×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La Unió Europea reforça el seu militarisme amb un nou Pla de Defensa

En les pròximes setmanes la Unió Europea presentarà un Pla de Defensa que destinarà recursos per a l'enfortiment de la “seguretat” europea i la indústria militar. Així ho ha anunciat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Irene Olano

dimarts 5 de març
Facebook Twitter

Aquest rearmament se suma a les polítiques militaristes precedents, que van incrementar la inversió militar en l’última dècada més d’un 30%, portant la inversió total a nivells no vistos des de la Guerra Freda. Sota el discurs de mantenir una Europa lliure i segura, la realitat és que aquest rearmament aprofundirà les polítiques imperialistes dels països de la UE, que ja actuen com a còmplice del govern d’Israel en el genocidi al poble palestí i perpetuen tot tipus de guerres i espolis, al mateix temps que dificulten o impedeixen la migració que generen.

L’ofensiva del govern israelià sobre el poble palestí ha suposat una convulsió en els plans de l’imperialisme mundial. El canvi en l’estratègia exterior de Biden, centrat durant més d’un any, en l’ajuda econòmica i militar a Ucraïna i ara a reforçar al govern israelià, ha fet perdre impuls a Ucraïna en el conflicte. La possibilitat que Rússia acabi amb la guerra annexionant una part del territori ucraïnès en el curt termini ha estat el detonant perquè la UE tracti de reforçar la seva capacitat militar.

Des de Brussel·les, es planteja un pla que reforci l’autosuficiència europea en matèria militar, creant un mercat de defensa intern que no depengui d’ens exteriors. A més, impulsarà a les grans empreses militars Europes amb els fons comunitaris. Amb això, el que busca la UE és fer pesar menys el desavantatge competitiu que té amb la indústria nord-americana.

El govern espanyol se situa com el principal defensor del militarisme europeu. Mentre l’exministra d’economia i exvicepresidenta del govern i actual presidenta del Banc Europeu d’Inversions (BEI) Nadia Calviño, va plantejar en una entrevista amb El País la seva intenció que el BEI viri estratègicament cap a “reforçar la indústria militar europea i la capacitat dissuasiva” de la UE, el govern manté el desplegament militar al Líban com a part de l’ajuda que brinda a Israel a defensar-se de Hezbollah. Mentrestant, recolza les intervencions en el Mar Roig contra les milícies hutíes i va signar fa a penes un mes un nou contracte milionari amb una empresa israeliana que fabrica armes testades a Gaza.

L’escalada bel·licista i militarista dels estats europeus continua augmentant les tensions geopolítiques mentre es perpetua el genocidi sense predecents en aquest segle que Israel comet contra el poble palestí. La classe treballadora i els pobles del món continuaran sofrint la conseqüència de les guerres que duen a terme aquestes potències. La intensificació militarista, lluny de les promeses de pau i seguretat que planteja la UE, tan sols deixa després de si l’obertura d’un horitzó de majors conflictes.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d'Isabel Díaz Ayuso

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d’Isabel Díaz Ayuso