×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Eleccions als Estats Units: sense definició en l’escrutini Trump denuncia frau

divendres 6 de novembre de 2020
Facebook Twitter

Mentre l’elecció presidencial continua sense definir-se, el president Donald Trump, va insistir aquest dijous amb les denúncies d’irregularitats en els comicis i va assegurar que si es prenguessin en compte el que ell va denominar com "els vots legals", guanyaria l’elecció.

"Si compten els vots legals, jo guanyo fàcilment, i si compten els vots il·legals, tractaran de robar-nos l’elecció", va emfatitzar el mandatari en una conferència de premsa. Amb aquesta frase va apuntar contra el comptatge dels vots per correu, que continua en alguns estats claus.

Trump va repassar la situació estat per estat, indicant que ja han presentat recursos legals per a detenir el comptatge de vots i va rematar: "No deixarem que la corrupció ens robi l’elecció".

Diverses querelles van ser presentades per a frenar el còmput de vots en Nevada, Pennsilvània, Michigan i Geòrgia. L’estratègia del president és judicialitzar les eleccions i frenar el comptatge en els estats en els quals està perdent per poc, mentre que demana recompte en uns altres, com Wisconsin.

A més va apuntar als mitjans de comunicació, als enquestadors i va sostenir que els demòcrates: "Deien que hi hauria una gran ona blava i el que va haver-hi és una gran ona vermella".

El candidat republicà va assegurar que el seu objectiu és "defensar la integritat de les eleccions" alhora que va carregar contra la "corrupta màquina demòcrata" a Michigan i Pennsilvània i va prometre una gran ofensiva legal.

Més aviat Trump havia publicat en el seu compte de tuit un missatge contundent de l’estil a què està acostumat: "PAREU EL COMPTATGE".

Aquest dijous l’escrutini segueix sense definir-se en els estats claus. Nevada és un d’ells i segons les projeccions dels mitjans estatunidencs el demòcrata Joe Biden avantatja a Trump per menys d’un punt percentual. A Nevada, igual que en diversos estats la diferència és tan petita que es pot especular amb què els resultats es girin amb el pas de les hores, modificant el resultat de l’elecció.

La conferència de premsa de Trump confirma l’estratègia, buscant portar a la via judicial la definició. La querella presentada a Nevada forma part d’aquesta estratègia, poc després que s’iniciés el còmput dels vots i se suma a les ja presentades a Pennsilvània, Michigan i Geòrgia.

Nevada és un dels anomenats estats "frontissa" -que poden caure tant del costat republicà com del demòcrata- i atorga sis compromissaris al Col·legi Electoral dels EUA, just el número que necessita Biden, segons les projeccions de mitjans com Fox News o Politico per a arribar als 270 i convertir-se en el futur president dels EUA.

Les denúncies de Donald Trump li agreguen incertesa a la definició electoral i una crisi que podria escalar si s’estén en el temps.

El dimecres a la nit prop d’un centenar de partidaris de Trump es van reunir amb rifles d’assalt i pistoles fora d’un col·legi electoral en el comtat de Maricopa, Arizona, per a exigir que el personal continuï processant les butlletes. La interrupció va obligar a tancar el centre de votació. En altres estats que afavoreixen a Trump van exigir que es freni el recompte.

Del costat demòcrata Joe Biden insisteix a cridar a confiar passivament que l’escrutini li permeti aconseguir els delegats necessaris per a guanyar en el Col·legi Electoral.

Minuts després de la conferència de premsa de Trump, el candidat demòcrata, Biden, va publicar un breu missatge en la xarxa social twitter "mantinguem la fe".

El clima en general és molt tibant, el mal funcionament d’aquest procés té a veure amb aquest sistema electoral que està en fallida: encara hi ha butlletes que estan arribant, perquè el sistema postal funciona molt malament, perquè va ser desfinançat.

En petites i grans ciutats va haver-hi mobilitzacions. No es pot dir que van ser massives, però sí que esteses, com a signe de polarització. A Nova York, Los Angeles va haver-hi manifestació dels dos sectors. Es van registrar enfrontaments amb la Policia i repressió. La base dura pro armes del trumpisme es va manifestar en diversos punts del país buscant generar una gran pressió social.


Facebook Twitter
3 d'octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

3 d’octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l'1-O

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l’1-O

El procés s'enfonsa: per què la "unitat popular" no emergeix com a alternativa?

El procés s’enfonsa: per què la "unitat popular" no emergeix com a alternativa?

S'agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l'autonomia

S’agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l’autonomia

Militarisme “progre”: el Govern del PSOE i UP aproven els pressupostos amb major despesa militar dels últims 40 anys

Militarisme “progre”: el Govern del PSOE i UP aproven els pressupostos amb major despesa militar dels últims 40 anys

Unidas Podemos pacta els Pressupostos i s'empassa el "gripau" del rearmament imperialista. Quant pujarà la despesa militar?

Unidas Podemos pacta els Pressupostos i s’empassa el "gripau" del rearmament imperialista. Quant pujarà la despesa militar?

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona