×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Vídeo | Crims i tortures de la policia: racisme institucional a Catalunya

El racisme institucional esquitxa Catalunya. Aquesta setmana hem vist com s'ha fet públic l'enregistrament de les amenaces i cops per part dels Mossos d'Esquadra a Wubi, un noi negre de 19 anys.

EsquerraDiari.cat

divendres 19 de juny de 2020
Facebook Twitter
YouTube

Aquest dilluns tornava a ser notícia un cas d’abús policial. Un enregistrament d’àudio on s’escolten insults racistes com a “negre de merda” o “mono” per part dels Mossos d’Esquadra dirigits a un jove negre en 2019 quan tenia 19 anys, resident a Sabadell, a qui estaven detenint entre crits de dolor. El seu nom es Wubi i ara té 21 anys.

Tot i fer-se públic, el mitjà La Directa anuncia avui que el Jutjat d’Instrucció pertinent hauria lliurat un ofici perquè els policies implicats facin una prova d’àudio que registri les seves veus a fi de poder comparar-la amb l’enregistrament en la qual s’escolten els insults i les amenaces. Aquests, no obstant, es neguen a colaborar.

A més, l’informe presentat per la Divisió d’Assumptes Interns dels Mossos, sobre qui requeia aquesta tasca, ha evitat que els agents haguessin de registrar les seves veus de moment, acollint-se al dret a no declarar. Després que l’acusació presentés un recurs contra el peritatge, el jutjat ha encarregar a la Guàrdia Civil l’elaboració d’un nou informe. Ha sigut llavors quan els policies implicats s’han negat definitivament a realitzar l’enregistrament. Tot i que Miquel Buch, conseller d’Interior, va afirmar que els Mossos d’Esquadra col·laborarien per a aclarir l’ocorregut, els fets indiquen just el contrari.

Pel costat de l’acusació, l’encarregada és l’entitat SOS Racisme. Alícia Rodríguez, coordinadora del Servei d’Atenció i Denúncia, afirmava que no és la primera vegada que es topen amb casos d’encobriment i corporativisme quan acusen un policia.

En un vídeo gravat pel propi Wubi, el jove ho deixa molt clar: el racisme i l’abús policial no només passen a l’estranger, als Estats Units, passa aquí i és real. No cal anar molt lluny. La setmana passada vam poder veure el vídeo de la mort de l’Ilias. El noi de 18 anys que va ser immobilitzat pels agents de seguretat del centre de menors on estava mentre un d’ells pressionava amb el seu genoll prop del cap del jove. Tot sense que ell oposés resistència.

L’assassinat de George Floyd als Estats Units a les mans d’un policia ha fet esclatar la ràbia de milers de persones contra la violència policial. Mentrestant, a l’Estat Espanyol els grans mitjans de comunicació i l’entorn del neo-reforisme criticaven les concentracions contra el racisme i la violència policial, en solidaritat amb el jove assassinat a Minneapolis. Com si no tingués res a veure amb el que passa aquí.

El cas de Wubi o de l’Ilias mostren que el racisme institucional és present a Catalunya i a la resta de l’Estat Espanyol. El Govern central s’autodenomina “progressista” mentre manté obertes veritables presons per a immigrants, els CIEs. De fet, la primera Llei d’Estrangeria va ser impulsada pel propi PSOE.

Abans de la pandèmia el ministre d’Interior volia pujar les tanques de Ceuta i Melilla i negociava enviar policia a la frontera de Grècia amb Turquia per a evitar l’entrada de refugiats. Tot això, amb l’ajuda i vistiplau d’Unidas Podemos i d’uns governs municipals que ja hem vist com actuen perseguint als manters de Barcelona.

A Catalunya, on la burgesia va treure gran benefici de les colònies, continua existint monuments a personatges que es van fer d’or amb el tràfic d’esclaus mentre els seus hereus polítics governen el Parlament i la seva policia continua protagonitzant greus escàndols com el de Wubi.

Aquest racisme institucional està íntimament lligat al caràcter imperialista de l’Estat Espanyol que sofreixen dia a dia molts pobles germans a mans de les nostres multinacionals que esgoten els seus recursos energètics, minerals i pesquers. Podem esmentar empreses com Telefónica o Repsol a Llatinoamèrica. O les grans empreses pesqueres en els caladors del Marroc, del Sàhara Occidental o Mauritània.

Mentre el nostre govern i les multinacionals, moltes vegades amb l’ajuda d’operacions militars imperialistes, espolien els seus països, aquí els condemnen a ser ciutadans de tercera i ser utilitzats com a mà d’obra barata.


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah