×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Estibadors de Barcelona: "La idea es que els bloquejos s’estenguin a molts més ports"

Fa un dies els estibadors de Barcelona anunciaven la decisió de bloquejar tota activitat relacionada amb l’enviament de material bèl·lic a Israel, tot solidaritzant-se amb el poble de Palestina. Parlem amb Sebastián, el secretari de comunicació i premsa de l'Organtizació d'Estibadors Portuaris de Barcelona.

Joe Molina

dimecres 15 de novembre
Facebook Twitter

Ens plantem a La Barceloneta, el barri dels pescadors i un dels més populars de la ciutat, allà hi te també la seu l’Organització d’Estibadors Portuaris de Barcelona. Arribem d’hora, així que després de parlar un xic amb un altre company de l’estiba ens fan passar a una habitació on tindrem l’entrevista.

L’ambientació d’aquell despatx no pot sino evocar a la historicitat d’un sector combatiu com el de l’estiba, com veurem després, durant l’entrevista. Les parets plenes de fotografies ens transporten per tot el segle XX, fins i tot algunes són de 1905. En elles, apreciem com es treballava fa cent anys enrere, la duresa, les càrregues,... i tot això, amb sort, si aconseguies un lloc aquell dia per treballar. Però també hi trobem imatges plenes de companyerisme. Tot en tonalitats groguenques que expressen no només el pas de les dècades sinó també la voluntat de mantenir el record de les experiències viscudes, malgrat les dificultats.

Arriba Sebastián i deixem les demés històries per després, ara és moment de parlar amb ell d’unes decisions actuals que han pres els estibadors en assemblea, posant el seu granet de sorra contra la guerra de l’Estat d’Israel i solidaritzant-se amb el poble palestí. Accions que probablement acabaran formant part també del patrimoni històric de l’estiba de Barcelona.


Quina és exactament l’acció que heu decidit portar a terme?

L’acció és molt clara. Bloquejarem els bucs que transportin armes amb destinació a Israel per atacar Gaza. En el moment que nosaltres detectem que hi ha algun vaixell amb material bèl·lic, impedirem que treballi i no li deixarem atracar en aquest port, haurà de marxar per on ha vingut.

Nosaltres de manera directa no coneixem les mercaderies perquè tot va en contenidors, però ens donen suport algunes ONG anti-armamentístiques que porten anys monitorant alguns vaixells concrets, perquè solen ser els mateixos. Sabent l’origen, sabent les escales que fan els vaixells i el destí, poden posar un focus d’atenció, llavors es tracta de tenir més compte amb aquests vaixells i intentar veure la càrrega per si porta material inflamable i tal. No té perquè ser només armament, pot ser components químics que també puguin ser letals.


Als ports de Tacoma i Oakland tampoc van deixar entrar un vaixell amb armament per a Israel als EUA.

Correcte. Aquesta és la idea, que no puguin descarregar. A part que no hem inventat res. Això històricament s’ha fet en tots els ports del món. Estem recuperant una estratègia solidària que ha existit tota la vida en l’estiba.


Que us ha motivat a prendre aquesta decisió de bloqueig?

Davant la indignació creiem que havíem de prendre partit d’alguna manera. El que més ens preocupa i el que més ens va empènyer a prendre aquesta decisió és la imminent possible escalada a la resta de territori àrab. Això significaria que només és el principi de quelcom que pot ser molt més gran. I després està aquesta complicitat de la comunitat internacional. A més, venim d’un conflicte a Ucraïna que s’està dilatant moltíssim també. Aquests són els majors motius que potser han fet que hàgim pres aquesta decisió. Però al final són molts elements.

No esperavem que tingués un impacte tan fort. Nosaltres quan prenem decisions no ho fem per veure si tindrem retuits. Prenem decisions perquè creiem que és el més just i per la nostra convicció i els nostres valors. Està en el nostre ADN el fet de posicionar-se. Si podem aportar perquè la classe treballadora tingui més consciència del que està passant allà, per a nosaltres ja és important. Nosaltres no tenim la capacitat de parar una guerra, però es poden fer coses per a pal·liar els efectes o fins i tot per provocar que hi hagi una resposta social.


Hi ha constància que a Barcelona puguin atracar vaixells amb armament?

Nosaltres ens estem preparant per al que pugui passar. És el que deia abans, si al final hi ha una escalada faltaran ports per a portar material. Estem començant a treballar amb les ONG i establint una dinàmica de treball però esperem no haver d’aplicar la decisió que hem pres.


Hi ha intenció que altres ports puguin fer accions com la que esteu duent a terme? Que els bloquejos es puguin estendre més enllà de Barcelona.

En els nostres canals interns i les relacions que tenim a nivell nacional i internacional amb altres ports, traslladarem la iniciativa i forçar el debat perquè se sumin a aquestes accions. La idea es que els bloquejos s’estenguin a molts més ports. Tenim l’assemblea general del nostre sindicat internacional i allí buscarem un posicionament i un text en el qual tots els ports estiguin còmodes.


Ja havíeu fet algunes accions com aquesta en el passat?

Si. Amb l’arxiu històric estem intentant recuperar totes aquestes accions perquè volem tenir un memorandum d’elles. Aquí a Barcelona, que tinguem constància, hi ha hagut accions de tota mena. Impedint armament a centre amèrica en els 70 o Libia fa uns anys. Però no només accions de bloqueig bèl·lic, també moltes d’ajuda humanitària.


En el port de Barcelona hi ha situada també l’empresa ICL, responsable de comcercialitzar el fòsfor blanc.

Si, fa uns dies ens vam veure amb la plataforma Prou Complicitat i ens van ensenyar fotos del que fan amb la potassa, és increïble. Jo no tenia constància d’aquesta mena d’arma, el fòsfor blanc, és una barbaritat. Aquesta empresa extreu la potassa de les mines de Sallent i la ven als EUA per converti-lo en bombes de fòsfor blanc que son enviades a Israel. Tot un negoci genocida, La setmana passada vam estar en una acció contra ICL per la fabricació de potassa i el negoci armamentístic amb Israel.

Et pot interessar: Concentració al port de Barcelona: "Israel assassina, ICL patrocina"


Facebook Twitter

Joe Molina

Trabajador despedido de Panrico, Barcelona | @joemolina57

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?