×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La transfòbia ens mata. Tots som Ekai

Des de Chrysallis Euskal Herria, associació de famílies de menors trans, informaven avui que Ekai, el fill de 16 anys d'una d'aquestes famílies s'havia tret la vida. La transfobia ens mata i necessitem més lluitadors i lluitadores per parar-ho.

Roberto Jara

dissabte 17 de febrer de 2018
Facebook Twitter

Jo podria ser Ekai. Tu també podries. Quan un 43% dels joves LGBTI han tingut pensaments suïcides a causa de l’assetjament i la taxa de suïcidi en joves LGBTI és més de quatre vegades superior a la resta i la principal causa de mort, amb xifres encara més altes entre les persones trans, no podem sinó parlar d’assassinats per transfobia.

Ekai tenia 16 anys i créixer mentre et neguen la teva identitat és una terrible batalla de supervivència. La pàgina web de Chrysallis Euskal Herria reflectia avui en un comunicat la situació que havia portat a tal desenllaç:

“L’immens dolor d’Ana i Elaxar és també el nostre, igual que ho han estat les seves batalles. Batalla per aconseguir el canvi de nom en el registre; batalla per rebre en la “unitat de gènere” de Creus el tractament hormonal que necessitava i que mai va arribar; batalla per aconseguir que en el seu institut es realitzés la formació perquè la comunitat escolar pogués comprendre la seva realitat i així poder respectar-la, i que no es va fer… un cúmul de batalles quotidianes. Massa per a un adolescent, en aquest cas. Aquesta batalla l’hem perdut com a societat i a Ekai ningú pot retornar-li ja la vida.

Però seguim lluitant. Per la memòria d’Ekai. Per aquells nois i noies que segueixen esperant a rebre a l’Hospital de Creus el tractament que necessiten. Per aquelles noies i nois als qui han denegat el canvi de nom. Per totes aquestes nenes, nens i joves als qui se’ls està negant una vegada i una altra la seva identitat. Pels quals vindran darrere. Per una llei que els protegeixi. Per una societat informada que comprengui i accepti els fets de diversitat i en la qual aquestes noies i nois puguin créixer, puguin desplegar tot el seu potencial, puguin viure. Perquè mai, ningú, hagi de tornar a passar el que Ana i Elaxar estan passant”.

Els culpables impedeixen que s’aprovin les ja de per si limitades lleis contra la LGBTIfobia. Els culpables eliminen les partides pressupostàries per a prevenció del bullying LGBTIfòbic. Els culpables retarden l’edat de reconeixement legal de les persones trans. Els culpables cataloguen la transsexualitat com una malaltia. Els culpables restringeixen els tractaments hormonals a menors trans. Els culpables no implementen educació sobre diversitat sexual a les escoles. Els culpables porten sotana i reben milions de l’Estat. Els culpables difonen discursos LGBTIfòbics des del poder impunement. Els culpables són declarats “d’interès públic”.

I ara simplement miren cap a un altre costat.

En moltes ocasions els menors trans i les seves famílies lliuren interminables batalles legals per aconseguir un nom associat al gènere autopercebut, sense poder en bona part dels casos fer-ho fins a la majoria d’edat, ja que amb freqüència, jutges i fiscalies tracten de denegar els canvis o fer-ho cap a noms unisex.

A més, el canvi de sexe i de nom només és possible pels qui tenen la nacionalitat espanyola i han superat un examen psico-mèdic que precisa del diagnòstic patologitzant de “disfòria de gènere” després de dos anys de teràpia hormonal i l’absència de qualsevol altre diagnòstic de trastorn mental anterior.

L’esperança de vida mitjana de les persones trans és de 35 anys, la taxa d’atur d’un 85% i en els últims 8 anys més de 2.000 persones trans han estat assassinades a tot el món sense explicar els casos de suïcidi.

No volem més notícies com aquesta. Per a això la indignació i la ràbia no poden transformar-se en silenci i dolor, sinó en una lluita en homenatge de Ekai, d’Alan i tants d’altres que han lluitat sense parar per ser els qui són i que els anomenin com ells volen. Aixecar un moviment LGBTI combatiu que revolucioni apuntant contra el sistema patriarcal i capitalista que perfora cada dia les nostres vides buscant la fi de tota opressió i la més àmplia llibertat.


Facebook Twitter
“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE