×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La reforma laboral en dificultats: el PSOE mira a Cs mentre Yolanda Díaz busca el sí del bloc d’investidura

ERC i EH-Bildu treballen per un front comú amb BNG, Más País, Compromís i PNB perquè es tramiti com a projecte de llei i incorporar esmenes. CCOO i Unidas Podemos treballen perquè s'accepti tal com es va pactar amb la patronal. Cs s'ofereix al PSOE per a avalar-la “si no es toca ni una sola coma”

Sergio Linares

divendres 21 de gener de 2022
Facebook Twitter

El govern de PSOE i Unidas Podemos està trobant dificultats per a aprovar el Reial decret llei de la seva reforma laboral. Tres dels seus socis de la investidura, ERC, EH-Bildu i BNG, mantenen un no d’entrada davant la permanència en el text de gran part dels atacs de la reforma laboral de 2012. La CUP per la seva part ja ha confirmat que votarà en contra per aquests mateixos motius.

El relat que estem davant un “acord històric” o una “derogació” de la reforma laboral del PP cada vegada té més problemes per a sostenir-se. D’una banda, les lloances i declaracions de la patronal en defensa del text i de la supervivència en el mateix de la major part de les desregulacions i pèrdua de drets que van aconseguir en 2012. Per l’altre les veus d’advocats laboralistes, l’esquerra sindical i el sindicalisme basc, català i gallec, que han convocat les primeres mobilitzacions per a finals de mes, i que denuncien que estem davant una revalidació de la contrareforma que va imposar Rajoy amb la seva majoria absoluta.

El portaveu d’ERC s’ha queixat aquest dijous en el Congrés que la ministra de Treball i vicepresidenta del govern, Yolanda Díaz, està “intoxicant” les negociacions en afirmar que el govern ja comptaria amb els seus “sís”. La negativa a recuperar el control administratiu dels ERO per part de la ministra d’Unidas Podemos seria avui dia el principal escull per a obtenir els vots dels independentistes catalans de Rufián.

27 GENER - Esquerra Diari organitza un fòrum amb sindicalistes d’esquerra i advocats laboralistes sobre la reforma laboral de Yolanda Díaz

EH-Bildu ha confirmat al seu torn que estan treballant en un “front comú” amb altres socis d’investidura, com el BNG, Más País, Compromís i el PNB, perquè el Decret no sigui revalidat i es forci així a la seva tramitació com un projecte de llei en el qual es podrien incorporar esmenes. En paraules del seu portaveu es pretén "no deixar passar aquesta oportunitat històrica de posar fi a l’estatalització, recuperar la indemnització de quaranta-cinc dies i augmentar el control públic sobre ERO".

Más País i Compromis han demanat a l’executiu al fet que aprofiti la majoria progressista del Congrés perquè millori el text. Íñigo Errejón ha assenyalat que “el govern, si vol tirar endavant la reforma, ha de tenir majoria en el Congrés i ha de dir amb qui vol treure-la. Si la saca amb Cs, està triant un rumb”.

Si bé la ministra de Treball aposta per aconseguir els vots del bloc de la investidura, el PSOE estaria ja valorant la possibilitat de buscar els vots de Ciutadans. El seu portaveu en el Congrés, Inés Arrimadas, ha sortit a donar la mà a l’executiu – i sobretot a la patronal que treballa entre bastidors des de fa dies per a convèncer als taronges – obrint-se a convalidar la norma “si no es toca ni una sola coma” dels acords amb els agents socials.

Entre els defensors que no es canviï res, tampoc en favor de les i els treballadors, ha tornat a destacar-se el secretari general de CCOO. Com ja ha fet la setmana passada, Unai Sord ha tornat a demanar als socis de la investidura al fet que convalidin la norma sense demanar cap modificació. La burocràcia sindical es negaria així a incorporar millores en les condicions d’acomiadament, la causalitat del mateix o la negociació col·lectiva, per preservar el suport de la patronal.

Aquestes esquerdes en el bloc de la investidura i en el si del mateix govern posen en dificultats l’aprovació de la mesura estrella de l’executiu de coalició i, molt especialment, d’Unidas Podemos. El relat d’una reforma en favor dels i les treballadores trobarà seriosos problemes per a sostenir-se de la mà del partit de l’IBEX35 per excel·lència, Ciutadans.

Una oportunitat que des de les forces sindicals i l’esquerra política que es van oposant a aquesta reforma per “insuficient” o per avalar el llegat de precarietat heretat hauria d’aprofitar-se. Les manifestacions previstes per a finals de mes en diverses ciutats haurien de ser el tret de sortida per a una gran campanya unitària en els centres de treball per a informar del frau que suposa aquesta no derogació i iniciar un pla de lluita ascendent per la derogació total de les contrareformes laborals de 2012 i anteriors.


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï