×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

“Des de Telepizza sortim a la vaga i proposem a tots els treballadors precaris unir-nos en una lluita comú”

Asier Ubico, delegat del Comitè d'empresa de Telepizza per CGT, ha pres la paraula al final d'una manifestació unitària davant centenars de treballadors precaris de diferents empreses.

Asier Guerrero

dissabte 1 de juny de 2019
Facebook Twitter

Després d’una gran jornada de vaga a Telepizza de la ciutat de Saragossa, es va realitzar una manifestació unitària amb treballadors precaris. Reproduïm l’emotiu discurs d’Asier Ubico, destacant la importància d’aquesta vaga per a la plantilla de Telepizza i la gran solidaritat de la joventut treballadora precària.

“Estem molt contents de tots els treballadors que heu pogut venir, els treballadors d’altres empreses com els Riders de Deliveroo, Glovo, Papa Johns, Burger King, de sindicats, col·lectius socials i estudiantils. Us donem gràcies per solidaritzar-vos amb la nostra lluita i la lluita de tots els precaris i precàries. Avui és un dia històric per a la plantilla de Telepizza, perquè és la primera vaga de 24 hores que es realitza en 35 anys.

Però no ha estat fàcil per a la joventut treballadora. Hem hagut de fer front a dos obstacles: en primer lloc, l’empresa va aixecar una campanya per a enganyar als treballadors. Alhora, i allà on no hi havia representants sindicals combatius, amenaçava amb sancions. Mentrestant, la burocràcia sindical de CCOO no ha mogut ni un sol dit per a enfrontar els atacs de l’empresa.

Aquesta vaga també demostra que quan els treballadors recuperem els comitès d’empresa, com vam fer el divendres passat, és possible organitzar-se i sortir al carrer. Allò important d’aquesta lluita és que ajudi altres companys en altres botigues i en altres empreses a sembrar l’exemple.

Ahir l’empresa ens va dir que no ens pensava donar garanties contra la precarietat, els acomiadaments, i el pagament dels salaris. Com és possible aquesta total impunitat? En els anys en què els empresaris i banquers (com Telepizza) van enfonsar països sencers amb la seva set de guanys i la crisi que van generar, van voler que nosaltres carreguéssim amb els costos a través d’acomiadaments, rebaixes salarials i retallades públiques.

I ara que suposadament es diu que la “economia va bé”, resulta que tenim més ocupació precària i menys treballadors amb drets. Precarietat i mort és el que ens espera, com tràgicament viuen els nostres companys de Glovo o també hem viscut la plantilla de Telepizza en altres moments (amb la perduda de Samuel, el nostre company).

Però les nostres vides valen més que els seus guanys. Per això hem sortit a la vaga. Perquè ens paguin l’augment de salari que ens correspon per llei. I perquè Telepizza ens doni garanties legals que la nova franquícia no empitjorarà les nostres condicions de treball. Perquè tots sabem que quan els capitalistes venen les seves empreses el que ens espera als treballadors sempre són acomiadaments, retallades salarials i atacs als nostres drets adquirits.

Són dues reivindicacions elementals, que fins als mediadors del SAMA han dit que ens corresponen, però Telepizza es nega a acceptar-ho. Per això sortim a la vaga. Però és només el començament, companyes i companys. Perquè valem molt més que això.

Hem de lluitar per que ens paguin la pujada del salari mínim, però amb això no és sifucient. Perquè el Govern la va fer de cara a les eleccions, i ara miren cap a una altra banda mentre moltes patronals es neguen a aplicar-la (com està passant a Papa Jones o Burger King). La precarietat i la super explotació continua funcionant com sempre. No ens enganyem. Malgrat les promeses electorals vénen temps difícils per als treballadors, les dones i la joventut.

Perquè el perill no és només el suposat creixement de l’extrema dreta que vol enfrontar els treballadors entre si o vol limitar el dret a vaga, fer que les nostres futures pensions siguin privades i que els capitalistes siguin cada vegada més rics mentre nosaltres som cada vegada més pobres.

Els treballadors no ens oblidem que el PSOE, que ara es vol presentar com a “progressista” i defensor dels drets dels treballadors va ser juntament amb el PP un dels principals garants de les contrareformes laborals, la imposició de la flexibilització laboral, la precarietat i l’ofensiva contra la joventut treballadora des dels 80. I el conveni de Telepizza és producte d’aquesta ofensiva.

Durant 5 anys ens van dir que les nostres vides millorarien “des de dalt”, des de les institucions i a això li van dir la “política del canvi”, però avui continuem igual o pitjor. I si alguna cosa hem après en els últims anys a Telepizza, a cop de precarietat, explotació i despotisme de la patronal, és que res s’aconsegueix sense lluita.

Companyes i companys, hem de tornar a confiar en les nostres pròpies forces i posar-nos dempeus novament. Hem de coordinar-nos entre nosaltres, superant les divisions que les burocràcies sindicals ens imposen a les treballadores i treballadors per a lluitar junts. Perquè l’enemic és poderós, però quan la nostra classe s’aixeca i surt a la lluita… és molt més poderosa que ells.

Per això des de la secció sindical de CGT, més enllà de les nostres lluites concretes, volem proposar a totes i tots els treballadors precaris unir-nos en una lluita comuna pels nostres drets:

Per a a exigir un salari de debò que ens permeti viure dignament, fent popular la consigna de la pujada salarial de 1500 euros.
Per a acabar amb la subcontractació i els falsos autònoms.
Per a trencar la bretxa salarial entre homes i dones.
Per a acabar amb l’atur i la misèria.

Si ens unim els treballadors, els precaris, la joventut obrera, les companyes del moviment de les dones que el 8M van fer tremolar la terra, al costat dels estudiants que lluiten per l’educació pública i per referendums democràtics… si unim tot això, podem ser una força imparable.

Visqui la vaga de Telepizza!
Visqui la lluita de la classe obrera!"


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria