×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La cimera europea de Granada: militarisme imperialista i xenofòbia

A Granada s'està desenvolupant la cimera de la Comunitat Política Europea (CPE) que reuneix a gairebé 50 representants de governs d'Europa. La UE reafirma el seu compromís amb la guerra d'Ucraïna, l'enviament d'armes i el reforç de les polítiques racistes a les fronteres.

EsquerraDiari.cat

divendres 6 d’octubre
Facebook Twitter

La cimera de la CPE, una conferència ampliada a Estats europeus que no són membres de la Unió Europea, com el Regne Unit, Suïssa, diversos països dels Balcans o Ucraïna, entre altres, té dues grans qüestions en la seva agenda: la guerra i les fronteres.

Amb Pedro Sánchez com a doble amfitrió (com a president espanyol i com a presidència rotativa del Consell europeu), no han faltat declaracions sobre els “valors democràtics” d’Europa i el seu compromís per la “llibertat”. Una forma cínica d’encobrir els interessos imperialistes de l’OTAN que estan darrere de l’augment dels pressupostos guerreristes i els pactes racistes a les fronteres.

Granada es troba blindada aquests dies per a rebre al cim de caps d’Estat i de Govern, amb el desplegament securitari més gran dels últims anys, només superat pel realitzat a Madrid al juny de 2022, amb motiu de la cimera de l’OTAN.

Més de 5.000 agents de Policia i Guàrdia Civil estan destinats aquests dies a la petita ciutat andalusa. El govern ha prohibit que la manifestació crítica amb la cimera s’acostés fins al lloc de les sessions.

Amb l’arribada del president ucraïnès Zelensky a Granada el dijous, un dels eixos de la cimera ha estat la guerra d’Ucraïna, que ja porta més de 19 mesos i que no té mostres d’acabar en l’immediat. El suport financer i militar a Ucraïna, per part dels països europeus, s’ha reafirmat. Paradoxalment, això ocorre en moments en què un sector del Partit Republicà als Estats Units ve qüestionant aquest enorme flux econòmic.

Zelensky i Sánchez s’han reunit tot sol per a acordar un augment del suport militar i pressupostari per a la guerra. Sánchez ha promès sis llançadors de míssils Hawk i antidrons, juntament amb formació especialitzada per als soldats ucraïnesos, i nous equips de desminatge. La UE ha destinat ja més de 85.000 milions per a Ucraïna, en aquest any i mig. Encara així, es continuaran destinant fons per finançar la guerra.

"Hem abordat un nou paquet de suport a la defensa, que inclou equips addicionals de defensa aèria, artilleria i sistemes antidrons. També hem parlat sobre el subministrament d’equips energètics a Ucraïna abans del període hivernal i el funcionament i protecció del corredor de cereals", ha assenyalat Zelensky en les seves xarxes socials.

“Zelenski sap bé que compta amb el suport d’Espanya i la voluntat de continuar fent passos perquè s’obrin les converses per a l’entrada d’Ucraïna a la UE”, ha remarcat el president del Govern en funcions.

Altres temes centrals han estat la qüestió migratòria, una agenda marcada per la crisi migratòria a Lampedusa, fa poques setmanes, i les exigències de major “mà dura” a les fronteres per part de la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, que ha estat acompanyada per la majoria dels líders europeus.

Aquesta setmana, el ministre de l’interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, ha celebrat que s’hagi arribat a un acord per a un pacte migratori a la UE. Un pacte que serà aprovat pel Parlament europeu i que implica un reforçament dels mecanismes de control de les fronteres i un allargament de les detencions de les persones migrants en situació irregular (podran ser detingudes fins a 20 mesos). Al mateix temps, s’augmentarà el finançament d’Estats del nord d’Àfrica perquè continuïn actuant com a “gendarmes exteriors” de les fronteres europees. Un acord que té a Tunísia en el centre, i que implica un reforçament dels mètodes repressius per a les poblacions migrants, amb mètodes brutals.

El Mediterrani ja s’ha convertit en la fossa comuna més gran del planeta, amb 27.000 morts en l’última dècada. Persones que fugen de guerres, de la pobresa generada pel saqueig i l’espoliació imperialista, en la qual participen aquests mateixos estats europeus.

L’ascens de corrents de l’extrema dreta en diversos països (en el govern d’Itàlia, a Hongria i Polònia, donant suport a coalicions de govern a Finlàndia i Suècia, o com primera força d’oposició a Alemanya, França i altres països) ha significat major pressió per a l’enduriment de les polítiques migratòries. Però també els governs “progressistes” defensen aquestes polítiques de xenofòbia i repressió com va mostrar Pedro Sánchez del govern espanyol quan va expressar la seva “sintonia” amb Giorgia Meloni en matèria d’immigració.

El govern de Pedro Sánchez, el “més progressista de la història”, que ara es prepara per a renovar la seva investidura, centra el seu discurs en què són l’única opció enfront de l’avanç de la dreta. No obstant això, en el que fa a polítiques guerreristes, imperialistes, racistes i de xenofòbia, no es diferencia en res de Meloni. Tant espantar amb què “ve la dreta”, quan les polítiques de la dreta les estan aplicant ells.

Per això, quan es discuteix en aquests dies una amnistia limitada, per tancar el dret a decidir dels pobles, nosaltres diem: amnistia total per a tots i totes, dret a decidir i també amnistia per als centenars de tancats en CIE.

La lluita per la regularització de totes les persones migrants, pel tancament dels centres d’internament per a estrangers i per igualtat de drets per a tots i totes, està lligada a la lluita contra les polítiques guerreristes i de saqueig de l’OTAN i els imperialismes europeus. A baix l’Europa del Capital! Fos l’imperialisme d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina! No a l’enviament d’armes a Ucraïna, ni Putin, ni Otan!


Facebook Twitter
La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?