×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Provocació: Macron aprova la impopular reforma de les pensions per decret enmig de mobilitzacions

Macron ha acabat aprovant per decret la impopular reforma de les pensions enmig de mobilitzacions en rebuig. No obstant, la vaga continua en diversos sectors, com els recol·lectors d'escombraries. Una manifestació arribarà aquesta tarda a les portes de l'Assemblea Nacional.

Redacció internacional

dijous 16 de març
Facebook Twitter
URGENTE Francia | Macron aprobará la reforma previsional por decreto en medio de movilizaciones - YouTube

Davant la possibilitat que la reforma de les pensions no fos aprovada a l’Assemblea Nacional i enmig d’una nova jornada de vagues i mobilitzacions a tot el país, el president francès Emmanuel Macron ha utilitzat l’article 49:3 per aprovar la impopular llei per decret.

En les primeres hores de la tarda s’ha reunit el consell de ministres com a primer pas per activar aquest procediment. L’apartat 3 de l’article 49 de la Constitució permet al Primer Ministre, “prèvia deliberació del Consell de Ministres” , “comprometre la responsabilitat del govern davant l’Assemblea Nacional” sobre la votació de determinats textos. Ara la primera ministra Elisabeth Borne ha de presentar-lo davant l’Assemblea Nacional perquè quedi validat.

Per part seva, els diputats tenen la possibilitat de presentar una moció de censura dins de les pròximes vint-i-quatre hores. Si és secundada per la majoria dels diputats, es rebutja la llei. Per contra, si no es presenta moció de censura, o si la moció no obté la majoria absoluta (és a dir, 289 vots), la llei s’aprova en primera lectura i continua el seu tràmit legislatiu al Senat. Després torna a l’Assemblea Nacional per a una segona lectura, durant la qual el govern pot activar novament el 49.3 si ho desitja, en les mateixes condicions.

De moment, l’oposició de la ultradretana Agrupació Nacional i de la centre esquerra La França Insubmisa han anunciat que volen presentar una moció de censura. L’Agrupació Nacional té 89 escons, mentre que La França Insubmisa en té 75, d’un total de 577 diputats, mentre que per obtenir la majoria se’n necessiten 289.

Es tracta d’una veritable provocació per part del govern davant una reforma totalment impopular que rebutja la majoria dels francesos, i per la qual ja s’han realitzat 8 jornades multitudinàries de protestes des del mes de gener, arribant a mobilitzar més de 3 milions de persones a la vaga de l’últim 7 de març. És per això que avui s’estan desenvolupant a França noves mobilitzacions per rebutjar tant la possibilitat d’una aprovació parlamentària com l’emesa per decret. Macron ha jugat la seva carta bonapartista per evitar qualsevol possible rebuig parlamentari però al mateix temps s’arrisca a incendiar encara més el carrer.

Des de les primeres hores de la matinada, nombrosos piquets en diferents centres de treball anuncien una jornada decisiva. Aquesta tarda, l’Assemblea Nacional francesa, en una convocatòria conjunta de senadors i diputats, debatrà l’aprovació de l’antipopular reforma de les pensions. Si no arribés a sumar els vots necessaris, Macron especula fins i tot amb l’idea d’imposar-la per decret. Així busca tancar el capítol de la “batalla de les pensions” que des del passat 19 de gener ha posat al carrer a milions de manifestants en més de 8 jornades de vaga general i manifestacions.

Aquest matí hi ha hagut repressió sobre alguns piquets de vaguistes dels recol·lectors d’escombraries. Els vaguistes i els manifestants han estat fortament gasats. Els camions d’escombraries han estat posats en marxa gràcies a la repressió i a la contractació de treballadors temporals per part de la direcció de l’empresa.

Desde París, Alejandra Gómez informa para la Red Internacional La Izquierda Diario, vía Révolution Permanente

La prèvia a aquesta jornada es va viure ahir dimecres, vuitè dia de mobilitzacions, en la qual es va mantenir la tensió amb 1,7 milions de manifestants al país, segons la CGT. No obstant, la intersindical s’ha negat a endurir la lluita, que ha mantingut fins a arribar aquí amb jornades d’aturades aïllades.

Si bé la mobilització de dimecres va ser menor que la del passat 7 de març, jornada històrica des de fa diverses dècades, es va mantenir en general en nivells elevats, quelcom que testifica la profunditat del rebuig a la reforma de Macron. Quant al seguiment de la vaga, hi ha hagut en els últims dies una dinàmica descendent, s’ha normalitzat la circulació del metro, i als trens les vagues renovables es mantenen, però en percentatges parcials.

Altres sectors han mantingut les vagues renovables amb un seguiment més alt, com en el cas de les petroquímiques. En la majoria de les refineries, en vaga renovable des del 6 de març, seguien bloquejades aquest dimecres, amb índexs de vaga lleugerament superiors als de la vespra (42% de vaguistes a TotalEnergies enfront del 36% del dilluns). En el costat de l’energia, també en vaga, els índexs de vaguistes baixen (22,45% en EDF al migdia), però les accions continuen.

Finalment, la vaga dels recol·lectors d’escombraries i els treballadors del clavegueram continua a tota França. A la regió parisenca, tres incineradores situades a les portes de la capital, Ivry-sud-Seine, Issy-els-Moulineaux i Saint-Ouen, segueixen paralitzades, i els treballadors estan fortament mobilitzats malgrat les amenaces del govern d’imposar el treball obligatori mitjançant la policia (el que es coneix com a requisició dels vaguistes, amenaçant amb ficar presos als que no compleixin l’ordre de tornar al treball).

D’aquesta manera, amb un profund moviment que s’ha mobilitzat massivament en 8 jornades de vaga general, i amb vagues indefinides en alguns sectors des de fa una setmana, s’arriba a aquesta jornada del 16 de març.

Com es ve plantejant des de Révolution Permanente, la burocràcia sindical ha fet tot el possible per mantenir el moviment en els marcs d’una lluita de pressió controlada, evitant per totes les vies que es generalitzi la vaga general, que podria posar en escac al Govern de Macron.

Des de Révolution Permanente i la Xarxa per la vaga general (que va realitzar un nombrós acte a París fa uns dies), integrada per centenars d’activistes sindicals de diferents sectors, es ve denunciant la política conciliadora de les burocràcies sindicals, lluitant per la perspectiva de generalitzar la vaga, i unir a tots els sectors de la classe treballadora, al costat del moviment estudiantil per derrotar a Macron.

Allà també va intervenir Anasse Kazib, militant de Révolution Permanente i treballador ferroviari:

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de La Izquierda Diario (@izquierdadiario)

Seguim la jornada d’avui en directe des de França amb els corresponsals de Révolution Permanente i la Xarxa internacional La Izquierda Diario.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d'Isabel Díaz Ayuso

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d’Isabel Díaz Ayuso