×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Expulsats del cos els sis Mossos condemnats per reduir un jove al crit de “mono de merda”, però el racisme persisteix

La decisió ha estat presa per la conselleria d’interior després de que els agents fossin condemnats a penes mínimes.

Miquel Font

dimecres 20 de setembre de 2023
Facebook Twitter

Els agents de l’Área de Recursos Operatius (ARRO) que han estat condemnats aquest dilluns per un delicte lleu de lesions i un altre contra la integritat moral amb agreujant (en cinq dels sis casos) per motivacions racistes han estat expulsats del cos policial català. Les causes són una reducció que van realitzar els policies cap a un jove, Wubi D.R., durant el desallotjament d’un domicili ocupat a Sant Feliu Sassera el gener de l’any 2019.

Durant aquesta intervenció, el jove agredit va activar la grabadora del seu móvil, que posteriorment va enregistrar com els sis membres de l’ARRO l’agredien físicament i verbalment amb comentaris com “negre de merda fill de la gran puta, mirem, racista no, el seguent (...) El proper cop que vegis a la policia corre, pero intenta marxar molt lluny, ves més lluny que d’África cap avall ¿et queda clar?”, mentre el jove emitia sorolls de dolor i els acusaba de racistes. Mentre no se celebrava el judici, l’antic conseller d’interior, Miquel Buch (Junts), ni tan sols va apartar els agents del cos, sino que els va destinar a una altra unitat.

El resultat ha estat una condemna per a tots els agents involucrats d’un any de presó, la qual no complirán per a manca d’antecedents, i sis mesos d’inhabilitació per a exercir el seu càrrec de funcionaris. La Fiscalía i SOS Racsime, que exerceixen d’acusació popular, demanaven en principi quatre anys de presó i dotze d’inhabilitació. Els agents hauran d’indemnitzar la víctima amb 80.000 euros, pagar una multa de 300 euros més i realitzar un curs d’igualtat i drets humans. D’altra banda s’els hi ha imposat una ordre d’allunyament de 500 metres del jove durant quatre anys.

El conseller Joan Ignasi Elena publicaba avui a X (Tuiter) “Per un cos de @mossos que sigui reflex de la defensa de drets i llibertats, on no hi caben de cap manera actituds racistes i denigrants”. Un missatge que mostra com el Govern tracta de netejar la seva imatge davant un cas que mostra la realitat del Mossos, un cos policial més dedicat a la repressió de la classe treballadora i la defensa de l’interès burgués, amb un marge de llibertat d’actuació molt ampli que poques vegades es veu castigat.

Aquest ha estat un cas on la víctima ha pogut gravar integralment la mala praxis obertament racista dels policies de l’ARRO, però son actuacions recurrents no només a les manifestacions, també als carrers. Que la policia està per mantenir l’ordre públic és un relat que cau pel seu propi pes, el mateix ex conseller d’interior Miquel Buch es va limitar a només a cambiar d’unitat aquests agents a l’espera del judici. La decisió d’expulsar-los del cos es deurà probablement a la pressió de l’opinió pública sobre el Govern de la Generalitat, ja que en principi no haurien ni de trepitjar la presò.


Facebook Twitter

Miquel Font

Estudiant de periodisme a la Universitat Pompeu Fabra

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna