Món obrer Estat espanyol

BARCELONA

Precarietat laboral i sexisme al MWC

El MWC: Un pastís molt apetitós per a l'Ajuntament de Barcelona que no vol deixar escapar sota cap concepte, encara que per a això hagi de mirar a un altre costat i desentendre's de promeses passades quan eren moments electorals.

Joe Molina

Trabajador despedido de Panrico, Barcelona | @joemolina57

dijous 28 de febrer de 2019| edició del dia

En 2015 i durant la vaga dels tècnics de Movistar i les diferents contractes i subcontractes, l’actual alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es va comprometre al fet que l’Ajuntament no mantindria contractes amb empreses que precaritzin als seus treballadors.

En aquell moment aquella proclama es dirigia concretament a Telefónica a través de Movistar i a la celebració del Mobile World Congress, l’esdeveniment estrella a Barcelona, on va arribar a dir que no es renovaria si es donaven aquestes condicions de precarietat en les contractacions.

Però res ha canviat i durant la presentació del congrés d’aquest any, John Hoffman, conseller delegat de GSMA, entitat organitzadora de l’esdeveniment al costat de Fira de Barcelona, va anunciar que la GSMA té un contracte per a organitzar el MWC fins a 2023 en la seva actual ubicació, això sí, en un entorn estable i segur.

Aquest any, el MWC ha creat al voltant de 14.000 llocs de treball, 700 més que l’any passat, exposaran 2.400 empreses i assistiran 107.000 assistents de 200 països diferents, que suposarà un impacte econòmic de 473 milions d’euros, 8 milions més que l’any passat. Però tots aquests números només engreixen els guanys d’uns pocs.

Darrere d’aquesta cortina d’opulència tecnològica i comercial s’amaguen milers d’ocupacions precàries i sexistes. UGT a través de la seva secretària de Política Sindical, Núria Gilgado, va presentar dies enrere l’informe Precarious Work Congress, que revela casos alarmants.

Són condicions que vulneren la llei d’igualtat, que perpetuen els estereotips de gènere i que segueixen cosificant a la dona com a mer objecte. Són treballs mal pagats i discriminatoris. El que més es necessiten són cambrers i hostesses. El sou és de 9,77 euros bruts, per sota del que marca el conveni interprovincial d’hostaleria i turisme de Barcelona i s’exigeixen jornades de fins a 12 hores, i entre altres requisits, una “gran tolerància a l’estrès i a grans volums de treball”.

En el cas de les hostesses el salari és de 7,2 euros bruts/hora, això sí, han de tenir una altura mínima de 1,75cm, sinó el sou baixa a 6,2 euros i en el cas d’hostesses que atenen zones vip se’ls exigeix també no depassar la talla 36/38, portar faldilla curta, vestir mitjes fines, maquillatge obligatori i sabates de taló de 5 centímetres. La diferència de sou per a tota la fira podria arribar a acostar-se als 50€.

A més, algunes ofertes de treball que fan agències especialitzades i que es publiquen en portals digitals, demanen que les hostesses siguin “llestes”, diu Gilgado.

Un any més, la UGT va anunciar que denunciaria les ofertes de treball discriminatòries i abusives davant la Inspecció de Treball, encara que l’opacitat de les empreses i la curta durada del MWC impedeix la seva persecució. "Les ofertes desapareixen quan queden cobertes, i això fa que no es pugui fer un seguiment precís. Moltes vegades quan volen investigar, l’esdeveniment ha acabat i es fa difícil prendre mesures”.

No obstant això, Gilgado ha reclamat, com en anys anteriors, que la matriu del Mobile, la multinacional GSMA, s’impliqui a evitar casos de sexisme i explotació laboral, "igual com haurien de fer les institucions, Generalitat i Ajuntament de Barcelona".

En el punt 5 de l’esmentat informe elaborat per Gigaldo es parla de l’exigència de la derogació de les reformes laborals dutes a terme per PSOE i PP. Potser caldria recordar que aquestes reformes van poder tirar endavant gràcies a la nul·la oposició de les direccions de les grans centrals sindicals majoritàries CCOO i UGT, que van actuar com a mitjà de contenció i tallafocs davant qualsevol intent de mobilització per part dels treballadors i treballadores.

La pau social, la por, el mal menor, eines d’una casta sindical pactista que viu d’esquena a la realitat i només es gira per a la foto.

No n’hi ha prou amb argumentar que les empreses de contractació són opaques, o que la curta durada d’un esdeveniment impedeix la tramitació de denúncies, aquestes empreses de contractació temporal treballen tot l’any, no només per al MWC i si requereixen un control exhaustiu, hauran de tenir-lo, sinó arribarem al MWC de 2020 o a qualsevol altre esdeveniment i estarem denunciant un altra cop una setmana abans les condicions de precarietat laboral i sexisme en aquests esdeveniments.
temes relacionats

Precarietat laboral   /    Món obrer Estat espanyol   /    Mobile World Congress (MWC)   /    En Català   /    Barcelona

Comentaris

Comentar