Pandèmia

CRISIS CORONAVIRUS

El govern desaconsella l’ús de màscares perquè no n’hi ha suficients, mentre anuncia la tornada a la feina

Milions de treballadors tornaran als seus llocs de treball el dilluns 13 en sectors no essencials sense que hagin baixat significativament les xifres de morts i sense que ni el govern ni les patronals vagin a garantir les condicions de salubritat. En aquest escenari el govern no pot garantir ni tan sols l'ús generalitzat de màscares per no disposar d'elles.

dissabte 11 d’abril de 2020| edició del dia

Si el govern té el mateix problema de proveïment de material sanitari bàsic que va precedir a les suspensions, per què anuncia la tornada al treball? Eliminar les suspensions sense protecció només pot conduir a la situació prèvia que les va motivar: reprendre la cadena de contagis amb la consegüent saturació dels ja saturats hospitals públics. La desescalada del govern defensa els guanys dels capitalistes a costa de la nostra salut.

El Govern valora encara si recomanar l’ús de màscares i afirma que “quan el tinguem decidit, valorat, discutit amb les comunitats autònomes, donarem recomanacions clares”. Si bé no és clar l’ús de protecció bàsica si que té clar, no obstant això, la volta al treball de milions de treballadors a partir del 13 d’abril en sectors no essencials com la construcció, la indústria i grans serveis. Posteriorment el ministre de sanitat afirmava que es nega a aconsellar l’ús de màscares, no sota pretextes sanitaris sinó perquè “el Govern d’Espanya -afirma el ministre- no pot exigir res a la ciutadania que no estigui en condicions de complir”, és a dir, per la falta de recursos.

La decisió del govern contrasta amb les valoracions del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC), el qual va emetre aquest dimecres un informe recomanant l’ús de màscares no sols per a sanitaris i malalts, sinó també per al conjunt de la població. “Pot ser una extensió a l’actual pràctica de portar-la per als individus amb símptomes”, resa el document. Aquesta decisió s’ha pres a causa de les nombroses evidències de gran quantitat de persones asimptomàtiques que poden transmetre el virus sense tenir notícies d’això. Fins ara només les aconsellava a sanitaris i a malalts amb símptomes.

El mateix ministre va reconèixer aquest dimecres que hi ha un greu problema en la distribució de màscares. El Govern afirma, amb això, que malgrat no garantir les condicions de salubritat elementals anirà aixecant les suspensions. Si ni tan sols els hospitals i farmàcies estan òptimament proveïts dels recursos necessaris, molt menys ho estaran els centres de treball. La setmana que ve, simplement, es tornarà a la situació que ja existia després de decretar-se l’estat d’alarma.

Diversos informes afirmen que si s’apliqués la mesura de protegir a tota la població amb màscares, l’Estat necessitaria uns 1.000 milions de màscares mensuals, més de 30 milions de màscares al dia. Actualment, només per a proveir correctament a hospitals i als cossos i forces de seguretat de l’Estat, es necessiten més de vuit milions de màscares diàries, és a dir, uns 250 milions al mes. Per un altre, a l’haver tanta necessitat mundial de proveïment, la Xina tan sols seria capaç de proveir un 20% de les màscares que requeriria l’Estat Espanyol. Si ens posem en context, el Ministeri de Sanitat, tan sols entre el 10 de març i aquest 6 d’abril, ha repartit “54,3 milions d’unitats entre test, dispositius de ventilació i material de protecció. Aquest material de protecció inclou màscares, guants de nitril, bates d’un sol ús, ulleres de protecció, capells i solucions hidroalcohóliques”, segons reconeix la cartera dirigida per Salvador Illa en la seva pàgina web.

No sols es reprendran activitats no essencials sense garanties sanitàries, sinó que a causa de l’absència de test tampoc s’està garantint la seguretat dels treballadors de sectors com l’alimentació que fins a aquest moment han continuat treballant de cara al públic durant els pitjors moments de la pandèmia. Aquests test són imprescindibles per a combatre la pandèmia de manera científica en fer “visible” els contagis i permetre la identificació dels asimptomàtics. L’OMS afirma que l’aïllament i el rastreig de contactes “és la columna vertebral de la resposta” i recomana l’ús de test de manera massiva, ja que la forma “més efectiva” de salvar vides és “trencar les cadenes de transmissió”, identificant i aïllant. Fins llavors continuarem lluitant contra un enemic invisible, però que no té per què ser-ho.

La ministra d’Indústria, Reyes Maroto, va informar aquest dimecres que el Govern està projectant construir una indústria nacional de fabricació d’aquesta mena de productes que doni resposta a futures pandèmies. Aquesta mesura, resulta insuficient a curt termini i la mateixa Maroto afirma que es continuarà necessitant comprar el material fora, com va reconèixer estar fent el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Això serà cada vegada més problemàtic ja que com la Xina s’ha convertit en el gran subministrador mundial d’aquests materials, hi ha greus problemes d’especulació de preus. L’anunci de la ministra sembla més una proclama destinada a calmar els ànims dels treballadors i treballadores que a protegir-les del contagi. D’altra banda, un projecte així en mans d’un estat capitalista no trigarà a privatitzar-se o, en defecte d’això, precarizarse i patir retallades, com ja vénen patint tots els serveis públics.

Si el criteri del Govern del PSOE-UP sobre les mesures de protecció no és clar i el secretisme és constant, això es deu al fet que el criteri que preval no és la salut dels treballadors, sinó els guanys de les grans empreses que, com afirmava explícitament la CEOE, defensen que l’economia no pot parar i que, de parar-la, serà pitjor el remei que la malaltia. Les seves pressions per continuar l’activitat no essencial i les seves impunes manifestacions públiques exhortant a reprendre-la contrasten amb la gran quantitat de contagis i morts que diàriament continua havent-hi en tot l’Estat. Les preocupacions dels grans capitalistes i del govern “progressista” contrasten també amb la saturació dels sanitaris i hospitals, la precarietat dels treballadors i la ruïna dels petits autònoms i negocis de barri. No és la CEOE, sens dubte, la que s’estan deixant la pell en aquesta crisi.

Els milions de treballadors i treballadores que tornin el dilluns a treballar en sectors no essencials ho faran sota les condicions que els empresaris han anat imposant en un gran nombre de centres de treball: amuntegament, superexplotación i falta de seguretat. És per això que cal lluitar per imposar Comitès de Seguretat i Higiene en tots els centres de treball amb plens poders, fins i tot per a tancar l’activitat si fos necessari. Per una renda de quarantena per a tots els que s’han quedat sense ingressos. Per a enfrontar la pandèmia fa falta imposar la reconversió de l’economia sota control obrer que d’una veritable resposta a aquesta crisi i que no estigui dirigida a salvar els beneficis dels capitalistes.
temes relacionats

Pandèmia   /    Crisi coronavirus   /    #Coronavirus   /    Govern de coalició PSOE-UP    /    Unidas Podemos   /    En Català   /    Partido Socialista Obrero Español (PSOE)

Comentaris

Comentar