribin a acords comercials entre estats. Al seu torn, sostenen que cal animar als “productors a ampliar la seva producció i que els països que més necessiten vacunes les rebin a un preu assequible". Quelcom que només significa més estímuls econòmics per a les empreses privades, mentre les patents, que impliquen l’apropiació d’un bé comú de la humanitat com el coneixement tècnic científic, continuaran alimentant els seus negocis.

Et pot interessar: Degueren morir 3.240.000 persones perquè els EUA i la UE discuteixin alliberar les patents

Per a justificar aquesta posició, la UE utilitza els mateixos arguments que el lobby de les empreses farmacèutiques, que adverteixen que això podria “desincentivar la inversió en recerca”. Una fal·làcia absoluta, perquè la realitat és que la recerca de vacunes ha estat finançada en gran part per diners públics.

El lobby farmacèutic està representat en primer lloc per la Federació Europea d’Indústries i Associacions Farmacèutiques (EFPIA). La junta directiva d’aquest grup està formada per directius de Pfizer, Johnson & Jhonson i AstraZeneca. I segons un informe publicat recentment pel Corporate Europe Observatory (CEO), aquest lobby té una “àmplia influència en la presa de decisions de la UE”. Durant la pandèmia, han mantingut reunions constants amb les autoritats de Brussel·les per a garantir la inviolabilitat de les patents.

Tots els hipòcrites discursos “humanitaris” de la Unió Europa cauen a trossos enfront d’aquesta crisi, que mostra que només actuen per a protegir els negocis de les grans multinacionals farmacèutiques, a costa de la mort de milions a tot el planeta. I no es tracta només del crim que implica la mort de centenars de milers als països més pobres. Davant una crisi pandèmica mundial, si no s’aconsegueix acabar amb l’alta transmissió de la Covid a tot el món, la possibilitat de nous ceps i noves ones de contagis segueix oberta per a tots els països. L’actitud de la UE i països com el Japó, el Regne Unit o Noruega és obertament criminal.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l'esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l’esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris