Política Estado Español

DESPESES I RETALLADES

El Govern del PP augmentarà un 80% la despesa militar

Mentre els pensionistes no poden arribar a fi de mes, i es manté la desfinanciació de l'educació i la salut, augmenten les despeses militars de l'Estat espanyol.

Asier Guerrero

Delegado de CGT Telepizza, Zaragoza

dissabte 13 de gener de 2018| edici� del dia

És un fet que el Govern ja no pot amagar ni desviar l’atenció del catastròfic estat de les pensions de la qual depenen milions de treballadors i treballadores veteranes. No obstant això, mentre el PSOE de Pedro Sánchez proposa una ridícula taxa sobre les transaccions financeres que no arribaria ni al 10% dels més de 15.000 milions d’euros que es necessita, el Govern del PP ja ha donat el seu consentiment al secretari general de l’OTAN que augmentarà en un 80% les despeses militars, sumant un total de 18.000 milions d’euros.

Aquesta seria la resposta del Govern de Rajoy al requeriment que va fer l’Aliança Atlàntica en el passat cim de Newport (Gal·les) on es va proposar augmentar en un 2% del Producte Interior Brut (PIB) la dotació militar dels 28 països que componen l’aliança militar. Ha estat el president d’EUA el més interessat i el que més pressió ha exercit perquè sortís aquesta proposta. En la seva visita a l’OTAN a Brussel·les al maig, Donald Trump els va tirar en cara que li devien “enormes quantitats de diners” i “que no gasten el que deuen i això és injust per al contribuent nord-americà” segons recull El País.

Evidentment no podia dubtar-se que el Partit Popular no pagués aquest “deute militar” a un dels seus principals socis en les guerres imperialistes i entre altres un dels màxims responsables que han provocat la històrica crisi social que viuen milers de refugiats que fugen de la guerra a Síria. Però això també és una mala notícia per a milions de pensionistes (la immensa majoria depenents) que prefereixen arribar a fi de mes abans que pagar les aventures de la casta militar.

I és molt dubtós, d’altra banda, que aquesta ingent quantitat de diners vagi destinada solament a pagar centenars d’efectius que Cospedal vol enviar en les ocupacions imperialistes a Mali, el Líban, l’Iraq o Afganistan o a pagar a la indústria armamentística nacional americana, sinó que una part considerable aniria destinada a pagar precisament a aquesta “corrupta casta de l’Exèrcit espanyol” que tant denuncia l’ex tinent Luis Gonzalo Segura en el seu últim llibre.

No obstant això, caldria matisar que, encara que el pla que presenta el Govern d’augmentar la despesa militar en 18.000 milions fins a 2024 ja és de per si mateix una barbaritat, ni tan sols aconseguiria l’1,5% o 1,6% del PIB. És a dir, que caldria destinar d’altres milers de milions d’euros en Defensa per arribar als acords de Gal·les. I, encara que el Ministeri de Defensa pensa que aquests percentatges són interpretables, el que està clar és que l’objectiu no és precisament retallar la despesa armamentística ni tampoc frenar-ho. Alguna cosa que mostra la hipocresia de Rajoy en justificar que que cal continuar amb les retallades en salut i educació.
temes relacionats

En Català   /    Política Estado Español   /    Militares   /    Partido Popular (PP)

Comentaris

Comentar