×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Entrevista a Kevin Anderson | “No he vist res com això des del moviment contra la guerra de Vietnam”

Josefina L. Martínez

dilluns 6 de maig
Facebook Twitter

La nit de l’1 de maig, un grup de més d’un centenar de sionistes, armats amb pals i elements explosius, van atacar de manera violenta l’acampada del moviment estudiantil per Palestina a UCLA (Universitat de Califòrnia, Los Angeles). Durant diverses hores, van llançar material d’artifici, pals i elements contundents contra els estudiants. A diversos estudiants els van envoltar i els van colpejar. Va ser una acció organitzada i preparada per la dreta sionista, que va actuar amb total impunitat contra els estudiants, sense que la policia de Los Angeles intervingués en cap moment per frenar-los.

“Va ser una declaració d’intencions: ‘Estem amb Israel, fins i tot amb el genocidi. No ens importa’. Això és bàsicament el que estan dient”, explica Kevin Anderson, Professor de Sociologia de la Universitat de Califòrnia.

Com a resposta a l’atac sionista, i anticipant nous enfrontaments, més de mil estudiants, professors i activistes de la zona van envoltar el campus l’endemà. La nit del 2 de maig, els provocadors van tornar. Però, en aquesta ocasió, la direcció de la Universitat va telefonar a la policia per desallotjar l’acampada, amb l’excusa d’“evitar la violència”. La policia antiavalots amb centenars d’efectius va avançar durant la matinada en un gran operatiu de repressió contra el campament, detenint a desenes d’estudiants.

Conversem sobre aquests fets i sobre la dinàmica actual del moviment estudiantil per Palestina als Estats Units amb Kevin Anderson (1948), autor de diversos llibres com “Marx en los márgenes” i “Lenin, Hegel and Western Marxism”. Anderson ens atén per zoom des de la seva residència a Los Angeles, situada a només 3 Km. del Campus de UCLA.


El 2 de maig va ser desallotjada l’acampada de UCLA amb un gran operatiu policial, què ens pots comentar d’això, com a professor de la Universitat de Califòrnia?

Crec que el més important és el que va ocórrer l’1 de maig, sobre la una de la matinada a UCLA, perquè això no té precedents. Això no és el sud. Això no és Texas. Això no és una zona rural, conservadora. Això és just en el cor d’una part liberal d’una de les parts més liberals de Los Angeles, el campus de UCLA.

Els estudiants havien ocupat una part central de la universitat. És una part preciosa. Està just al costat del que anomenen Royce Hall. Per exemple, al desembre, van posar en escena el trencanous de Tchaikovsky, i molts nens de la zona, els pares van allí. Així que està just enmig de tot això. Els estudiants van instal·lar el seu campament, que van sostenir durant diversos dies. La universitat havia estat indicant que tal vegada podrien mantenir-ho. No era clar.

I cada nit, arribaven aquests violents grups de sionistes, molts d’ells eren persones majors, la majoria clarament no eren estudiants. Agredien verbalment als estudiants, buscant provocar baralles. Però llavors, l’1 de maig, al voltant de la una del matí, van anar en un grup d’unes 150 persones. I estaven armats amb pals i armes de foc. Estaven armats amb pals i trossos de metall, i van començar a atacar.

I durant aproximadament dues hores, en una de les zones més vigilades del món, els van permetre atacar als estudiants. Els estudiants havien previst això i havien col·locat planxes a mode de barricades de fusta i xapa al voltant, així que les van empènyer cap enrere. Fins i tot els sionistes van envoltar a quatre estudiants de periodisme, sabien que eren del periòdic estudiantil oficial i van tirar al terra a un d’ells i li van donar una pallissa. És una cosa que no havíem vist mai... Va ser impactant.

L’estratègia va ser deixar que aquestes persones esvalotessin i després afirmar que hi havia violència. Va ser el que va ocórrer l’endemà. Van arribar els sionistes a la mateixa hora del matí. No hi havia manifestants al voltant. I llavors simplement, van dir: “A causa de tota aquesta violència, han de desallotjar”. Això és el que van fer la segona nit. I han estat fent aquest tipus de coses en totes les universitats.


Dius que aquest tipus d’atacs no havien ocorregut mai, era un grup sionista més organitzat que en ocasions anteriors?

Aquests no eren els “proud boys” o nois neo feixistes que veiem a vegades quan tenim les nostres manifestacions de l’1 de maig als carrers de Los Angeles. Aquests eren sionistes. Probablement eren de la Lliga de Defensa Jueva.

Cada vegada que un orador crític d’Israel es presenta al campus, sempre hi ha algunes persones que venen i fan preguntes dures i s’aixequen i tracten de fer soroll. I això ocorre des de fa dècades. Per tant, l’àrea és molt liberal, però molt sionista també.

Perquè et facis una imatge. L’1 de maig vaig estar a la mobilització a Hollywood. I en conduir amb el meu cotxe de tornada, per tornar a aquesta part de Los Ángeles prop de UCLA, on visc, haig de passar per Beverly Hills. I en un gran parc de Beverly Hills tenien instal·lades milers de banderes d’Israel. Així que això era una declaració pública. Era just després que els estudiants havien estat atacats. Era una declaració: “Estem amb Israel, fins i tot amb el genocidi. No ens importa”. Això és bàsicament el que estan dient.

No dic que tots els que viuen allà pensin així. Però, hi ha suficient base social com perquè sentin que poden fer aquesta exhibició. És un tipus molt diferent de dreta, perquè no és la dreta trumpista. Aquesta és la dreta sionista. Fins i tot, les grans organitzacions jueves, immediatament van condemnar. Van dir: “no tenim res a veure amb això”. Però no van poder resistir-se a afegir que haurien de derrocar aquest campament. I, per descomptat, intenten fer una equivalència amb el que anomenen antisemitisme al campus. Si crides “des del riu fins a la mar”, això és violència, suposadament.


Voldria saber la teva opinió sobre el moviment estudiantil. Em deies fa uns dies que no havies vist res així des del moviment contra la guerra de Vietnam…

Sí, crec que en certa manera és així, perquè realment toca un nervi. Aquí vam tenir les protestes contra l’Apartheid fa uns 40 anys, en 1986. Però no hi havia un gran lobby pro Sud-àfrica. Clar, va haver-hi gent que es va enfadar [amb els estudiants]. Però no hi havia gent que sortís al carrer i colpegés als estudiants per això.

En el moviment per Vietnam, quan jo estava començant, solíem tenir una petita manifestació, tal vegada cinc persones amb un cartell, i altres estudiants venien a atacar-nos, a cridar-nos. Era en 1966, principis de 1967. Deien: “són comunistes, són antipatriotes”, aquest tipus de coses. No estic dient que la majoria dels estudiants fossin neutrals, però hi havia un element així entre els estudiants, la gent dels equips esportius en aquells dies, que venien i ens atacaven. I deien que no teníem dret legítim ni tan sols a ser allà dempeus pacíficament amb un cartell que digués pau a Vietnam o una cosa així. No se’ns permetia fer-ho. Vam haver de lluitar per crear aquest espai, la qual cosa ens va portar uns quants anys, però després el guanyem. I després, per descomptat, el moviment va créixer i va créixer.

Però aquest és un moviment molt gran. I en realitat estan fent el mateix, dir que són il·legítims. Venen i detenen a la gent. I és contraproduent totalment [per a ells]. Almenys entre els joves de les universitats, el sentiment contra el genocidi d’Israel creix dia a dia.

I s’ha convertit en un problema local, perquè ens diuen que ni tan sols podem protestar, així que es converteix en un problema de repressió als campus universitaris. Només hi ha un president d’una gran universitat que hagi demanat un cessament de foc. Un, només un. A Connecticut, la Universitat Wesleyan. A Harvard, Princeton, Berkeley, Michigan, totes aquestes persones que sempre estan fent declaracions sobre ètica: res. Però gairebé tots ells han emès condemnes al que ells diuen antisemitisme de Hamas. És increïble, perquè professors i estudiants vivim en una realitat diferent. Vivim en la veritable realitat.


Tornant a la dinàmica del moviment: En quin sentit hi ha un gir a esquerra polític i ideològic en el moviment estudiantil? Es tracta d’un moviment més radical que el que hem vist aquests anys als Estats Units en la joventut?

Em recorda a la guerra de Vietnam, quan era jove, perquè tots els liberals continuaven donant suport a la guerra, com Lyndon Johnson, i als joves van intentar arrestar-nos i intimidar-nos. Però era una qüestió moral que era tan clara.

Vull dir, veus la televisió tots els dies. Veus el genocidi. I et diuen: “és molt complicat”. Però els joves, la majoria d’ells, estan molt enutjats. I crec que està causant, no sols una consciència d’oposició, com hem tingut amb els qui feien costat a Bernie Sanders. [El moviment actual] és més revolucionari en l’actitud que fins i tot fa un any o dos. Fins i tot, Bernie Sanders, no va demanar un alto-el-foc. Així que això és molt revelador.

Entre la gent més jove que conec, abans, si jo deia Lenin, era com: “Oh, això és vell”. Però ara hi ha una certa atracció per Lenin, Luxemburg o Trotsky, pel pensament revolucionari, perquè això ha desemmascarat als liberals i als socialdemòcrates. [El moviment] entra en confrontació directa amb l’estat. I, especialment [és més radical] en comparació amb Bernie Sanders, que era un moviment electoral. Aquest és un moviment en el qual bàsicament t’estan dient que no pots ser allí i pots ser arrestat, expulsat d’una universitat, una cosa així. Així que és un gran risc. És un compromís molt major.

Però el que és diferent, diria jo, és que el tipus d’estudiants que van fer costat a Bernie Sanders i també aquest tipus d’esquerra cultural, multicultural que tenim als campus universitaris… ara aquestes persones es veuen obligades a triar un bàndol. Perquè existeix el multiculturalisme de les administracions universitàries, que sempre s’asseguren de tenir gent de color representant-los i tenir conferències sobre Sojourner Truth o un abolicionista negre al campus. El mateix dia que van i arresten als estudiants, continuen fent tot aquest tipus de coses.

Així que, sí, hi ha alguna cosa en aquest moviment perquè involucra a l’estat, involucra a l’imperialisme, que crec que està atraient a alguns estudiants cap al marxisme revolucionari també.

Això ha estat succeint des del voltant del 10 d’octubre. És un llarg període perquè un moviment continuï. I tot indica que continuarà perquè no veig que la guerra es detingui. Així que això va tot el camí a Chicago a la Convenció Demòcrata a l’agost.

No crec que hàgim vist des dels anys seixanta una cosa tan ràpida. Tantes universitats mobilitzant a centenars de persones. I només està creixent i continuant. I els arresten, però després tornen i guanyen encara més suport.

Sí, no he vist res com això des de la guerra de Vietnam. I jo estava, vaig començar a ser actiu en aquell moment, al voltant de 1967. I ara, com a professor. Hi ha un munt de professors que donen suport al moviment, un gran nombre. Per exemple, durant els disturbis dels sionistes, una de les persones que va ser allí, tractant de protegir els estudiants és l’excap del programa d’estudis jueus, David Myers. Va ser allí i va donar una entrevista. Estava tractant de protegir els estudiants.

Jo diria que, en la facultat, el sentiment és com, tres quartes parts o més, almenys, que senten que els estudiants tenen dret a ser allí.


Què ocorre amb el suport a Palestina fora de la Universitat? Em contaves que l’1 de maig vas participar en una mobilització al costat de diversos sindicats…

El Primer de Maig, en aquesta manifestació obrera, em va sorprendre la quantitat d’oradors i cartells que parlaven no sols de temes laborals, sinó també del genocidi.

I aquests eren, per exemple, treballadors de serveis, com els conserges del sindicat SEIU. També el Sindicat d’Actors. I era molt radical el llenguatge contra Israel i també en contra de Biden. Un d’aquests sindicats locals del SEIU tenien un cartell que deia “Genocide Joe”.


Això és important.

Això és un canvi real. Han estat més els líders sindicals que han parlat en contra d’aquesta guerra, que els presidents d’Universitats. I això és un gran canvi als Estats Units.

La burocràcia laboral havia estat lligada durant moltes dècades al que anomenem el complex industrial militar, i deien: “aconseguim aquests treballs” … Però això es va acabar.

És molt interessant això que dius. Si avança una major confluència entre treballadors i estudiants en aquest moviment contra el genocidi i l’imperialisme, seria una cosa molt gran.

Si els treballadors s’acostessin a la universitat i fessin costat als estudiants, els sindicats, això tindria un gran impacte públic. Tal vegada ho fan, perquè Los Angeles és el tipus de lloc on això podria succeir.


Facebook Twitter

Josefina L. Martínez

Nació en Buenos Aires en 1974. Es historiadora (UNR). Autora del libro Revolucionarias (Lengua de Trapo, 2018), coautora de Cien años de historia obrera en Argentina (Ediciones IPS). Vive en Madrid. Escribe en Izquierda Diario.es y en otros medios.

El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó