×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Repressió i detencions contra els treballadors d’Alcoa

La policia reprimeix la manifestació de la plantilla d’Alcoa davant el Congrés dels Diputats i deté a un dels treballadors. Mentrestant, empresa i Indústria segueixen sense posar solució a l'amenaça de les plantes a Avilés i la Corunya.

IzquierdaDiario.es

diumenge 31 de març de 2019
Facebook Twitter

Un treballador d’Alcoa era detingut aquest dijous al matí durant la manifestació que havien convocat els treballadors de la planta d’alumini davant les portes del Congrés dels Diputats.

En total, més d’un centenar de treballadors de les dues fàbriques que té l’empresa a Avilés i la Corunya, es concentraven des de les 11 del matí en la carrera de Sant Jerònim per a exigir a la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, que posin solució al conflicte i impedeixi el tancament de totes dues plantes d’alumini.

Passada poc més d’una hora de l’inici de la protesta, els treballadors han aconseguit sobrepassar el cordó policial establert, moment en el qual les forces de seguretat han començat a reprimir amb duresa als manifestants.

Un dels treballadors ha estat detingut després d’haver estat prèviament derrocat al sòl i portat a la comissaria de Moratalaz, on a les 14 del migdia ha estat posat en llibertat. Mentrestant, nombrosos treballadors han estat reprimits a cop de porra.

La concentració havia estat convocada pels principals sindicats, i entre els presents es trobava també el secretari general de CCOO, Unai Sordo, a més d’altres càrrecs sindicals del sindicat, així com també d’UGT i ÚS.

Per part seva, alguns dels diputats d’Unidos Podemos com Alberto Garzón, Yolanda Díaz o Rafael Mayoral han intentat mitjançar amb la policia.

No obstant això, queda clar de quin bàndol està el ministeri d’Indústria i per extensió el Govern de Pedro Sánchez, ja que són els mateixos que han ordenat el desplegament policial i la repressió contra els propis treballadors, coartant a més, el seu dret de manifestació.

El Govern "progre" del PSOE, com no podia ser d’una altra forma, mana a la policia a vetllar pels interessos d’Alcoa i en contra dels drets dels treballadors. En aquest mateix sentit es manifestava un dels treballadors davant les cambres: "Així respon el Govern als treballadors, per barallar pels seus drets".

Cal assenyalar que el pla inicial de l’empresa estatunidenca, la tercera productora a nivell mundial, era tancar les dues plantes de la Corunya i Avilés i destruir 700 llocs de treball aproximadament. No obstant això, a principis de 2019, l’empresa, Indústria i sindicats van arribar a un acord pel qual iniciaven un termini de sis mesos per a buscar inversors i mantenir la meitat de la plantilla.

Segons la pròpia empresa, les raons del tancament atenen al fet que "les plantes d’Avilés i La Corunya es troben afectades per problemes estructurals productius i tecnològics i elevats costos fixos. Problemes que units a factors externs de mercat han generat pèrdues significatives i que previsiblement continuaran".

Per part seva, els representants dels sindicats assenyalen que el veritable motiu dels plans de l’empresa són merament per a multiplicar els seus beneficis a costa del tancament de les plantes i la destrucció d’ocupació.

Les plantilles de totes dues fàbriques denuncien avui dia que cap de les parts està respectant l’acord i avançar en la protecció dels llocs de treball, alguna cosa que ha quedat més que de manifest durant la protesta d’aquest matí. I així ho denunciava un altre dels treballadors reprimits: "avui dia estem pitjor que fa quatre mesos. No tenim estatut, venim aquí a lluitar pels nostres llocs de treball. Quan es va signar l’expedient va ser perquè el Govern el va demanar per a donar temps, ara estem pitjor que fa quatre mesos. Alcoa no es tanca".


Facebook Twitter
“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE