×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Pablo González estarà tres mesos més a la presó provisional per ordre de la Justícia polonesa

La Justícia polonesa encarregada d'investigar el cas de Pablo González mantindrà tres mesos més a la presó provisional al periodista basc. La defensa ja ha anunciat que recorrerà la decisió.

Ivan Vela

dimecres 25 de maig de 2022
Facebook Twitter

Pablo González hauria d’haver quedat en llibertat, i sense càrrecs, el pròxim 29 de maig, però la Justícia polonesa, responsable de la investigació, ha decidit prolongar durant tres mesos més la presó provisional.

Escolta l’entrevista a Juan Teixeira: "En el cas de Pablo González el govern s’està rentant les mans i deixant que Polonia vulneri els drets humans"

Va ser la setmana passada quan la Fiscalia polonesa va realitzar la petició d’extensió de la presó provisional, que ha estat aprovada en audiència aquest 25 de maig. La defensa, per part seva, ja ha informat que en un màxim de set dies apel·laran aquesta decisió. Bartosz Rogala, l’advocat de Pablo González, ha assenyalat que encara no ha pogut veure nova documentació del cas, ja que la Fiscalia no li ha permès tenir accés a aquests informes.

Com es va anunciar en el seu moment, en la data de la seva detenció, allargar en el temps la presó provisional podria fins i tot ser una vulneració de fins a 18 articles de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea.
Recordem que en la matinada del 28 de febrer agents dels serveis de seguretat polonesos van detenir al periodista freelance Pablo González a l’hotel on s’allotjava, en la localitat polonesa de Rzeszow, prop de la frontera amb Ucraïna, mentre cobria l’arribada de persones refugiades de la guerra.

Des d’aquest moment, l’acusació que cau sobre González és la d’espionatge. Una acusació que no té cap fonament, com assenyalen els seus advocats, però per la qual podria rebre fins a deu anys de presó. L’Estat polonès s’agafa a les arrels i connexions personals que té Pablo González amb Rússia, ja que el seu avi va ser un dels "nens de la República" evacuats a l’URSS i el seu pare, Alexei E. Rubstov, té nacionalitat russa. El mateix periodista va néixer a Moscou en 1982 amb el nom de Pavel Rubtsov, però ja de nen es va traslladar amb la seva mare a Barcelona.

Malgrat estar enfront d’un clar atropellament de la llibertat d’informació, el Govern de Pedro Sánchez, aliat de Polònia en la seva política imperialista, no ha qüestionat en cap moment les accions del govern polonès.

Un intent clar de censura política i periodística. Cal tenir en compte que Pablo González ja havia cobert la revolta de l’Euromaidan en 2014 i la posterior guerra en el Donbáss, fent cròniques que qüestionaven el punt de vista oficial de l’actual govern ucraïnès. Per aquesta activitat periodística ja hauria estat inscrit en 2016 en una ’llista negra’ de polítics, periodistes i activistes espanyols que es considerava favorables al discurs del Kremlin, segons hauria revelat una filtració, tal com comenta el seu advocat Gonzalo Boye. Ara en una nova escalada del conflicte és detingut i incomunicat.

Davant aquest clar atac a la llibertat de premsa, ens solidaritzem Pablo González i continuem exigint el seu immediat alliberament, així com la fi de tota censura a qualsevol mitjà de comunicació.


Facebook Twitter

Ivan Vela

Barcelona | @Ivan_Borvba

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d'Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d’Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Moció de censura: entre l'esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Moció de censura: entre l’esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light