×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Més de 150 joves i treballadors a l’Escola d’estiu del CRT

Durant l'1, 2 i 3 de setembre s'ha realitzat la 5ena Escola d'estiu del CRT a Centelles (Barcelona), al costat de l'agrupació juvenil Contracorrent i l'agrupació de dones Pa i Roses. Un gran espai per al debat i la reflexió conjunta.

EsquerraDiari.cat

dijous 7 de setembre de 2023
Facebook Twitter

Durant tres dies, més de 150 joves i treballadors de diferents ciutats de l’Estat espanyol hem debatut, intercanviat idees i experiències en una bonica casa rural, en un clima de companynia i fraternitat. Enguany, el lema de l’escola era: Enfront de la dreta i la fi de cicle neo-reformista, fa falta una organització revolucionària per lluitar per una estratègia socialista. En el marc d’una situació de relatiu “punt mort” polític a l’Estat espanyol, després de les eleccions i en el marc de les negociacions obertes per a la formació de govern, els debats d’aquests dies van permetre a tots els presents intercanviar reflexions i preparar-se per a les tasques que venen.

Un paper destacat el van tenir les delegacions internacionals: els companys de Révolution Permanente de França, l’MTS de Mèxic, el PTS de l’Argentina, la FIR d’Itàlia i el grup March to Socialism de Corea del Sud. Les seves intervencions en les xerrades, i també la possibilitat de poder intercanviar en altres espais, van ser una important aportació a l’internacionalisme militant.

La jornada del divendres es va obrir amb dos tallers: un sobre el pensament de Trotsky i la lluita contra el feixisme, a càrrec de Federico Grom, i un altre sobre debats estratègics entre l’autonomisme i el socialisme, per Elías Lavín. A la tarda, tancavem aquesta primera jornada amb una taula de debat sobre la situació internacional i els desafiaments dels revolucionaris, coordinada per Josefina Martínez, amb la participació de companys convidats del nostre corrent internacional, Yara Muñoz de l’MTS de Mèxic; Laura Varlet i Adrian Cornet de Révolution Permanente de França; Juan Duarte del PTS de l’Argentina i Scilla Di Pietro de la FIR d’Itàlia. En el debat internacional es van assenyalar les tendències a la reactualització de l’“època de crisi, guerres i revolucions”, amb la guerra d’Ucraïna com a punt d’inflexió, mentre en diversos països es produeix un avanç de forces de l’extrema dreta, com a contrapartida de la profunda crisi dels projectes neo reformistes.

Va destacar també la reemergència de processos profunds de la lluita de classes, com la recent batalla contra la reforma de les pensions a França, en la qual van tenir una intervenció destacada els companys de Révolution Permanente, lluitant des de baix contra la política de les burocràcies sindicals per contenir i pasivitzar el moviment. En aquest sentit, es van reprendre les diferents lluites polítiques que van fer tot el procés de lluita. Finalment, van assenyalar els passos endavant que es venen donant per a l’emergència d’un corrent revolucionari a França, com va mostrar la Universitat d’estiu de RP on van participar més de 750 joves i treballadors.

En altres intervencions es van destacar els desafiaments del PTS a l’Argentina, que ve donant una enorme lluita política en el terreny electoral contra la lògica del “mal menor” enmig d’una greu crisi social i econòmica: Myriam Bregman i Nicolás del Caño del PTS encapçalen la fórmula del Frente de Izquierda-Unidad per a les pròximes eleccions d’octubre, amb un programa perquè la crisi la paguin els capitalistes. També es va reprendre la intervenció destacada en la lluita de classes de l’últim període en la revolta del poble de Jujuy, així com les batalles en el terreny teòric, en el moviment obrer i el moviment estudiantil.

La jornada del dissabte va arrencar al matí amb tres tallers. El taller sobre “Lluita de classes i moviment obrer en la transició”, per Cynthia Luz Burgueño, va ser seguit amb molt d’interès per joves i treballadors, amb ganes de treure lliçons de les grans fites de la lluita de classes a l’Estat espanyol.

També va ser molt concorregut el debat sobre: “Com enfrontar l’avanç de l’extrema dreta i els seus discursos antifeministes, homòfobs i racistes?”, per Verónica Landa i Jorge Remacha. Allí es va proposar arrencar amb força les activitats de Pa i Roses i les agrupacions juvenils de Contracorriente.

En el taller sobre “Ecologia, marxisme i lluita de classes”, coordinat per Irene Thunder, es va comptar amb les aportacions internacionals de Juan Duarte de l’Argentina i Adrian Cornet, dirigent de CGT Total, que va compartir les lliçons de l’experiència de lluita de la fàbrica Grandpuit, i la seva aliança amb sectors ecologistes.

Posteriorment, va tenir lloc a la carpa central la xerrada sobre “Estratègia, programa i partit revolucionari”, a càrrec de Diego Lotito, qui va reprendre algunes qüestions fonamentals dels debats del marxisme en el segle XX sobre aquest tema i va plantejar alguns dels grans desafiaments plantejats en aquest sentit en l’actualitat per a construir partit.

A la tarda, vam tenir també l’oportunitat d’escoltar amb molta atenció l’exposició dels companys coreans de March to Socialism, sobre la situació política a Corea del sud i algunes lluites del moviment obrer.

La segona jornada va cloure amb un panell especial per a debatre sobre la fi de cicle del neo reformisme, el nou govern i els desafiaments del CRT, a càrrec de Lucía Nistal, Santiago Lupe i Pablo Castilla. Lucía Nistal va exposar algunes coordenades sobre la situació actual, les negociacions per dalt per a la formació de govern i va assenyalar que els avanços de la dreta no es poden entendre sense prendre nota de les polítiques del govern “progressista” que defensa el militarisme imperialista, reprimeix a les fronteres, permet que els grans especuladors augmentin els lloguers i el preu dels aliments, mentre es compromet a noves retallades davant la UE.

Per part seva, Santiago Lupe va realitzar un balanç exhaustiu del cicle polític que es va obrir amb el 15M, la posterior emergència de Podemos com a neo reformisme, i el procés independentista a Catalunya. Un cicle polític que, gràcies a la gran col·laboració dels reformistes i les burocràcies sindicals, culmina amb una relativa restauració del règim polític, encara que no sense grans contradiccions. Va assenyalar també els importants desafiaments del CRT, en lluita política amb l’esquerra reformista que d’una manera o una altra, va acabar subordinada a polítiques de conciliació de classes.

Finalment, Pablo Castilla va fer una emotiva intervenció, des de la seva pròpia experiència personal i com a homenatge al seu avi, obrer de la SEAT, qui el va incentivar des de petit a presentar lluita contra totes les injustícies. Així va apel·lar a tots els joves presents a l’escola, plantejant que sobren els motius per a fer un pas endavant i comprometre’s amb la militància política revolucionària, quelcom pel qual val la pena viure i lluitar.

El diumenge, nodrits plenaris de joventut i moviment obrer van debatre sobre els desafiaments que es presenten en el nou curs polític obert. En desenes d’intervencions es va mostrar un gran entusiasme militant per convèncer de les nostres idees, programa i perspectiva estratègica a molts més joves i treballadors, en els llocs de treball i estudi.

Durant l’escola vam poder també compartir espais d’oci, en la piscina, amb partits de futbol, karaoke i festa. En acomiadar-nos, quedava l’entusiasme i l’alegria pels bons moments compartits. Ja pensant en quan repetim, i desitjant avançar de manera conjunta en tots els desafiaments que ens plantegem en comú.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones