×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

"Mujeres en lucha", histories de dones militants dels anys 30

El passat mes de febrer es publicava "Dones en lluita", de la historiadora italiana Isabella Lorusso, basat en entrevistes a militants de diferents ideologies dels anys 30. Publiquem una ressenya de l'historiador Pelai Pagès i Blanch.

Pelai Pagès i Blanch

dimarts 9 d’abril de 2019
Facebook Twitter

Acaba de sortir publicat un llibre de la historiadora italiana Isabella Lorusso que, sens dubte, és molt impactant: “Mujeres en lucha”. Efectivament es tracta d’un llibre que recull una dotzena d’entrevistes a dones que sobretot durant els anys trenta -bàsicament durant la Segona República i la guerra civil- van tenir una militància molt important i significativa, fins al punt que moltes d’elles van anar fins i tot al front.

La primera característica del llibre és que es tracta de dones que van militar bàsicament a la CNT i al POUM, que eren, per tant, revolucionàries i més enllà del seu posicionament polític o ideològic van ser dones lliures, disposades a arribar fins allà on fos a fi d’assolir els seus objectius. En un cert aspecte eren també feministes, en un moment en què el feminisme estava lluny d’ésser el què és avui. Pensem que als anys 30 pràcticament només militaven en els partits i els sindicats els homes i que fins a l’any 1931, amb la proclamació de la Segona República, les dones no tenien dret a vot. La situació va començar a canviar avançada la República i fou en plena guerra civil quan en tots els partits d’esquerres es varen crear les respectives seccions femenines, des de les “Mujeres Libres” de la CNT fins al Secretariat Femení del POUM -que va publicar la revista “Emancipación”-. Calia que totes elles disposessin, doncs, de les eines que els hi permetessin ésser lliures.

Algunes d’elles, com ja he comentat, van acabar combatent al front, convertint-se en milicianes, com la Conxa Pérez, una dona que sempre va disposar d’un tremp i d’una voluntat encomiables, fins al punt que es va negar a abandonar el front quan li fou requerit pels seus propis companys.

Les dones entrevistades, excepció d’un cas concret, ja no estan entre nosaltres. I aquesta és una característica que també dona especial valor al llibre. A més de la Conxa, de la CNT són entrevistades Blanca Navarro -que també va combatre al front-, Pepita Carpena i Suceso Portales. Del Partit Obrer d’Unificació Marxista han estat entrevistades dones com Teresa Carbó -una dona del Socors Roig que va morir als 102 anys mantenint els principis revolucionaris que havia defensat tota la vida-, Pilar Santiago, Teresa Rebull -la “iaia de la nova cançó”, companya de Josep Rebull-, Elvira Godàs i Maria Manonelles -la companya de Josep Rovira-. També és entrevistada Manola Rodríguez que, en aquest cas, va militar en el Partit Comunista. L’única dona que encara és entre nosaltres és la Mª Teresa Carbonell, companya del qui va ésser durant els anys de l’exili secretari general del POUM, Wilebaldo Solano.

En tots els casos, doncs, es tracta de dones lluitadores que fan un repàs a les seves vides, a les seves lluites, als seus èxits i fracassos, perquè la seva experiència serveixi, com no pot ser d’altra manera, de referència pel futur.

Publicat originalment a: https://pelaipages.blogspot.com


Facebook Twitter
3 d'octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

3 d’octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l'1-O

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l’1-O

El procés s'enfonsa: per què la "unitat popular" no emergeix com a alternativa?

El procés s’enfonsa: per què la "unitat popular" no emergeix com a alternativa?

S'agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l'autonomia

S’agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l’autonomia

Militarisme “progre”: el Govern del PSOE i UP aproven els pressupostos amb major despesa militar dels últims 40 anys

Militarisme “progre”: el Govern del PSOE i UP aproven els pressupostos amb major despesa militar dels últims 40 anys

Unidas Podemos pacta els Pressupostos i s'empassa el "gripau" del rearmament imperialista. Quant pujarà la despesa militar?

Unidas Podemos pacta els Pressupostos i s’empassa el "gripau" del rearmament imperialista. Quant pujarà la despesa militar?

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona