×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Pablo Iglesias abandona la política després de la derrota electoral a Madrid

En una roda de premsa el líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha anunciat aquesta nit que abandona tots els seus càrrecs i es retira de la política activa, després d'haver assegurat en la campanya que “venia el feixisme”. Crisi total en Podemos.

Beatriz Luque

dimecres 5 de maig de 2021
Facebook Twitter

Fa dos mesos, Pablo Iglesias anunciava que deixava el seu càrrec de vicepresident per a donar una “batalla èpica” contra el “feixisme” a Madrid. Aquesta nit, després del triomf arrasador de la dreta del Partit Popular –que governa en la Comunitat de Madrid fa vint-i-sis anys– el líder de Podemos ha anunciat que es retira de la política. Insòlit.

Et pot interessar: Ayuso arrasa a Madrid i Pablo Iglesias abandona la política: necessitem una esquerra combativa i anticapitalista

La decisió no pot ser més desconcertant per a molts dels seus votants que en aquestes eleccions van fer costat a la formació habitada. Si el que estava en joc era la lluita entre “democràcia” o “feixisme”, quin ha estat el resultat? Ha triomfat el “feixisme”? I llavors com pot ser que el dirigent de Podemos abandoni la política just en aquest moment? Per al PP i per a VOX no hi ha millor regal per a acabar el dia d’avui: ara poden dir, no sols que han guanyat les eleccions, sinó que han aconseguit una derrota aclaparadora sobre Podemos i que damunt han acabat amb la carrera política del seu líder.

Pablo Iglesias va arribar a la política fa set anys amb un projecte que prometia “assaltar els cels” per a acabar amb la “casta política” del PP i el PSOE. Ràpidament, el seu programa neorreformista es va anar moderant, pegant un salt en aquest camí quan Podemos va entrar en la gestió dels governs capitalistes de grans ciutats de l’Estat espanyol. Però el moment de major adaptació al Règim va arribar fa un any, amb la integració de cinc ministres d’Unidas Podemos al govern espanyol, liderat pel PSOE.

Aquesta nit, Pablo Iglesias tanca un cicle polític. Després d’haver aconseguit recompondre al PSOE com un dels pilars del règim polític espanyol, es retira de la política. “Serveis prestats”, li podria dir algun personatge del règim. Al mig, Pablo Iglesias ha estat qüestionat pels mètodes bonapartistes utilitzats dins de Podemos contra els sectors opositors, pel seu pragmatisme electoralista, sempre disposat a concedir alguna cosa per a arribar al govern. En aquestes últimes eleccions, no obstant això, molts van creure que “tornava” un Pablo Iglesias dels orígens, amb un discurs “antifeixista” i que es dirigia als barris obrers. Però ha estat tot un frau. Tan sols una estratègia electoral per a evitar una caiguda catastròfica de Podemos, que ja estava anunciada. La presència de Pablo Iglesias en les eleccions va aconseguir mantenir a la formació dins de l’Assemblea de Madrid amb un 7% dels vots, encara que quedant en últim lloc.

L’esdevenir de Pablo Iglesias, com el millor “bomber” del Règim del 78 ha tancat un cicle polític. Però no és hora de “plorar” pel triomf de la dreta, ni molt menys de retirar-se com una sortida individual (que segurament resulta plaent per a aquells que poden fer-ho en un xalet de Galapagar).

És hora de lluitar per una major organització dels treballadors i treballadores en els seus llocs de treball, de lluitar per posar dempeus al moviment estudiantil i a la joventut precària, contra les conseqüències d’una crisi que els capitalistes volen fer-nos pagar una altra vegada. És moment d’avançar amb decisió per a construir una esquerra anticapitalista i de classe que superi la fallida del neorreformisme.


Facebook Twitter
Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya