×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Ferran Guerrero

diumenge 24 de setembre
Facebook Twitter

Els Vetlladors som un col·lectiu que treballem subcontractats per la Generalitat de Catalunya, si ens contractés el Departament d’Educació directament, tindríem una categoria d’Auxiliars d’Educació Especial (AEE). Som més de 2000 Vetlladors a tota Catalunya, ara mateix sota la licitació de diferents empreses com poden ser EULEN, Eina Cooperativa, Clece, Basic, Fundesplai, Pere Tarres o SAMU (empresa de Sevilla que gestionen les famoses ambulàncies grogues) entre altres empreses del lleure.

Que fan els Vetlladors? (més del 90% de la plantilla són dones). Acompanyem i donem suport dins i fora de l’aula a alumnes des de P3 a 4t d’ESO amb Necessitats Educatives Especials (NEE), això significa des d’alumnes amb alguna discapacitat tipus TEA, síndrome de Down, Asperger, Mobilitat reduïda, fins a TDAH, TDA, aquests alumnes per les seves necessitats necessitaran fins que finalitzi l’etapa escolar d’un suport, en altres ocasions hi ha vetlladors/es que han de fer cures, posar sondes, etc. (anomenades Vetlladores Sanitàries, sense formació específica en Sanitat, els fan fer un curs d’1 a 3 h al CAP corresponent), fer feines que no estan dintre de les nostres funcions i serien més adients d’un infermer/a, aquest suport dins l’aula està reflectit a la Llei d’inclusió 150/2017 del 17 d’octubre, de la que els polítics s’omplen la boca, aquesta que no es porta a terme.

Totes les escoles no tenen aquest suport, però gairebé totes les escoles tenen alumnes NEE.

Tots aquests professionals cada any van perdent poder adquisitiu i drets laborals, perdem hores cada any i una estabilitat laboral, cada any hi ha més alumnes NEE i menys hores, jornades més curtes què ens obliga a treballar en diferents centres alhora.

El curs passat com cada quatre anys, la Generalitat va treure a licitació uns 800 vetlladors de Catalunya, aquest concurs el va guanyar l’empresa Sevillana SAMU, amb seu a Sevilla, els primers mesos no vam poder cobrar la nòmina, alguns a principi de desembre la van cobrar i d’altres fins passat gener del 2023. No atenien mails ni trucades, tan sols dues persones a Catalunya per fer-se càrrec de tots aquests professionals, en el traspàs de la licitació hi havia uns drets adquirits, com era el lot de Nadal, aquest passat Nadal, ningú l’ha rebut, antiguitat, mantenir el lloc de treball per la mateixa antiguitat, etc.

Els Vetlladors tenen un contracte Fix/discontinu, molts, s’ho intenten combinar fent de monitors de menjador per arribar a un sou digne, ja que aconseguir un contracte de 32,30 h (1180 € nets al mes, amb pagues incloses) que és el màxim a un institut, és gairebé impossible, així que amb aquest contracte, l’últim dia d’escola al juny, tot aquest personal passa a l’atur, fins al setembre, sense saber al setembre quantes hores tindrà, si estarà al mateix centre, i s’incorporarà el mateix dia que els alumnes, sense saber el tipus d’alumnat que tindrà, ni cap mena de planificació.

Aquest any tot això s’ha convertit en un caos total, ara com ara hi ha companyes/s que encara no estan treballant, ni donades d’alta a la Seguretat Social, la majoria ha patit una retallada mai vista a Catalunya, gent que tenia 32 h el curs passat a tenir ara 5 h de feina setmanal (això no dona per viure), ja que estem sota el precari Conveni del Lleure, a altres els han tret les hores i els ofereixen una mobilitat geogràfica a 45 km de casa seva, casos com companyes d’Igualada que els hi ofereixen anar cada dia a Vic per 15h setmanals, tenim constància que les persones referents a Catalunya que gestionen el servei, desconeixen que significa Catalunya central, i entenen que tot està a prop.

Ens estan dient que si no accepten aquestes condicions de reducció d’hores o mobilitat i ho signem, que signem la baixa voluntària, el que significa perdre tots els drets com a treballadors.


Facebook Twitter
La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?