×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Milers de treballadors i estudiants es van mobilitzar aquest dijous contra Macron

Els carrers de les principals ciutats de França es van omplir de treballadors i estudiants en la mobilització convocada pels principals sindicats del país: la CGT i Solidaires.

divendres 20 d’abril de 2018
Facebook Twitter
Las calles desafían a Macron: nueva movilización y huelga de los trabajadores franceses - YouTube

Els ferroviaris van liderar les protestes en una vuitena jornada de vaga que va obligar a la companyia pública de trens SNCF a cancel·lar un terç de les connexions.

Juntament amb ells, el sector energètic, que va causar talls en estacions de trens i bloquejos en centrals nuclears; personal d’hospitals, guarderies, correus i estudiants, contraris al nou accés a la universitat mitjançant un sistema de selecció.

La repressió a París va deixar diversos ferits entre els manifestants

Enfront de la gran manifestació de la CGT, milers de joves, agrupats en columnes que arribaven des de diverses facultats, especialment des de Paris 8, Nanterre, Paris 3, Tolbiac i la ESPE.

En l’estació de metro Glacière, les forces repressives van realitzar diverses maniobres per intentar trencar en dos les processons de joves que es trobaven enfront de la manifestació de París. Primer gasos lacrimogens i després el canó d’aigua, deixant diversos ferits, fins i tot un al cap.

En agrupar-se les columnes a l’enorme capçalera de la marxa es van barrejar els treballadors, i ferroviaris joves i vells, empleats públics i altres. Quan van saber que els policies estaven començant a reprimir, al capdavant de la manifestació, els membres de la CGT de Mines i Energia es van apressar a ajudar als joves.

Poc abans d’arribar a la plaça Denfert-Rochereau, la policia va començar a llançar els gasos lacrimogens. No obstant això, els policies van haver de retrocedir més tard. Les forces especials de la policia, el CRS, van tornar a intentar dispersar als manifestants, sense èxit, malgrat el llançament continu de magranes lacrimogenes.

A Tolosa, milers de manifestants van marxar sota el signe de la unitat

Aquest dijous, milers de persones es van trobar als carrers de Tolosa. Amb una columna massiva de ferroviaris, el dia va ser pres sota el signe de la convergència de diferents sectors.

En dos punts de convocatòria de la marxa, els ferroviaris i els treballadors del correu enfront de l’estació de trens de Matabiau, i els estudiants de la Universitat Mirail i secundaris acompanyant als treballadors de la salut en Arnaud Bernard (barri molt pobre al centre de la ciutat). Després ambdues columnes van convergir en una sola manifestació.

La columna ferroviària, amb diversos centenars de manifestants, va ser clarament el motor de la manifestació. Amb determinació i combativitat, els ferroviaris van avançar al ritme de consignes tals com el tradicional "ferroviaris amb brega, no els deixéssim fer" o "Guillaume Pepy (president de la Societat Nacional dels Ferrocarrils) al RMI (salari mínim)", cants que expressen la brega enfront de la posició inflexible de Macron.

Els ferroviaris van deixar un missatge clar: si el president dels rics mostra la seva determinació, els treballadors tenen molt més per demostrar, i entenen que han de seguir mobilitzats fins a l’anul·lació pura i simple del conjunt de les reformes.

Lille

Poc després del migdia, milers de manifestants es mobilitzaven a Lille, al nord-est de París, davant la presència de les forces especials de la policia. Els manifestants corejaven contra la repressió "Policia Nacional, milícia del capital!" i "policies, feixistes, fora de la nostra escola, contestarem cada vegada que ens ataquin!”. Joves i grans, estudiants i treballadors es van reagrupar per continuar la mobilització malgrat les violentes càrregues policials.

A Marsella 65.000 manifestants segons els organitzadors

A Marsella un massiva mobilització en contra dels plans de destrucció dels serveis públics del govern van prendre els carrers. Amb 65.000 persones segons els organitzadors, aquesta és la mobilització més important des del començament de les vagues ferroviàries i la lluita del moviment estudiantil.

La mobilització també es va enfortir a la regió de Marsella. Un centenar de persones van marxar a Aix-en-Provence abans de partir amb autobús a la ciutat, 200 persones a Manosque i 2.500 a Avinyó. La vaga dels ferroviaris es va mantenir en nivells alts. La Facultat Saint-Charles a Marsella va ser bloquejada i els estudiants van estendre les seves protestes a altres facultats.

Le Mans

També a Le Mans 2.000 manifestants van marxar per mostrar la seva oposició a la política d’ajust i precarització del president francès. Els estudiants de secundària, els hospitals, els mestres d’escoles primàries i secundàries, els treballadors de Renault, es van unir als treballadors ferroviaris per mobilitzar-se en forma únificada.

La jornada d’aquest dijous va expressar la convergència de diferents sectors en lluita. Una unitat que s’ha d’enfortir per derrotar els atac de Macron.


Facebook Twitter
La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”

Davant la sortida de Ferrovial: expropiació sense indemnització i devolució de totes les ajudes públiques a l'empresa

Davant la sortida de Ferrovial: expropiació sense indemnització i devolució de totes les ajudes públiques a l’empresa