×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El Govern vol reduir mínimament la factura de la llum després d’un encariment del 44%

El Govern vol aprovar aquest dijous la baixada provisional de l'IVA de la llum del 21% al 10%. Una mesura que a penes pot contrarestar l'encariment de la llum dels últims mesos, fins d'un 44% l'abril passat en comparació amb el mateix mes de l'any anterior. Una mesura totalment insuficient enfront de la crisi energètica i l'empobriment de les classes populars.

EsquerraDiari.cat

dimecres 23 de juny de 2021
Facebook Twitter

El govern "progressista" vol aprovar aquest dijous una baixada temporal de la factura de la llum. I ho vol fer mitjançant la rebaixa de l’IVA en la factura, passant de l’actual 21% al 10%.

Aquesta notícia avançada per diferents mitjans i confirmada per l’Executiu, és una mesura temporal mentre duri el "període d’encariment" de la factura, que segons els experts pronostiquen que s’allargarà almenys un any.

La citada mesura, que ha estat aprovada aquest dilluns per la Comissió General de Secretaris d’Estat i serà portada dijous proper al Consell de Ministres encara no està tancada i queden detalls per tancar, ja que existeixen diferents posicions en l’Executiu.

Unidas Podemos, segons fonts de la formació, ha pressionat perquè es realitzi aquesta mesura temporal, una mesura que segons Unidas Podemos, serà un alleujament per a "milions de famílies".

Però la veritat és que aquesta rebaixa mínima de la factura a través de la reducció en l’IVA es queda insuficient enfront de la pujada de la factura dels últims mesos.

En concret, la factura mitjana per a un consumidor domèstic mitjà va ascendir al maig i abril al voltant de 75,40 euros de mitjana. D’aquest import, al voltant de 14,85 euros corresponen al terme fix, 47,6 euros al consum, i cap a 13 euros a l’IVA.

Seguint aquest exemple, la reducció seria de 6,18 euros (reducció en l’apartat de l’IVA), quan la factura en el que portem de 2021 s’ha encarit entorn dels 30 euros en comparació amb l’any anterior.

És a dir, la mesura, a més de temporal, va enfocada al tercer tram, per pes, en la quantitat de la factura. Aquestes dades dibuixen un escenari dramàtic en l’actual crisi, perquè estem davant la factura de la llum més cara des de 2018.

I per descomptat és una mesura que realitzant-se a través de l’IVA s’aplica a tots els usuaris, sense tenir en compte la situació econòmica o laboral del consumidor.

Aquest despropòsit de mesura no ve sino a sumar-se a la pujada de preus realitzada pel govern. La promesa del PSOE i Unidas Podemos era fixar preus més baixos per als primers kWh d’energia consumida, i no aquesta farsa del tram per horaris.

La veritat és que a l’Estat espanyol l’energia ha estat bastant més cara històricament que en la resta d’Europa, la qual cosa és conseqüència del fort lobby monopolístic que han exercit les grans companyies elèctriques i que per a res han posat fre des del Govern de PSOE i Unidas Podemos.

Perquè aquestes grans multinacionals es troben lligades mitjançant un i mil llaços amb la casta política del Règim del 78, només fa falta recordar el fort paper de les denominades “portes giratòries” que han portat al fet que un gran nombre dels càrrecs polítics més elevats, sobretot presidents de govern i ministres, es trobin una vegada abandonat el càrrec a sou de moltes d’aquestes companyies.

L’única solució real al problema de la pujada de la factura de la llum per a milions que veuen cada dia més dificultats per a fer front al pagament dels subministraments d’energia bàsics passa per la nacionalització de totes les companyies elèctriques i de tota la producció energètica, sense indemnització i sota control dels treballadors i usuaris.

El debat ja està obert. Fa falta imposar als sindicats un pla de lluita que aglutini en els barris, en els centres de treball i llocs d’estudi a tots els sectors afectats sobre la base d’assemblees, sense esperar res del Govern social liberal del PSOE i Unidas Podemos.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna