×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Milers de manifestants prenen la residència del president de Sri Lanka

Enmig de l'escassetat de combustible, la inflació creixent, la militarització de les ciutats i les exigències de majors ajustaments per tancar un acord amb l'FMI, esclataven aquest dissabte noves protestes a la capital de Sri Lanka. Els manifestants van prendre la residència del president i el primer ministre. El Primer ministre va oferir la seva renúncia.

Juan Andrés Gallardo

diumenge 10 de juliol de 2022
Facebook Twitter

Milers de manifestants enfurits van entrar aquest dissabte a la residència oficial del president de Sri Lanka a la capital, Colombo, Gotabaya Rajapaksa, durant una jornada de multitudinàries protestes per exigir la dimissió del mandatari per la seva gestió de la crisi econòmica.

L’illa viu una crisi d’anys que es va aguditzar en els últims mesos per la creixent inflació, que afecta particularment els sectors més empobrits, i l’escassetat de combustible que va paralitzar l’activitat i va provocar talls de llum en diferents punts del país. Sobre aquesta crisi es munta l’exigència de l’FMI perquè s’apliqui un dur ajustament a canvi d’arribar a un acord amb l’organisme i la militarització total de la capital amb una creixent repressió cap als qui protesten.

Els manifestants van trencar el perímetre de seguretat que envoltava la residència oficial de Rajapaksa en ple centre de Colombo mentre la Policia reprimia amb gasos lacrimògens per impedir l’ingrés. El diari esrilanqués Ada Derana, va afirmar que el mandatari havia prèviament abandonat la zona.

Alguns manifestants van compartir en directe vídeos dins de la residència del president, mostrant a centenars de persones corejant eslògans en els passadissos i habitacions, nedant en la seva piscina o tirats en el seu llit.

Creixents protestes
Milers de persones es van concentrar aquest dissabte en la capital, bona part arribades des d’altres zones del país illenc, per a marcar el tercer mes de protestes contínues per a exigir la dimissió de Rajapaksa per la seva gestió de la crisi econòmica.

"Volem un canvi, volem que aquest president es vagi", va dir a l’agència Efe Lakmal Perera, un treballador del sector privat que es trobava entre els centenars de manifestants que es trobaven prop del parc Galle Face Green, epicentre de les protestes a Colombo.

"Gotabaya està boig", "Gotabaya té por" o "Gotabaya ves-te a casa" van ser alguns dels eslògans corejats avui en la capital pels manifestants.

Renúncia del primer ministre

Davant aquesta situació el primer ministre, Ranil Wickremesinghe va oferir aquest dissabte la seva dimissió i la formació d’un Govern d’unitat nacional, buscant d’aquesta manera posar draps freds i evitar que el que caigui sigui el president.

L’oficina del primer ministre va afirmar en un comunicat que Wickremesinghe "està disposat" a acceptar la recomanació dels partits opositors, que durant una reunió convocada pel president del Parlament van exigir la seva dimissió i la de Rajapaksa per la mala gestió de la crisi econòmica que assota Sri Lanka.

Unitat Nacional per acordar amb l’FMI

No obstant, l’oferta de formar un Govern amb presència de tots els partits polítics, més que buscar recompondre la situació econòmica té com a objectiu intentar obtenir un préstec del Fons Monetari Internacional (FMI), que ja abans de tancar cap acord demana una sèrie d’ajustos que seran encara més perjudicials per als treballadors i el poble de Sri Lanka.

La negociació, que en aquestes hores es troba en mans de les diferents fraccions parlamentàries, està creuada per si accepten l’acord d’un Govern d’Unitat nacional pef acordar amb l’FMI amb la presència de l’actual president o si els sembla suficient acordar la renúncia del primer ministre, preservant a Gotabaya Rajapaksa.

No obstant això, més enllà de les negociacions en els passadissos del parlament, el carrer ja fa mesos que demana el cap del president i és dificil que aquesta situació es pugui mantenir molt de temps més. Per això el règim ha vingut apostant per una brutal repressió.

Les autoritats van imposar el divendres un toc de queda en diverses parts de la Província Occidental, on es troba la capital, després d’una marxa de protesta organitzada per estudiants universitaris, encara que les restriccions van ser aixecades aquest matí després de ser durament criticades.

L’Associació d’Advocats de Sri Lanka va afirmar en un comunicat que el toc de queda "estava clarament dirigit a fer callar la llibertat d’expressió i la dissidència".

El director de la Comissió de Drets Humans de Sri Lanka, Rohini Marasinghe, va afirmar per la seva part en un altre comunicat que estava "alarmat" per les ordres donades a l’Exèrcit del país de preparar a les tropes per a mantenir l’ordre els carrers.

Una bomba a punt d’esclatar

Les creixent protestes al país es produeixen en el marc d’una de les pitjors crisis econòmiques que viu Sri Lanka des de la seva independència en 1948, derivada del minvament de divises de reserves internacionals i d’un gran endeutament.

La tensió i el descontentament va augmentar a l’illa a finals de març, quan les autoritats van imposar talls de llum de més de 13 hores, la qual cosa va portar a la població a sortir als carrers per demanar la dimissió de l’Executiu.

Des de llavors, centenars de manifestants s’han instal·lat en els voltants de la Secretaria Presidencial de Colombo i les protestes al voltant de la nació illenca es van tornar habituals i van ser creixentment reprimides, mentre les autoritats tracten d’arribar a un acord de rescat amb l’FMI a esquena dels treballadors i el poble.

Diversos analistes assenyalen que aquest acord inclouria reformes estructurals dràstiques i de gran abast. Entre elles una retallada àmplia del dèficit fiscal, és a dir un ajustament de les despeses de l’Estat, l’eliminació del duopoli en el sector energètic, el final de les restriccions a la importació, l’augment d’impostos indirectes i la privatització o venda d’empreses estatals.

Aquest paquet d’ajustaments no farà més que aprofundir la crisi que ja es ve arrossegant i augmentarà les protestes que ja estan posant en escac al govern i deixant en evidència els acords de les diferents fraccions parlamentàries.

Mentrestant les mobilitzacions continuen i són la expresion d’un fenòmen mundial de crisi i alta inflació que està provocant vagues obreres per augment de salaris en països d’Europa i als EUA i rebel·lions i aixecaments en aquells que depenen més directament d’inputs bàsics com el blat i el combustible, afectats per la guerra a Ucraïna, i que impacten directe sobre la població. Sri Lanka és el cas més explosiu d’una sèrie de protestes i rebel·lions que es comencen a veure en diferents latituds i països tan dispars com l’Equador o l’Iran.


Facebook Twitter

Juan Andrés Gallardo

Segueix-lo a Twitter

@juanagallardo1

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l'esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l’esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris