×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El Bicing de Barcelona comença una vaga indefinida per millors condicions laborals

Els sindicats CGT i CCOO estan en procés de negociació del conveni, sol·licitant millores tant en salaris com en condicions laborals que tinguin un impacte positiu en el servei, el qual està experimentant un augment en incidents.

EsquerraDiari.cat

diumenge 19 de novembre de 2023
Facebook Twitter

Foto: Twitter CGT Bacelona @CGTBarcelona

El comitè d’Empresa dels treballadors del servei públic de bicicletes, Bicing, pertanyent a l’Ajuntament de Barcelona, ha començat una vaga indefinida. Aquesta acció està relacionada amb les negociacions del conveni col·lectiu i busca millores substancials en les condicions laborals i salarials. Els sindicats CGT (amb set representants) i CC OO (amb dos representants) recolzen aquest atur, el qual compta amb el suport majoritari del personal.

Ja la setmana pasada al voltant d’un centenar de treballadors es varen congregar a la plaça Sant Jaume i després en la de Sant Miquel, llocs que donen accés a la majoria de les oficines municipals. Mentrestant, el servei de bicicletes públiques continua funcionant, però no s’estan traslladant bicicletes entre estacions, ni s’estan recollint aquelles que presenten desperfectes, ni tampoc estan operant els tallers.

La gestió del Bicing la duu a terme l’empresa municipal BSM, no obstant això, l’empresa contractada per a implementar la segona generació del Bicing en 2019 és Pedalem. Pedalem és una unió temporal d’empreses (UTE) conformada per PBSC, proveïdora dels vehicles, i Serveo, encarregada de la gestió del servei. En els últims dies, aquestes entitats s’han reunit fins a tres ocasions en el servei de mediació del Departament de Treball de la Generalitat, sense aconseguir aconseguir un acord.

La convocatòria de la vaga coincideix amb les negociacions del conveni col·lectiu. Fins a l’any 2019, l’empresa no tenia un conveni col·lectiu establert, a pesar que el Bicing ha estat operatiu des de 2007. La vaga es fa amb l’objectiu d’aconseguir condicions salarials i socials dignes, considerades necessàries per a brindar un servei òptim a la ciutadania.

El comunicat de CGT afirma: "La intenció del personal és obtenir un conveni de cinc anys que inclogui un augment salarial per a compensar l’alt cost de vida i abastar despeses essencials com a alimentació, habitatge, transport, entre altres". Entre les demandes presentades es troben: un augment salarial per a tots els treballadors, la creació de complements salarials addicionals, la recuperació de beneficis per antiguitat, un increment en la remuneració per treballar caps de setmana i dies festius, la reducció de la jornada laboral amb el manteniment del salari, així com el compliment estricte de la legislació en matèria de seguretat laboral i del codi de circulació.

Durant la citada concentració dels treballadors, el president del Comitè d’Empresa, Julio Moreno, va expressar: "És positiu que l’Ajuntament promogui la mobilitat sostenible, però també és fonamental que es tracti adequadament al personal". Moreno va assenyalar que els salaris més comuns oscil·len entre 18.000 i 20.000 euros bruts a l’any, la qual cosa equival a al voltant de 1.140 euros nets mensuals en 15 pagues.

A més, va esmentar que els directius reben una remuneració anual de 30.000 euros, mentre que els tècnics de sistemes tenen un salari de 26.000 euros a l’any. Va emfatitzar que a pesar que el Bicing va ser un precursor en aquest camp, els sous del personal són els més baixos, ja que en el Bicimad de Madrid els salaris són el doble dels quals perceben a Barcelona.

Un exemple més de les conseqüències que porta la política d’externalització dels serveis públics a empreses privades, que tenen com a únic objectiu el seu benefici a costa de la precarització permanent de les condicions laborals i les condicions i qualitat del mateix servei.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna