×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El 12D segueix l’onada de referèndums universitaris sobre la monarquia

El moviment de referèndums sobre la monarquia a la universitat no para. Entre el dimecres 12 i el dijous 13 de desembre és el torn d'unes altres deu universitats.

EsquerraDiari.cat

dimecres 12 de desembre de 2018
Facebook Twitter

Aquest dimecres continuen els referèndums sobre la monarquia a les universitats de tot l’Estat. Ja són més d’una trentena les plataformes que s’estan organitzant per tota la geografia de l’Estat espanyol per qüestionar la monarquia, una institució que la majoria dels estudiants considera antidemocràtica, corrupta i herència del franquisme.

Els impulsors d’aquesta iniciativa que va néixer en la UAM afirmaven que es reconeixen com una generació que “no està disposada a sostenir una família real que es puja el sou mentre condemna a la majoria a la precarietat”. També afirmen que són els mateixos que es van mobilitzar “contra la repressió al poble català l’1-O, impulsada i aplaudida per la corona per negar-li el seu dret democràtic a decidir”.
Amb prou feines una setmana després de l’aniversari dels 40 anys de la Constitució i el Règim del 78, les i els estudiants que impulsen el moviment de referèndums estan convençuts que “ja és hora” que puguin opinar, “després de 40 anys de monarquia imposada”.

El 29 de novembre, la plataforma de la Universitat Autònoma de Madrid va donar el tret de sortida a una onada imparable de consultes, que va començar amb uns resultats que parlaven alt i clar: van participar 7300 persones, el doble de les quals van votar en les últimes eleccions a Rector, amb un suport massiu per l’abolició de la monarquia i la instauració d’una república. També va ser majoritari el Si en la segona pregunta de la papereta utilitzada en la consulta: a favor d’“obrir processos constituents per decidir què tipus de república”.

El 4 de desembre va ser el torn de la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Barcelona, la Carlos III de Madrid i la Universidade de Vigo, en les quals l’afluència també va ser massiva -amb més de 9000 vots a les universitats catalanes, més de 4300 en la madrilenya i gairebé 1600 al centre gallec- i els resultats seguien constatant la mateixa voluntat de transformació i qüestionament.

Aquest 12D els referends continuen. A la Universitat de Saragossa es podrà votar de 10 a 20 hores en el vestíbul de totes les facultats. La plataforma, que ha rebut suport dels forestals en Lluita de Gerga, d’associacions de veïns i diferents agrupacions polítiques, va decidir que les dues preguntes que constessin en la papereta anessin les mateixes que en la UAM: “Estàs a favor d’abolir la Monarquia com a forma d’Estat i instaurar una República?”. I, en segon lloc, “En cas afirmatiu, estàs a favor d’obrir processos constituents per decidir què tipus de República?”

També és el torn de le Universitats Complutense i Politècnica de Madrid, que juntes sumen una de les majors comunitats universitàries de l’Estat. En la seva crida a participar expressen rotundament el seu rebuig frontal a el “Règim del 78, perquè és el mateix que condemna als joves a ser expulsats de l’educació, perquè fa que els nostres avis tinguin pensions de misèria i perquè ens condemna a la precarietat laboral més absoluta” i afirmen que “aquest acte serveix per posar sobre la taula l’essencial il·legitimitat de la monarquia, així com el nostre dret a decidir-ho tot mitjançant l’obertura immediata de processos constituents en tots els pobles de l’Estat”. Es podrà votar des de les 10 fins a les 20 hores.

En la seva papereta també consten dues preguntes: “Vol vostè poder decidir la forma d’Estat?” i “En cas afirmatiu, vol que aquest sigui una República?”
Aquest 12D també podrà votar-se a diversos campus d’universitats gallegues. En la Universidade de Santiago de Compostel·la faran una sola pregunta a estudiants, investigadors i personal de les universitats: “Està a favor d’abolir la monarquia i impulsar processos constituents que cristal·litzin en República?”

Els organitzadors explicaven al mitjà gallec Praza que “Es reivindica el dret no solament a decidir la prefectura de l’Estat, sinó a obrir un procés constituent en el qual es puguin debatre tot tipus de qüestions”. Es podrà votar en diferents punts: Nord, Històric i Sud.

La Universidade de Corunha, al campus de la pròpia ciutat i el campus de Ferrol també traurà les urnes a les facultats en les quals es podrà votar entre les 10 i les 18h. Les preguntes seran les següents: “Estàs a favor d’abolir la monarquia?” i “Estàs a favor d’una obertura d’una sèrie de processos constituents?”. Mentre que al campus d’Orense de la Universidade de Vigo adopten la fórmula d’una sola pregunta “Estàs a favor d’abolir a Monarquia com a forma d’Estat i instaurar una República que obri processos constituents?”

Finalment, a la Universitat de Valladolid es podrà votar de 10 a 20.30 en totes les facultats, que manté la consulta malgrat el veto de rectorat.

Però això no para aquí, tan sol un dia després, el 13D, tindran lloc referèndums sobre la monarquia a les Universitats de Soria i León, en la Politècnica de València i a la UMH d’Elx. De fet, els referèndums es perllongaran, almenys, fins a febrer, ja que permanentment segueixen incorporant-se noves universitats a la iniciativa. La joventut ha vingut a trencar el cadenat d’aquest Règim, està disposada a prendre el seu futur a les seves mans.


Facebook Twitter
IV Escola d'Estiu del CRT a Barcelona: idees per revolucionar el món

IV Escola d’Estiu del CRT a Barcelona: idees per revolucionar el món

El TEDH condemna Espanya per filtrar informació de jutges catalans vuit anys després

El TEDH condemna Espanya per filtrar informació de jutges catalans vuit anys després

Les administracions i els sindicats condemnen als interins al “joc de la cadira”

Les administracions i els sindicats condemnen als interins al “joc de la cadira”

Lluitem per imposar a la patronal del lleure un conveni millor

Lluitem per imposar a la patronal del lleure un conveni millor

Cimera de l'OTAN: la seva història guerrerista que deixa milers de morts i milions de desplaçats

Cimera de l’OTAN: la seva història guerrerista que deixa milers de morts i milions de desplaçats

Combat a la immigració, Ceuta i Melilla: l'agenda de l'imperialisme espanyol per la cimera de l'OTAN

Combat a la immigració, Ceuta i Melilla: l’agenda de l’imperialisme espanyol per la cimera de l’OTAN

37 migrants morts a Melilla i Sánchez felicita la gendarmeria marroquina per "obstinar-se a fons"

37 migrants morts a Melilla i Sánchez felicita la gendarmeria marroquina per "obstinar-se a fons"

Tres motius per manifestar-se contra l'OTAN amb una política independent

Tres motius per manifestar-se contra l’OTAN amb una política independent