×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Els països més pobres no accedirien al vaccí contra la Covid 19 fins al 2022

Els països més pobres no accedirien a la vacuna contra la covid-19 fins a 2022 Almenys una cinquena part de la població mundial, és a dir 1.200 milions de persones, podria no tenir accés a una vacuna contra el coronavirus fins a 2022, segons un estudi, que destaca que els països rics ja van reservar més de la meitat de les dosis disponibles en principi per a 2021.

EsquerraDiari.cat

dijous 17 de desembre de 2020
Facebook Twitter

Les nacions més riques, que representen solament 14% de la població mundial, van reservar més de la meitat de les dosis de vacunes la producció de les quals està prevista l’any que ve, segons investigadors de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Fins i tot si tots els fabricants aconsegueixen desenvolupar vacunes segures i eficaces i aconsegueixen els seus objectius màxims de producció, l’estudi estima que "almenys una cinquena part de la població no tindrà accés a les vacunes fins a 2022".

Basant-se en l’examen de dades públiques, els autors de l’estudi publicat per la revista mèdica BJM i citat per l’agència de notícies AFP van trobar que fins a mitjan novembre les reserves totalitzaven 7.480 milions de dosis, l’equivalent a 3.760 milions d’immunitzacions, ja que la majoria es completen amb dues injeccions.

La producció total prevista per a 2021 és de 5.960 milions de vacunes.

L’estudi va estimar que fins a 40% de les vacunes dels principals fabricants podrien estar disponibles per als països de renda mitjana o baixa, però va afegir que això dependrà de com els països rics distribueixin les seves compres.

Els autors, que alerten que la informació pública examinada està incompleta, van cridar a "una millor transparència i responsabilitat" per a un accés global equitatiu i van defensar que es tracta d’una problemàtica que va més enllà de la salut.

"El comerç i els viatges entre països poden veure’s afectats de forma continuada fins que l’accés a mesures eficaces de prevenció i tractament, com les vacunes, estiguin disponibles àmpliament" en el món, segons l’informe.

Existeixen instruments com el mecanisme de compra Covax, coordinat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que busca garantir l’accés mundial a les vacunes independentment de la renda nacional, però alguns països anomenats centrals no van sumar aportacions.

Et pot interessar: Sánchez anuncia el vaccí a l’Estat espanyol però rebutja la supressió de les patents

Jason Schwartz, de la Yale School of Public Health, va dir que la participació dels Estats Units en aquesta coordinació seria "inestimable" a l’hora de fer arribar les vacunes a tothom, cosa que "ajudaria a posar fi a aquesta crisi global de salut devastadora".

En un editorial en el BMJ, Schwartz destaca a més que els desafiaments logístics que presenten algunes vacunes, com la necessitat d’injectar dues dosis o de conservar-les a temperatures molt baixes, seran barreres majors per a molts països. Aquest tipus de comentaris de les empreses multinacionals no es deuen al fet que tinguin "problemes logístics" o "errors de càlcul" a nivell tan nombrós, sinó a la tibant competència per aplicar les vacunes per a conquistar com més de pressa millor el mercat sense importar la seva eficàcia.

La complexa carrera geopolítica i corporativa dels més grans laboratoris farmacèutics, mostren que les seves prioritats no són salvar a la humanitat, sinó augmentar els seus guanys i assegurar-se les porcions majoritàries del mercat. El *coronavirus serà el gran negoci de la tercer dècada del segle XXI en detriment de la vida dels més pobres.

Et pot interessar: Coronavirus, vaccins, ciència i capitalisme

Amb informació de Telam


Facebook Twitter
3 d'octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

3 d’octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l'1-O

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l’1-O

El procés s'enfonsa: per què la "unitat popular" no emergeix com a alternativa?

El procés s’enfonsa: per què la "unitat popular" no emergeix com a alternativa?

S'agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l'autonomia

S’agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l’autonomia

Militarisme “progre”: el Govern del PSOE i UP aproven els pressupostos amb major despesa militar dels últims 40 anys

Militarisme “progre”: el Govern del PSOE i UP aproven els pressupostos amb major despesa militar dels últims 40 anys

Unidas Podemos pacta els Pressupostos i s'empassa el "gripau" del rearmament imperialista. Quant pujarà la despesa militar?

Unidas Podemos pacta els Pressupostos i s’empassa el "gripau" del rearmament imperialista. Quant pujarà la despesa militar?

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona