×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El gran cinema de dol: mor als 91 anys el cineasta Carlos Saura

Aquest divendres ha mort a Madrid el creador de clàssics del cinema espanyol com "Deprisa, Deprisa", "La prima Angélica", "Cria cuervos" o "Ay, Carmela", entre molts altres. El seu decés s'ha produit hores abans que l'Acadèmia de Cinema li lliurés el Goya d'Honor per la seva trajectòria.

EsquerraDiari.cat

divendres 10 de febrer de 2023
Facebook Twitter

Carlos Saura va néixer a Osca en 1932. Durant la seva carrera va ser creador d’obres que integren la llista de clàssics del cinema espanyol com La caza, Cría cuervos La prima Angélica, Ai, Carmela o Deprisa, deprisa, entre molt altres més.

Saura havia de ser distingit aquest dissabte a Sevilla amb el premi Goya d’Honor, per “haver donat forma a la història del cinema espanyol modern” i per “la seva extensa i personalíssima aportació a la història del cinema espanyol des de finals dels 50 fins avui”.

Segons ha informat la família de Saura a EFE, la seva salut havia empitjorat en els últims vuit dies des de la caiguda soferta al setembre passat. El director va poder acomiadar-se de la seva família i amics i havia deixat “tot organitzat” per poder morir a casa seva. Pel seu “exprés desig” han anat a Sevilla la seva filla i el seu fill, Anna i Antonio per recollir el premi en el seu nom.

Malgrat el seu estat de salut, Saura havia estrenat fa pocs dies la seva última obra, el documental Las paredes hablan, en la qual reflexiona sobre l’origen de la pulsió artística. Davant la premsa havia dit que el primer que va veure en la seva vida van ser les pel·lícules “de Walt Disney” i va explicar sobre el seu documental que “l’art i la creació de l’art són part de l’essència de l’ésser humà, per molt que passin els anys, per molt que canviïn les èpoques o les modes”.

Saura va relatar a EFE que a casa seva, “en la mesura del que es podia”, es fomentaven les arts perquè la seva mare era pianista, “encara que mai va voler que cap dels germans ens dediquéssim a això, perquè deia que era molt dur”. Però “a poc a poc em vaig anar desenvolupant com a fotògraf, vaig ser al festival de Granada com a fotògraf oficial i aquí vaig començar a moure’m en el món”, va dir el director de 91 anys, qui va agregar que mai s’hagués “imaginat dirigir més de cinquanta pel·lícules, haver dirigit òpera, teatre, haver fet exposicions de fotos, haver publicat novel·les”.

Fuente EFE


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d'Isabel Díaz Ayuso

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d’Isabel Díaz Ayuso