×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Esclats de ràbia i vagues espontànies a Itàlia pel coronavirus: “La nostra salut abans que els seus beneficis”

Una onada de descontent entre els treballadors i vagues espontànies recorren Itàlia en rebuig les mesures d'emergència del Govern i la decisió de mantenir les fàbriques obertes mentre es tanquen botigues i negocis comercials.

Diego Lotito

dijous 12 de març de 2020
Facebook Twitter

La decisió de tancar les botigues i negocis d’Itàlia, però deixar obertes les fàbriques i activitats de producció està tenint fortes repercussions a les fàbriques italianes. Des de Brescia fins a Màntua, i a les províncies d’Asti, Vercelli i Cuneo en el nord d’Itàlia -la zona més industrialitzada-, es reporten vagues espontànies amb molt alta participació. Els sindicats estan en alerta per a garantir els nivells de seguretat sanitària de les plantilles.

El poderós sindicat Fiom (Federació de treballadors metal·lúrgics) ha reaccionat durament davant la nova Ordenança d’Emergència contra el coronavirus. En un comunicat ha plantejat la necessitat de protegir tant el treball com la salut dels treballadors. La secretària general de la Fiom, Francesca Re David, ha definit com a “inacceptable la falta en el nou DPCM DPCM (Decret del president del Consell de Ministres) de mesures i iniciatives destinades a protegir als treballadors que estan assegurant la viabilitat econòmica del país en una greu emergència" i demana "al govern que convoqui urgentment una reunió per a fer front a la situació d’emergència dels treballadors del metall".

La Fiom demana “mobilitzar-se immediatament per a iniciatives destinades a verificar que les empreses garanteixin als treballadors condicions de salut i seguretat també a través de parades per a una reducció programada de la producció”.

Es multipliquen les protestes i vagues per la seguretat

A tot el país hi ha esclats de ràbia i descontent de treballadors que es queixen de la falta d’atenció dels patrons i surten espontàniament a la vaga.

A la fàbrica AST de Terni s’han convocat vuit hores de vaga, a partir de les 6 del matí d’aquest divendres, per a cada torn de treball fins al 13 de març inclusivament. Mentre que en l’empresa Fincantieri de Marghera, els sindicats han confirmat l’inici de la protesta per l’emergència de seguretat. "És impossible respectar les regles - per exemple, amb tres fusters subcontractats en Ansa-, no es pot fer aquest treball a una distància d’un metre entre si, seria millor tancar-lo tot. Aquest virus és un desastre i no ens sentim protegits".

"No som carn d’escorxador"

També la zona de Brescia ha començat el dia amb una onada de vagues espontànies en algunes fàbriques que no han tancat la producció. “No som carn d’escorxador”, van dir els treballadors d’algunes empreses de la província que exigeixen la suspensió de l’activitat durant 15 dies. “Estem discutint amb les companyies com tractar aquesta situació. Estem registrant vagues en quatre o cinc sectors”, va dir el secretari de Cgil de Brescia, Francesco Bertoli.

Un altre cas és el dels treballadors de Corneliani a Màntua, la fàbrica de la històrica marca de moda masculina, que han decidit fer vaga "per a protegir la seva salut". Són 450 treballadors que espontàniament van encreuar els seus braços aquest matí "per a demanar que no hi hagi ciutadans A i B: la salut és una i és de tots".

La USB (Unió Sindical de Base) ha proclamat una vaga de 32 hores en els sectors industrials no essencials, demanant "mesures dràstiques per a salvaguardar la salut i els salaris dels treballadors".

També ha arribat un reclam de Tarnato, on la Fim Cisl denúncia el comportament de l’empresa Leonardo en Grottaglie, denunciant la falta de protecció dels treballadors.

“Contra els patrons i el coronavirus, la nostra salut està abans que els seus beneficis”

Els delegats del sindicat USB denuncien que la majoria dels treballadors no tenen màscares protectores, i que els guants també són insuficients. “Només ens donen un parell al dia”, diuen els treballadors. I l’alcohol en gel no es veu fa temps. Els treballadors de l’empresa de logística Bartolini de Caorso, a la província de Piacenza, denuncien les condicions laborals que estan molt lluny d’oferir seguretat sanitària a tot el personal. Per això estan en vaga i reclamen poder treballar en altres condicions amb “seguretat” per a la seva salut.

Per això els treballadors s’han mobilitzat al crit de "contra els patrons i el coronavirus", i amb el lema "salut abans que beneficis". "El magatzem no està desinfectat, les eines no estan desinfectades", diu el delegat de seguretat de Usb Logistics en un vídeo difós en la seva pàgina de Facebook.

Els delegats denuncien que els treballadors de logística han estat lliurant mercaderies i paquets en tota Itàlia durant setmanes, fins i tot a persones en quarantena, que en teoria ni tan sols haurien d’obrir les seves portes, exposant-se així al risc d’infecció per coronavirus, sota la total indiferència de les autoritats polítiques, administratives i sanitàries.

Protestes també en IKEA i el port de Gènova

Fa uns dies la protesta la van encapçalar els treballadors d’IKEA Anagnina a Roma. Van deixar de treballar, reclamant que no ho podien fer amb seguretat, ja que no es garantien les distàncies requerides entre les persones. L’empresa va assegurar que es complien les recomanacions de les autoritats europees.

Els treballadors de la Terminal PSA Genova Pra’ també han entrat en vaga l’11 de març, reclamant perquè no s’havien adoptat mesures com la desinfecció dels instruments de treball, com les grues i altres maquinàries.

Que la crisi la paguin els capitalistes

Davant una crisi de magnitud a Itàlia pel coronavirus, que està afectant a tota la població a la qual se li ha imposat una “quarantena” gairebé permanent, milions de treballadors i treballadores a Itàlia estan exposats a condicions de treball insalubres, sense garanties sanitàries elementals, tot per prioritzar els guanys dels empresaris capitalistes.

Les protestes en els llocs de treball, les vagues i l’autoorganització, són una resposta necessària per a enfrontar la prepotència patronal i per a començar a discutir les mesures que són necessàries per a enfrontar aquesta crisi, destinant major pressupost al sistema sanitari públic, expropiant laboratoris, clíniques privades i empreses farmacèutiques per a posar a la disposició de la població tots els recursos necessaris i establint llicències sense reduir el salari per a tots els treballadors en risc de contagi, garantint la prohibició d’acomiadaments durant tot aquest període, entre altres mesures d’emergència. Perquè com diuen els propis treballadors i treballadores, les nostres vides estan abans que els seus beneficis.

Fonts: La Repubblica, Il Secolo XIX, Secolo d’Itàlia, Il Messaggero, La Voce Delle Lotte.


Facebook Twitter

Diego Lotito

Nació en la provincia del Neuquén, Argentina, en 1978. Es periodista y editor de la sección política en Izquierda Diario. Coautor de Cien años de historia obrera en Argentina (1870-1969). Actualmente reside en Madrid y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Madrid | @diegolotito

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna