×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

Els estudiants sortim al carrer i diem No a la Llei Castells

Concentració i manifestació d'estudiants a la plaça Universitat de Barcelona per protestar contra Llei Castells (LCU i la LOSU).

EsquerraDiari.cat

dijous 18 de novembre de 2021
Facebook Twitter

La Plaça Universitat ha estat testimoni de la concentració estudiantil convocada per la Coordinadora de Representantes de Estudiantes de las Universidades Públicas (CREUP) al costat del Frente de Estudiantes i Estudiantes en Movimiento.

Una delegació d’estudiants de l’agrupació Contracorrent ha assistit a la Plaça Universitat amb una bandera que bregava per tombar la Llei Castells. No es pot negociar una llei neoliberal, privatitzadora i antidemocràtica.

Diverses desenes d’estudiants han entrat al claustre de Lletres de l’edifici històric. Diverses companyes i companys han fet discursos. Entre ells, el company Pablo Castilla de Contracorrent denunciant al govern del PSOE-UP que volen fer una nova llei encara més restrictiva que la del PP. Que va exigir al SEPC i al Front d’Estudiants lluitar junts i convocar assemblees. També va plantejar que els estudiants han de lluitar conjuntament amb el personal administratiu (PAS) i docent (PDI).

Van sonar càntics crítics al claustre generant molta curiositat entre la resta d’alumnes que hi eren. "No, no, no a la privatització" va ser del sentit. Reivindicacions de la universitat per a la classe obrera no van faltar. I entre els oradors el compromís d’enfortir la lluita contra la reforma educativa.

La Llei Castells no s’ha de negociar, s’ha d’aturar

La mobilització ha estat convocada després de fracassar les negociacions amb el Ministeri d’Universitats. Negociacions realitzades a porta tancada que es limitaven a matisar els aspectes més retrògrads de la Llei de Convivència Universitària (LCU) o tractar d’incrementar la pobra participació estudiantil en les burocràtiques institucions universitàries, però sense qüestionar de conjunt el model neo-liberal d’universitat que la Llei orgànica del Sistema Universitari (LOSU) aprofundeix.

Els companys de Contracorrent i les companyes de Pan y Rosas hem impulsat assemblees on hem pogut per generar espais d’intercanvi i discussió dels estudiants i votar així la participació d’aquesta protesta per fer molta força contra aquesta llei elitista i privatitzadora. Pensem que aquesta convocatòria i pensem que aquest tipus d’iniciatives haurien de debatre’s democràticament en grans assemblees i no convocar-se “des de dalt” com s’ha fet.

Qüestionem obertament tant els objectius com la manera de convocar “per dalt” per part dels seus organitzadors, totalment contrària a desenvolupar un moviment massiu, autoorganitzat i radicalment democràtic com el que fa falta construir per a enfrontar la llei. Més interessats estan a tornar a la taula de negociació amb el ministre. Fet que pot deduir-se no només dels mètodes burocràtics i a esquena de qualsevol moviment estudiantil pel qual s’han convocat les mobilitzacions del 18, sinó també del mateix caràcter i tradició de les organitzacions convocants.

La Llei Castells, un nou atac a la universitat pública

Fa un més d’un mes es van aprovar els avantprojectes de Llei orgànica del Sistema Universitari (LOSU) i de Llei de Convivència Universitària, els pilars de la reforma universitària del govern PSOE-UP en clau neoliberal i privatitzadora. la LOSU no és més que l’aprofundiment del camí que inaugurés la LOU a la qual pretén substituir. No obstant això, la llei Castells introdueix també una sèrie d’elements "originals" i que són regressius amb relació a l’anterior normativa.

Et pot interessar: Aquests són els aspectes més reaccionaris de la Llei Castells i per què hem de frenar-la

Un dels objectius declarats de la llei és augmentar la interrelació entre les universitats i les empreses privades, posant les primeres al servei de les últimes, augmentant la dependència de la universitat del finançament privat i incrementant la participació de representants empresarials en la presa de decisions, entre altres mesures.

La llei Castells té el dubtós mèrit d’agreujar els aspectes més antidemocràtics de la universitat apostant per un model presidencialista que atorga als rectors poders gairebé absoluts. D’aquesta manera la LOSU augmenta els mandats a sis anys, estableix que els rectors triïn a dit als degans i directors de departament.

Et pot interessar: Sortim als carrers el dijous 18 de novembre contra la reforma universitària de Castells


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l'Europa fortalesa”

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l’Europa fortalesa”

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"