×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El parlament francès no vota la moció de censura contra Macron i segueixen els bloquejos i protestes

El president va enfrontar aquest dilluns dues mocions de censura davant l'Assemblea Nacional. A la tarda van ser votades però cap va aconseguir la majoria dels vots necessaris. No obstant això, el govern de Macron queda extremadament feble i amb una impopular reforma de pensions emesa per decret, mentre es multipliquen les protestes, vagues i bloquejos.

Redacció internacional

dimecres 22 de març de 2023
Facebook Twitter

La presidenta de l’Assemblea Nacional francesa, Yaël Braun-Pivet, va anunciar minuts abans de les 19 (hora local) que la moció de censura que comptava amb la signatura de diversos partits no havia estat aprovada, per no haver arribat als 287 vots necessaris. No obstant això, la moció va perdre per només 9 vots, la qual cosa implica que molts dels diputats fins ara aliats a Macron van votar per la destitució del seu Govern.

Això deixa un panorama de forta crisi política amb un Macron afeblit, una reforma de pensions antipopular aprovada per decret (article 49:3), i un carrer calat foc amb vagues, protestes i bloquejos.

Les mocions posades a votació

Els diputats debian debatre i votar les dues mocions de censura presentades. La primera moció era "transpartidista": estava encapçalada pel grup Libertés, Indépendants, Outre-mer et Territoires (Liot) i va ser signada conjuntament per diputats de Nupes (la coalició encapçalada pel centre-esquerrà La França Insubmisa de Jean Luc Melenchon). La segona moció va ser signada únicament pels diputats de la formació d’extrema dreta Rassemblement national.

Es necessitaven almenys 287 vots perquè s’aprovi una de les dues mocions. La moció de Liot, que va ser la més votada, va aconseguir 278, és a dir només 9 vots menys del necessari per a destituir el Govern.

Això deixa en profunda crisi al macronismo i la seva primera ministra Elisabeth Borne, amb almenys 19 diputats dels seus socis parlamentaris dels Republicans (LR), partit dretà de l’expresident Sarkozy, votant en contra seva.

Al crit de "Macron dimissió" van començar manifestacions espontànies a París i les principals ciutats a penes conegut el resultat de la votació parlamentària. El Govern per la seva part va enviar a la Policia per a reprimir les mobilitzacions.

El carrer calat foc malgrat les direccions sindicals

La Intersindical, que agrupa els principals sindicats (CFDT i CGT), es va negar a convocar noves accions des de l’anunci de la utilització de l’article 49:3 (similar a un decret) malgrat l’enorme rebuig popular, i quan les enquestes assenyalaven que més del 70% dels francesos volen la caiguda del Govern de Macron. Les direccions sindicals recentment van cridar a una nova jornada de mobilització per a dijous que ve 23, la qual cosa va ser considerat massa tardana pels sectors que estan en lluita. És per això que molts sindicats locals entre els treballadors de refineries, transport, recol·lecció de residus, educació etc, van cridar a mantenir els bloquejos, piquets i vagues des d’aquest dilluns.

Macron no ha parlat des del dijous passat, quan la primera ministra Elisabeth Borne va anunciar que la reforma s’aprovaria per decret i va generar protestes espontaneas en tot el país que van seguir tot el cap de setmana.

La reforma de Macron retarda dos anys l’edat de jubilació, fins als 64 anys, una manera d’ajustar la butxaca dels treballadors amb l’argument d’evitar un faci fallida de la caixa de l’Estat, sense tocar els guanys de les empreses i a més augmenta la quantitat d’any d’aportacions i elimina els règims especials.

Les refineries i dipòsits de TotalEnergies tenien el 34% del personal operatiu en vaga el diumenge al matí. Els treballadors de la refineria més gran del país, la de Total Normandia van votar el cap de setmana la paralització total.

Les vagues van continuar en els ferrocarrils, mentre que diversos centres de recol·lecció d’escombraries es troben bloquejats per la vaga dels seus treballadors.

És el cas dels piquets dels recol·lectors d’escombraries mantenen bloquejada la planta incineradora de Ivry. Tot el temps arriben activistes solidaris per a sumar-se als piquets

També va haver-hi assemblees de treballadors i estudiants en diverses Universitats, com en la Universitat Bordeaux Montaigne i París 8.

A Bordeus després d’un piquet amb un centenar de treballadors d’empreses energètiques, desenes de vehicles es dirigien al port de la ciutat.

En Rennes els manifestants van començar una nova sèrie de bloquejos. Com ho feien les armilles grogues, els punts de concentració són les rotondes d’ingrés a cada poble i ciutat (en el vídeo la rotonda d’ingrés a la Poterie)

“Macron renúncia!" canten els estudiants de l’Assemblea General de la universitat de Tolbiac, que va reunir aquest dilluns a 1.000 estudiants i docents.

Des de l’inici del moviment, les aspiracions en la base són múltiples. Si bé el tema de les pensions està en el centre, comencen a sorgir moltes demandes addicionals, des de les salarials per l’augment de la inflació fins a sobre les condicions de treball, contra la precarització, per la qualitat dels serveis públics, fins a demandes específiques d’estudiants universitaris i secundaris.

Les direccions burocràtiques estan molt per darrere de la situació. Fins i tot Laurent Berger, dirigent de la central sindical conciliadora CFDT, va qüestionar als manifestants que van cremar un ninot de Macron, encara enmig de l’ona de brega contra el decret del Govern i de la brutal repressió i les detencions massives contra els treballadors i estudiants que estan en lluita, que ja superen les 400 persones en els últims dies.

El pla de la Intersindical és evitar que les protestes escalin i es converteixin en obertament polítiques, per això van evitar cridar a mobilitzacions aquest dilluns quan es votaven les mocions de censura. No obstant això, la brega acumulada ha superat en diferents llocs a les direccions convocant a bloquejos, piquets, vagues i assemblees en refineries, ports, transports, recol·lectors de residus i col·legis i universitats entre altres, la qual cosa mostra la potencialitat d’aprofundir i estendre el moviment per a acabar amb la reforma de les pensions, el Govern de Macron, i anar per totes les demandes.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l'esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l’esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris