×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Enfront de l’extrema dreta i les seves mentides xenòfobes, algunes dades i anotacions

La xenofòbia és un dels senyals d'identitat de l'extrema dreta i de partits com Vox, propagant un discurs que criminalitza a les persones migrants. Aquí recollim alguns elements per a desmentir les seves falsedats.

Jaime Castán

dimecres 25 de desembre de 2019
Facebook Twitter

Estudi rere estudi i enquesta rere enquesta, s’aporten dades sobre la situació de les persones migrants que posen de manifest que els discursos d’odi de l’extrema dreta no tenen cap justificació en la realitat. L’últim exemple, el realitzat per l’enquesta Regional d’Immigració de la Comunitat de Madrid, publicat aquests dies.

Aquesta enquesta precisament desmenteix un dels elements centrals del discurs racista: la idea que les persones migrants viuen d’ajudes socials. A penes un 2% cobra una prestació per desocupació i només l’1,7% compta amb suport econòmic dels Serveis Socials a la regió. Dada que es complementa amb un altre: el 72% treballa i més de la meitat compta amb un contracte indefinit. Com no podia ser d’una altra manera, la paradoxa de l’“immigrant de Schrödinger”, on les persones migrants acaparen els treballs al mateix temps que viuen d’ajudes, es mostra com una ridícula falsedat.

Les estadístiques assenyalen a més que tan sols el 9% de les treballadores i treballadors migrants es troben en situació d’il·legalitat laboral i un 36% amb contractes temporals. És difícil valorar fins a quin punt les enquestes poden donar compte de la situació de les relacions laborals i de la dimensió de les il·legalitats.

En qualsevol cas, hem d’assenyalar que les persones migrants, i més encara les dones i joves, sofreixen especialment situacions laborals de gran precarietat i irregularitat. Les dificultats per les diferències culturals, la falta d’elements de suport familiar, la desigualtat social de la qual parteixen o les racistes lleis de l’Estat espanyol, fa que la seva capacitat per a negociar unes bones condicions de treball sigui molt reduïda. Una situació que evidentment aprofiten les empreses que, al costat del Govern, són les principals responsables de tot l’entramat d’explotació i economies submergides que coneixem.

De la mateixa manera no se sosté la idea que les persones migrants “col·lapsen” els serveis socials, afectant la qualitat dels mateixos i al seu accés per a les persones “nacionals”. Un estudi de la Fundació La Caixa ja va concloure en 2011, que les persones migrants (el 12,2% de la població de l’Estat), només absorbien el 6,8% dels serveis socials, el 6,1% de les despeses educatives o el 5,1% de la sanitat (en un moment central de la crisi on hi havia a més més migrants, 5’7 milions respecte als 4’8 registrats en 2018).

D’altra banda, dades d’UGT han assenyalat la importància de les treballadores i treballadors migrants en el “rejoveniment” de la societat i la seva gran aportació al món laboral i als ingressos de la Seguretat Social. Estem parlant de 3’8 milions de persones treballadores que aporten 10.815 milions d’euros de cotitzacions (un 9’9% del total segons xifres de 2018).

Cal difondre les dades, però amb això no basta

Enfront dels discursos de Vox i de l’extrema dreta és necessari mostrar les dades concretes que els desmenteixen, però no és suficient. El discurs xenòfob apel·la més a sentiments que a raons, apel·la a l’odi i assenyala a l’“altre”, com tot allò que representa una “amenaça” i genera els problemes socials. Per tant, hem d’usar les dades com una arma política, però al mateix temps hem de construir una alternativa política que lluiti contra els discursos de l’odi.

Posant en pràctica les paraules de Carl Schmitt, teòric polític que va ser membre del Partit Nazi que apuntava que la política es basa en un enfrontament amics/enemics, Vox està assenyalant als seus “enemics” de forma molt clara, les persones migrants, les feministes o els independentistes. Com vam veure en l’últim debat electoral, hi ha tot un intent per part d’aquest partit xenòfob de criminalitzar a les persones migrants i tractar d’enfrontar-les amb les “nacionals”.

Un discurs populista que tracta de captar a un electorat profundament afectat per la crisi econòmica, especialment dirigit al sector de classes mitjanes o intermèdies empobrides. El clàssic plantejament de tractar d’apel·lar a sectors que veuen perillar la seva situació econòmica, assenyalant a les classes que es troben per sota d’ells com l’amenaça.

Per això mai assenyalen com s’han dilapidat milions i milions de recursos públics per a finançar el pagament del deute contret per la banca privada, ni les corrupteles polítiques, ni els booms urbanístics ni especulatius, com tampoc qüestionen els guanys milionaris de les grans empreses.

La societat capitalista cada vegada es fa més desigual i amb majors contradiccions, en un escenari on pot donar-se un major qüestionament al sistema de conjunt, com de fet ja està ocorrent; però al mateix temps, es radicalitza i estén el discurs racista i populista de l’extrema dreta.

Davant aquesta situació hem de contrastar sempre el racisme amb el dades, però de nou no basta, també hem de reprendre la lluita als carrers i els llocs de trobada en les places i barris. Hem d’organitzar-nos en els llocs d’estudi i de treball.

Les persones migrants, les dones, la joventut i la classe treballadora hem de construir una alternativa política d’esquerra combativa i conseqüent, que faci front a l’extrema dreta i perquè la crisi la paguin els capitalistes.

I per a això, hem d’enfrontar d’igual manera al Govern, fins i tot al possible futur govern “progressista” de PSOE i Unidas Podemos, perquè lluny de combatre a Vox, mantenen i continuaran mantenint una situació social que és el brou de cultiu perfecte per a aquest auge de l’extrema dreta.

Hem de fer com a França, aixecar un moviment combatiu i una vaga general amb la força de la joventut, les dones, les persones migrants, les persones LGTBI i la classe obrera en peu de guerra.


Facebook Twitter

Jaime Castán

Nació en Zaragoza. Es historiador, periodista de Izquierda Diario y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Segueix-lo a Twitter

@JaimeCastanCRT

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah