×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

L’"escut social" de Sánchez i Iglesias és per als qui eludeixen impostos

El govern espanyol donarà ajudes a les empreses que tenen presència a paradisos fiscals. Una mesura que forma part del pla que firmaven aquesta setmana juntament amb la patronal i la burocracia sindical. Un exemple més de com el govern “progressista” es situa del costat dels empresaris i no de la classe treballadora.

Sílvia Roig

diumenge 17 de maig de 2020
Facebook Twitter

I és que un dels punts de l’acord entre Govern central, patronal i sindicats majoritaris permet que les empreses amb filials en paradisos fiscals es puguin acollir als ERTOs, és a dir, a les ajudes econòmiques de l’Estat que hem pagat entre tots i totes de les nostres butxaques.

Però oju que, segons confirma un informe d’Intermón Oxfam del 2019, la gran majoria d’empreses de l’Ibex-35 tenen filials en paradisos fiscals. Això vol dir que empreses multimillonaries com ara Repsol o el Banc Santander, entre moltes altres, rebran ajudes econòmiques per part del govern del PSOE-Unidas Podemos amb el beneplàcit dels grans sindicats i la patronal.

Aquestes empreses es podran acollir a les condicions de l’ampliació dels ERTOs que busquen beneficiar-les i salvar-les de la crisi, al poder seguir evitant gran part del pagament de la Seguretat Social als seus treballadors. Per tant, seguirem subvencionant els grans empresaris a costa dels diners públics.

Per altra banda, com deiem en aquest article, els treballadors i treballadores que l’1 de juliol encara estiguin en situació d’ERTO per força major veuran descomptats els seus dies d’atur i es desconeix que passarà amb aquelles prestacions dels treballadors/es que no hagin cotitzat el mínim per cobrar-lo (12 mesos). També es poden veure afectats aquells treballadors en ERTOs parcials ja que es flexibilitza el punt en que l’empresa havia de mantenir almenys sis mesos en plantilla un cop reincorporada la seva activitat, cosa que han decidit flexibilitzar també en favor dels interessos capitalistes.

A més, aquells petits propietaris que actualment es troben en un ERTO total (que no poden obrir degut a l’estat d’alarma) passaran a un ERTO parcial en el moment que la fase de desconfinament ho permeti, tot i que no els hi surti a compte econòmicament obrir en aquestes condicions.

Tot això sense oblidar en quin context s’està donant aquest pacte. I és que hi ha més de 3 milions de persones en situació d’ERTO, de les quals centenars de milers encara no hem cobrat encara cap prestació del SEPE. Així doncs, estem parlant d’una situació molt crítica per a famílies que porten quasi bé 3 mesos sense ingressos o amb ingressos molt baixos, fet que ha accentuat la vulnerabilitat de molts col·lectius que ja venen sofrint la precarietat laboral des de molt abans. Per no parlar d’aquelles persones que treballen sense contracte, com els manters, les dones en situació de prostitució i les treballadores de la llar que han recorregut a l’autoorganització i a la solidaritat ciutadana degut a l’oblit del govern “progressista”.

Per això és necessària una esquerra anticapitalista independent dels partits de la burgesia i que defensi un programa davant la crisi econòmica, social i sanitària amb l’eix en la classe treballadora, la joventut precària i les dones.

Una esquerra que, alhora, lluiti per superar la contenció que suposen les direccions burocràtiques dels grans sindicats com CCOO i UGT, les quals porten anys deixant passar tots els atacs, i que doni resposta a la crisi a través d’impostos extraordinaris a les grans fortunes, així com també la nacionalització de totes les empreses estratègiques, com les elèctriques, de transport o distribució d’aliments, entre d’altres. Que els capitalistes paguin aquesta crisi.


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah