×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Residències per a estudiants a Salt: a qui benificiarà?

L'Ajuntament de Salt pretén obrir noves residències per a estudiants, sense abans resoldre el problema habitacional que pateix gran part de la seva població.

Ali Karku

dimecres 21 de juliol de 2021
Facebook Twitter

Imatge: panoràmica de Salt

Fa uns dies, el diari El Punt Avui publicava un article titulat “Els pisos de lloguer per a estudiants de la UdG, un estímul econòmic a Salt”, en el què pretenia explica l’aspiració de l’Ajuntament de Salt d’“ampliar el nombre de membres de la comunitat universitària de la Universitat de Girona (UdG) que viuen al municipi”.

I és que a més de la construcció del nou Hospital Josep Trueta previst per al 2028 que portarà a Salt a nous estudiants de medicina i infermeria, l’equip de govern de JxCAT i ERC pretenen posar a disposició dels estudiants nous blocs de pisos. Però com era d’esperar, no estem parlant d’allotjaments gratuïts o econòmics pensats per fomentar l’estudi en els més joves, sinó de negocis que beneficiaran als lobbies de sempre.

Com destaca l’article, les residències estudiantils a Girona beneficien principalment a empreses privades com Resa o Unihabitat, i no es pot esperar quelcom diferent a Salt: "L’empresa Residencias de Estudiantes SL (Resa) té un conveni amb la UdG des de fa anys i gestiona el servei d’allotjament per a estudiants, professors i investigadors de la universitat gironina. Segons fonts de Resa, l’empresa ofereix la residència d’estudiants al campus de Montilivi (209 places), a prop de l’estadi de futbol i la Facultat de Ciències –n’hi ha una altra, que gestiona Unihabitat–. Resa també facilita la possibilitat de tenir un pis de lloguer, una habitació en un pis compartit amb altres alumnes i, fins i tot, viure amb una família. A través de Resa Housing, l’empresa també capta pisos en el mercat per oferir-los a la comunitat universitària".

Però l’equip de govern té molt clar que per crear nous negocis sense perdre el suport dels seus ciutadans, primer han de convèncer-los que no només beneficiarà als propietaris dels pisos de lloguer i les empreses de residència d’estudiants, sinó també a la resta de la població: “I aquí intentem recuperar, en part, diversitat econòmica. Ara no tens cap papereria al centre. Per què? Perquè no hi ha clients per a les llibreries. N’hi havia hagut i ara no hi són”, assenyala el regidor de Territori i Habitatge, Àlex Barceló d’ERC.

No obstant, el cost de les matrícules juntament amb els alts preus de lloguer, provoquen que un sector de la joventut no tingui accés a realitzar estudis universitaris, fet que sens dubte es veurà agreujat com a conseqüència de la crisi soci-econòmica que ens trobem patint. Però per JxCAT i ERC, els guanys dels empresaris i grans tenidors de pisos de lloguer són més importants que les aspiracions i el futur d’aquest sector de la joventut. A això se li suma el problema innegable que està havent a Salt pel que fa a l’emergència habitacional.

Mentre els governants parlen de "crear diversitat econòmica" fent noves residències estudiantils que beneficiaran a propietaris i empresaris, totes les setmanes famílies senceres s’enfronten a la possibilitat de ser desnonats a causa de la impossibilitat de pagar un lloguer. A aquest fet se li suma que fa unes poques setmanes, una dona va morir a Salt a l’intentar escapar d’un incendi al seu edifici, deixant en evidència els perills de les males infraestructures dels habitatges en què els més precaris es veuen forçats a viure. Però generar habitatge digne i accessible per a tots no és una prioritat en l’equip de govern de Salt, està clar.

Et pot interessar: Mor una dona migrant en un incendi a Salt: accident?

L’habitatge no hauria de ser un privilegi d’alguns i el negoci d’uns pocs, sinó el dret de tots. L’organització des de baix és l’única manera de lluitar per aquest dret, com ho demostra el Sindicat d’Habitatge de Salt, que amb la força i el suport de la gent ha aconseguit frenar diversos desnonaments.


Facebook Twitter

Ali Karku

Segueix-lo a Twitter

@KarkuAli

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah