×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La cimera europea de Versalles avança en el rearmament imperialista

La UE destinarà fins a 1.000 milions d'euros en armes per a Ucraïna i augmentarà el pressupost conjunt de defensa. La reunió dels 27 membres de la UE buscarà també sortejar la dependència energètica respecte a Rússia.

EsquerraDiari.cat

divendres 11 de març de 2022
Facebook Twitter

"Demanem a Rússia que cessi les seves accions militars i retiri a totes les seves forces i equips militars de la totalitat del territori ucraïnès, immediatament i sense condicions, i respecti completament la integritat territorial, la sobirania i la independència d’Ucraïna", apunta la declaració emesa al final de la primera jornada.

Aquest divendres, l’alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors, Josep Borrell, ha avançat a la premsa que ha proposat als líders europeus destinar 500 milions d’euros més del pressupost comunitari per a lliurar més armament a Ucraïna.

"He proposat això als líders i la Facilitat Europea de Pau doblegarà el seu suport fins a 1.000 milions d’euros", deia Borrell a la seva arribada, en el segon dia de la cimera.

Fa dues setmanes, la UE va acordar per primera vegada destinar 500 milions d’euros del pressupost europeu per a finançar l’enviament d’armament a un país, una decisió que es va prendre tres dies després de l’inici de la invasió de Rússia a Ucraïna. Al mateix temps, diversos Estats imperialistes han utilitzat l’excusa de la guerra d’Ucraïna per a incrementar de manera notòria els seus pressupostos militars.

La Unió Europea (UE) tindria entre 65.000 i 70.000 milions d’euros més cada any per a defensa si augmenta la seva despesa militar al 2% del seu PIB, deia aquest divendres el comissari europeu d’Indústria, Thierry Breton. Els Estats membres de la UE gasten de mitjana el 1,5% del seu PIB en defensa, i l’objectiu de l’OTAN és, com a mínim, del 2%. Després de la invasió russa d’Ucraïna, alguns països com Alemanya o Dinamarca han anunciat un augment molt important de la seva despesa militar.

Alhora, des que va començar l’atac contra Ucraïna el passat 24 de febrer, la UE ha aprovat ja quatre paquets de sancions contra Rússia i Bielorússia. Entre elles, s’han congelat els fons que els bancs centrals de tots dos països tenen a la UE, ha tret a set entitats russes i tres bieloruses del sistema de comunicació interbancari SWIFT i ha sancionat a un total 862 individus i 53 empreses, entre ells el president rus, Vladimir Putin.

Aquestes sancions estan ofegant l’economia russa, impactant en la butxaca dels sectors més empobrits. I el tancament d’empreses occidentals a Rússia està provocant milers d’acomiadaments o la falta de pagament de salaris, donant lloc a les primeres vagues de protesta.

La cimera també debat sobre com acabar amb la dependència energètica respecte a Rússia, alguna cosa que no és senzill d’aconseguir. Mentrestant, la inflació i l’augment del combustible ja estan afectat l’economia de diversos països europeus.

Una part important de la discussió va ser la presentació per Von der Leyen dels detalls del pla de la CE per a posar fi a la dependència energètica europea de Rússia, que és més forta en el gas natural. "Depenem massa dels combustibles fòssils russos, especialment del gas. Hem de diversificar proveïdors, sobretot passant al GNL. I hem d’incrementar la nostra quota de renovables", afirmava a Twitter.

La proposta de la Comissió perquè en 2027 s’hagi arribat a un final progressiu de la dependència energètica de Rússia es presentarà a mitjan maig. La UE "ha de preparar-se per a ser independent del gas rus, per a assegurar les seves pròpia defensa... perquè ens hem adonat que la nostra democràcia està amenaçada", advertia Macron.

El rumb de la UE reafirma les tendències guerreristes dels Estats imperialistes. Alguna cosa que només pot portar noves catàstrofes per als pobles del món sencer.


Facebook Twitter
La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”