×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El sector social a Catalunya, un mar d’irregularitats

Un informe de la CGT Sector Social mostra la realitat que viuen els treballadors i treballadores del sector social a Catalunya, on més del 80% dels i les participants de l'enquesta afirmen haver vist irregularitats.

Àngels Vilaseca

dimecres 6 de març
Facebook Twitter

Foto: X sectorsocial CGT CAT | @sectorsocialCGT

A finals de l’any 2023 la CGT Sector Social va elaborar un informe molt complet sobre la situació de precarietat i irregularitats que viuen els treballadors i treballadores del sector social.

Dins dels diferents blocs de l’nforme, un d’ells està destinat a profunditzar sobre les irregularitats que es viuen dia a dia en aquests llocs de treball.

Segons les dades recollides, després de realitzar més de 800 enquestes, és que més del 80% dels treballadors i treballadores d’aquest sector asseguren haver vist irregularitats recurrents en els seus llocs de treball.

A més, 551 persones van respondre a la pregunta oberta de quina tipologia d’irregularitats havien vist, destacant més del 50% de les respostes la qüestió dels horaris i calendaris. Com a treballadora d’aquest sector, puc afirmar que aquesta és una irregularitat que es veu setmana rere setmana amb les confeccions dels horaris i el calendari, on gairebé podem dir que hi ha una arbitrarietat total per part de les empreses. Òbviament això comporta una dificultat afegida per la conciliació familiar i social, on pensar en plans i activitats personals a un mes de distància, és pràcticament impossible.

A més d’aquesta qüestió, en l’informe i en referència a les irregularitats, hi ha altres tres aspectes que destaquen: mala praxi o temes relacionats amb l’ètica (25,4%), irregularitat amb les categories laborals (23,4%) i irregularitats amb els sous (21,2%).

Referent a l’últim punt, el sou, també va molt relacionat amb les irregularitats amb les categories laborals, on és molt habitual que et contractin amb categories inferiors de les que et pertoquen, com per exemple, la d’auxiliar o monitor/a per fer tasques d’educadors socials. I no oblidem que la majoria treballem en serveis externalitzats, on el salari ja de per si, és entre un 30-40% inferior que en l’àmbit públic. Tot això provoca que els salaris siguin molt precaris, i que en moltes ocasions, haguem de compaginar més d’una feina per poder arribar a final de mes, tal i com ha estat en el meu cas.

Per últim, destaca el 9% de persones que asseguren haver viscut irregularitats amb el conveni. En un any en què s’hauria de renovar el conveni d’acció social que porta anys congelat i on l’augment de salari que es va pactar va ser ridícul, encara hi ha molts i moltes de nosaltres que patim irregularitats a la nostra feina per aquest motiu. Irregularitats bé perquè no es respecta, bé perquè estem a altres convenis amb sous encara més baixos o perquè es fan reinterpretacions arbitràries per part de les empreses i entitats gestores dels serveis.

Aquesta situació que patim dia rere dia a les nostres feines fa que estiguem sobrevivint en un mar de precarietat i irregularitats. Tot això està provocant que moltes de les treballadores del sector es plantegin abandonar la professió, de les persones enquestades en l’informe de la CGT en són un 77%. Una situació enfront de la qual hem de dir prou.

Molts companys i companyes s’organitzen i es mobilitzen per reivindicar i exigir millors condicions. El sector social és un sector imprescindible i hem de fer-nos escoltar.


Facebook Twitter

Àngels Vilaseca

Treballadora de Serveis Socials, Pan y Rosas | @mangic_cv

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d'Isabel Díaz Ayuso

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d’Isabel Díaz Ayuso