×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Treballadors d’escombraries de Salt en vaga indefinida

La mesura va ser presa el 24 de desembre passat després que l'empresa FCC decidís ignorar les demandes dels treballadors per millores laborals.

Ali Karku

dissabte 8 de gener de 2022
Facebook Twitter

El passat 24 de desembre els treballadors de la multinacional FCC (Fomento de Construcciones y Contratas), organitzats a través del sindicat CCOO (majoritari al sector laboral de les escombraries de les comarques gironines) van entrar en vaga a Salt (Girona).

La manca de personal i infraestructura, l’ús continuat i fraudulent de contractes eventuals, la pèrdua sostinguda de poder adquisitiu (fa quatre anys que tenen el salari congelat) i la negativa de la patronal de signar un nou conveni, els contenidors sense neteja interna (qüestió que ocasiona nius de rates), i les males condicions laborals, va portar els treballadors de l’empresa a exigir millores que els permetin dur a terme un servei de qualitat per als ciutadans de Salt i en condicions laborals dignes.

Entre les demandes que van portar a la vaga, es troben passar els treballadors eventuals a fixos, augmentar la plantilla, i fer servir un sistema de neteja que consti de contenidors higienitzats. Però ni l’empresa ni l’Ajuntament de Salt no han emès una resposta afirmativa a aquestes demandes, sinó que tot apunta que els seus esforços van dirigits a fer que els treballadors suspenguin la vaga.

Campament dels treballadors durant la vaga indefinida

Segons comenten els treballadors, el comitè de vaga es va reunir amb l’empresa però aquesta insisteix que fins que l’Ajuntament no assumeixi els costos de les demandes, l’empresa no farà res. L’Ajuntament, per altra banda, no ha emès una resposta afirmativa, sinó que es va posicionar al lloc d’un simple client, negant la possibilitat de pagar els costos de les demandes. Ni la multinacional que guanya milions, ni l’Ajuntament que decideix deixar en mans privades un servei tan essencial com és la recol·lecció d’escombraries, volen fer-se càrrec dels costos que implicaria fer efectives les demandes dels treballadors per tenir un servei de qualitat per a la ciutadania i que protegeixi els seus treballadors.

Cal ressaltar que FCC és una multinacional que cotitza a la Borsa espanyola i guanya milions. Entre els seus accionistes hi ha Carlos Slim, que posseeix més d’un 75% de l’empresa, essent el 14è home més ric del món. És a dir, si l’empresa no compleix les demandes dels treballadors no és perquè no pugui.

Per altra banda, una dificultat amb la què es troben els vaguistes és l’opinió pública. Els carrers de Salt estan plens de residus, fet que fa que els veïns es vegin afectats i acabin responsabilitzant als treballadors en vaga.

La tàctica burgesa de posar l’opinió pública en contra dels treballadors en vaga no és una cosa nova, sinó que data de fa moltes dècades. Convencent els veïns que si els carrers estan bruts és conseqüència directa dels vaguistes, el que la burgesia aconseguiria és, per una banda, generar hostilitat per pressionar els vaguistes; i de l’altra, desviar l’atenció dels veritables responsables que fan que el servei no sigui de qualitat i que les condicions laborals no siguin les òptimes, que en aquest cas són FCC i l’Ajuntament de Salt.

En aquest sentit, els treballadors sostenen que l’Ajuntament està portant el discurs contra la vaga a associacions d’empresaris, comerciants i associacions de veïns. Però els treballadors de FCC no tenen intencions de retrocedir, sinó que insisteixen a continuar organitzant assemblees obertes i esdeveniments culturals per guanyar la solidaritat de la gent, i així poder seguir la vaga fins que es compleixin les seves demandes.

Aquesta, sens dubta, és l’única forma de que la resta de la població pugui solidaritzar-se amb els treballadors i entendre que aquests estan lluitant per demandes bàsiques, i que en realitat son la multinacional i l’Ajuntament els que no volen assumir els costos necessaris que implica un servei d’escombraries que funcioni bé. Tal com és el cas de la manifestació organitzada fa pocs dies on els treballadors van travessar tot el municipi, van rebre diverses salutacions i aplaudiments en suport a la seva lluita.

Capçalera de la manifestació

A mes, per motiu de la gran acumulació d’escombraries que impliquen les festes, els treballadors es van comprometre a brindar serveis mínims de recol·lecció d’escombraries, així com també la neteja total dels carrers pels quals passarien les desfilades organitzades pel dia de Reis.

La solidaritat d’altres sectors de treballadors serà de fonamental importància perquè els treballadors de FCC puguin fer complir les seves demandes. Fem una crida solidària a tots els veïns i treballadors de Salt a donar suport a la vaga. Podeu signar la petició en suport a la vaga aquí.


Facebook Twitter

Ali Karku

Segueix-lo a Twitter

@KarkuAli

"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques