×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El Partit Feminista condemna els missatges transfòbics publicats en el seu compte de Twitter

El partit liderat per Lidia Falcón rebutja en un comunicat “els missatges que s'han difós per Twiter en el seu nom sobre el col·lectiu trans”. La polèmica es va encendre a les xarxes després d'haver-se publicat diverses piulades des del compte oficial del PFE. En uns dels quals equiparava a les persones trans amb “puters, proxentes i compradors de nens”

dimecres 17 d’octubre de 2018
Facebook Twitter

El Partit Feminista, liderat per Lidia Falcón i integrat a Izquierda Unida, s’ha vist embolicat en una polèmica en els últims dies després de la publicació en el seu compte de Twitter d’una sèrie de missatges amb continguts transfòbics a propòsit d’una ponència realitzada a la Universitat de Tardor de Podemos per l’acadèmica transfeminista Sam Fernández. En aquesta ponència, Fernández va sostenir la necessitat de “arriscar el subjecte del feminisme” i va postular que “hem de tenir clara la nostra aposta política des del feminisme per a la transformació social, no el seguir-nos ancorant al cos de les dones entès com a entitat biològica”, en referència a la integració de les persones transexuales dins del moviment feminista.

En un comunicat difós durant la nit del dimarts, el Partit Feminsta d’Espanya (PFE) rebutja “els missatges que s’han difós per Twiter en el seu nom sobre el col·lectiu trans” i explica que “la persona que els va enviar no estava autoritzada per a això i no va consultar amb la direcció del Partit”. Les piulades en qüestió van ser esborrats aquest mateix dia, indicant la desautorització del partit.

El Partit Feminista, assegura el comunicat, “té una trajectòria de molts anys en la defensa dels drets de totes les persones, i especialment d’aquelles que són marginades, oprimides i perseguides per la seva condició sexual, social, laboral, ètnica, pertanyin al col·lectiu que pertanyin”.

L’escrit difós pel PFE després de la viralització dels missatges i, juntament amb això, les crítiques a les xarxes socials, sosté a més que “durant més anys dels que tenen moltes de les persones que ara es manifesten indignades, el Partit Feminista i jo mateixa -Lídia Falcón, NdR- hem defensat a homosexuals i transexuals en tots els moments en què han estat reprimits, tant jo mateixa com a advocada als pitjors moments de la dictadura, com amb els meus escrits, articles i llibres, i públicament en tots els mitjans de comunicació. Arriscant fins i tot ser víctima de la repressió, que diverses vegades he sofert, com és del tothom conegut”.

Encara que el comunicat del PFE aclareix la seva posició respecte al es últimes piulades difoses, de les quals el contingut era obertament transfòbic, el debat segueix obert dins del moviment feminista i el col·lectiu trans.

El 8 de març de 2017, Lidia Falcón va publicar un article en el mateix mitjà que també al seu moment va ser rebutjat pel col·lectiu trans i sectors del moviment feminista, en el qual la històrica intel·lectual feminista fa una controvertida argumentació que banalitza al col·lectiu trans i fa una comparació prenent un cas de pederastía que va generar múltiples crítiques.

Encara que sense fer referència a la polèmica sobre les piulades, la Presidenta de la Federació Plataforma Trans, Mar Cambrollé, ha publicat un article aquest dimecres en el diari Público amb el títol “Tancar files per frenar l’odi contra les dones trans”.

Cambrollé qüestiona el que considera la “aparició a Espanya” d’una “ideologia d’odi” dins del moviment feminista contra les persones trans -definida com TERF, “Feminisme Radical Trans Excluent”- i argumenta que “per imposar el seu supremacisme sobre les dones trans, fan una obsessiva al·lusió a la genitalidad, caient en un sexisme que redueix a la dona al que hi ha entre les seves cames, que és el que els homes han vingut fent durant segles”.

En el seu comunicat el PFE assegura que “mai el Partit Feminista ha perseguit a les persones trans ni LGTBI” i que moltes de les seves “militants i dirigents del partit ho són”. En tal sentit, considera “inacceptable el comunicat que en molt poques hores ha emès ALEAS-IU, en el qual demana que es detingui d’una vegada la persecució que des del Partit feminista fa sobre el col·lectiu de persones trans i el conjunt de la comunitat LGTBI’”.

Recordem que després de conèixer-se els missatges de Twitter l’Àrea de Llibertat d’Expressió Afectiu-Sexual (ALEAS) de Izquierda Unida va emetre un comunicat exigint la immediata rectificació de les declaracions, mentre que la Plataforma Trans exigeix a IU l’expulsió del Partit Feminista d’Espanya de la coalició. El PFE exigeix en el seu comunicat que ALEAS-IU “rectifiqui immediatament” les seves acusacions.


Facebook Twitter
“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE