×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

Moriràs al teu lloc de treball

Dirigents polítics i empresaris adinerats eleven l'edat jubilatòria per sobre dels 70 anys. El Govern ens "ofereix" estalviar en pensions privades. S'apropa una altra destralada sobre les pensions.

Guillermo Ferrari

divendres 16 de febrer de 2018
Facebook Twitter

És així de senzill. Les jubilacions públiques per a les properes generacions seran molt curtes i d’estar per casa. Per a això la dreta del PP proposa als treballadors, que com a forma de complement, estalviïn als bancs (els mateixos que ens han fet compartir les seves pèrdues) en jubilacions privades. I, no solament això, sinó que està estudiant augmentar l’edat de la jubilació i fins i tot promou que aquelles persones en edat de jubilar-se continuïn treballant. Moriràs en el teu lloc de treball, és el lema.

El Govern de Mariano Rajoy promou una reforma en els sistemes de jubilació privats. Potser és aquesta la forma de "solucionar" la crisi del sistema públic de pensions i el buidament descarat que ha fet el seu govern de la caixa de reserva. Els canvis precisos que planifica el Govern consisteixen en primer lloc en la possibilitat de fer ús de la totalitat dels diners estalviats als 10 anys sense cap tipus de justificació. També hi ha una baixada en les comissions que cobraran els bancs

Sí, és cert que hi ha un problema en el sistema de pensions. No obstant això, el problema no és que tinguem una major esperança de vida com plantegen alguns empresaris. El problema, que ningú vol afrontar, és que els empresaris han empitjorat dràsticament les condicions laborals. Salaris nimileuristas, precarietat enorme, un atur que fa anys que està per sobre del 15%, una temporalitat de les més altes d’Europa.

Aquesta caiguda en picat dels ingressos dels treballadors ha revertit en una dràstica caiguda dels ingressos de les cotitzacions. El Govern durant aquests anys de greu crisi social tan sols va veure disparar-se el dèficit i créixer exponencialment els guanys de la gran patronal de l’IBEX 35. La veritat és que en aquests anys de crisis la gran patronal ha tornat als nivells de guanys d’abans de la crisi sobre la base d’un saqueig fenomenal als treballadors i les arques públiques.

I la caiguda en picat de les aportacions empresarials també es reflecteix en els plans de pensions creats per les empreses. Des d’inici de la crisi van caure en 2500 milions d’euros. Davant aquesta situació de caiguda, els bancs veuen amb preocupació la iniciativa que en 10 anys es puguin retirar les aportacions íntegres.

L’empresariat està encoratjant els canvis en el sistema de pensions cap a la baixa. En unes jornades organitzades pel Cercle d’empresaris "coincideixen" amb el PP en la necessitat d’ampliar l’edat jubilatòria. La base del seu argument és que ara "triguem" 10 anys més a estar gastats i malaltissos. Per tant podríem jubilar-nos als 75 anys i passar altres 10 anys treballant. La qual cosa farà que la joventut encara trigui més temps a aconseguir la seva primera ocupació.

El PSOE i Podemos, per la seva banda, tan sols volen tapar el pegat del forat en les caixes de pensions posant més impostos. Ciutadans està més d’acord amb els seus amiguets de l’IBEX 35. Més enllà de les diferents "solucions", totes elles tenen en comú que no toquen la propietat dels bancs i del gran empresariat, sinó que per contra, es proposen augmentar impostos o buscar els pocs estalvis que un treballador pugui fer.

Cal expropiar els expropiadors

El que provoca aquesta situació de la caixa de les pensions, és el saqueig dels ingressos obrers i dels pensionistes. La culpa d’aquesta situació ha estat generada per les grans empreses de l’IBEX 35 i la banca. I, els seus polítics adinerats s’estan encarregant que la situació continuï pel mateix camí.

No hi ha una altra forma de començar a resoldre el problema del sistema de pensions que impulsant un augment d’impostos a les grans fortunes. És que els nostres diners van ser expropiats per rics i empresaris i si el volem recuperar, cal començar per aquí. No obstant això, aquest fet ataca el símptoma. El que cal fer és resoldre la greu situació dels treballadors.

Cal augmentar els salaris d’acord a l’alça del cost de la vida i recuperant el perdut en aquests anys de crisis, cal dividir les hores de treballs entre tots i sense rebaixa salarial perquè l’atur sigui "zero" i posar fi a la precarietat laboral de manera urgent, això farà pujar les aportacions empresarials i dels treballadors ràpidament. Així els treballadors podrien tornar a nivells previs a la crisi.

Però per a això els sindicats han de convocar un pla de lluita unificada de treballadors i pensionistes i posar-se en pguerra contra els plans del govern. Cal parar aquest nou atac que farà gairebé impossible jubilar-se a les noves generacions i seguir perdent capacitat adquisitiva als actuals. Solament amb una dura lluita fins a torçar el braç al govern de Rajoy podrem començar a resoldre la crisi del sistema de pensions.


Facebook Twitter

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï