×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Revés per a Milei: la justícia suspèn de moment la reforma laboral decretada a l’Argentina

La mesura va ser dictada per la justicia laboral. Només es refereix un capitulo del decret presidencial, que reforma diverses lleis laborals a favor de les empreses i criminalitza el dret de vaga. La mesura confirma la il·legalitat del DNU, encara que serà apel·lat pel Govern. La disputa judicial recentment comença, però la derrota de la reforma i tot el paquet antipopular serà als carrers.

Redacció internacional

dijous 4 de gener
Facebook Twitter

La Cambra Nacional d’Apel·lacions del Treball de l’Argentina va suspendre aquest dimecres temporalment la reforma laboral que aplica el Decret de Necessitat i Urgència (DNU), signat pel president argentí, Javier Milei, el passat dia 20 amb l’objectiu d’aplicar una una àmplia desregulació de l’economia.

Els jutges José Alejandro Sudera i Andrea García Vior van resoldre frenar el capítol “laboral” del DNU, la jutgessa Daura González va sol·licitar passar-ho a un altre sector del Poder Judicial, la Cambra Contenciós Administratiu.

La resolució encara que podrà ser apel·lada per l’Executiu, la qual cosa portarà al fet que la seva resolució definitiva depengui d’altres instàncies judicials, és el primer revés judicial per al DNU, però arriba després d’un intens malestar que es començava a viure en els gremis i llocs de treball, que havien portat a la major central sindical, la CGT (Confederació General del Treball), primer a una concentració que va desbordar les seves previsions i després a l’anunci d’un atur de 12 hores amb mobilització, convocat per al 24 de gener.

En els seus considerants els jutges destaquen que no veuen la “necessitat i urgència” de les mesures. A més plantegen que “les formes republicanes no són mera retòrica, sinó que fan a l’essència mateixa del sistema”. I qüestionen que el Poder Executiu es pronunciï sobre determinats temes, confirmant l’aberració jurídica del DNU: un paquet il·legal i inconstitucional per a atacar centenars de drets obrers i populars.

El capítol IV del DNU, que va ser suspès per la mesura judicial, es refereix a “Treball” i inclou una sèrie de reformes i atacs a moltes conquestes dels treballadors: facilita i abarateix els acomiadaments, flexibilitza la jornada laboral a l’antull de l’empresa (inclou un banc d’hores per a no pagar hores extres), triplica el “període de prova” laboral per a les persones que ingressen a una empresa, avala el frau laboral (treu multes, fomenta la tercerización) i ataca el dret de vaga i d’assemblea.

Però el decret inclou altres mesures antipopulars, com la derogació de la llei de lloguers i la llei de terres, l’alliberament de preus que se sent brutalment en els comerços i estacions de servei, l’atac a drets democràtics, que se sumen al “Caputazo”, com es diu a les mesures econòmiques disposades pel ministre d’Economia, Luis Caputo, i la "Llei Omnibus" (un paquets de lleis enviat al Congrés pel president Milei), com a part d’un paquet que inclou l’acomiadament d’empleats de l’Estat nacional.

Els paquets de mesures econòmiques del Govern argentí va començar a despertar l’oposició als carrers, on ja s’han produït mobilitzacions, cacerolazos en diverses de les principals ciutats del país i va començar a organitzar-se la resistència contra els acomiadaments en diversos reparticions estatals.

En aquest context el 24 de gener pot transformar-se en una jornada on milers surtin als carrers parant en tots els llocs de treball i mobilitzant-nos a Congrés a partir del migdia en tot el país en llocs públics i places.

Com explica Raúl Godoy, Obrer de Zanon i referent del PTS en el Front d’Esquerra, el pla de Milei "és perquè es continuïn beneficiant els mateixos de sempre: el poder econòmic, que està darrere de cada govern que ha passat, fins i tot de dictadures militars. En aquest cas són perjudicats no sols els treballadors sinó a molts sectors populars fins i tot a la petita i mitjana indústria".

Godoy va agregar que "No ens representen els dirigents de la CGT, ja que ells estan disposats a asseure’s a negociar a penes li donin una engrunes. Hem de prendre l’atur i la mobilització a les nostres mans. Organitzant des d’ara assemblees en els llocs de treball i en els barris, com van començar els cacerolazos, assemblees populars en diversos costats o els jubilats marxant". Per aquest motiu afirma que és necessari "Cal unir des de les bases a treballadores i treballadors formals i informals, als moviments socials, als petits comerciants i a tot el poble fins a derrotar el Pla Motoserra. La nostra lluita és de conjunt i el nostre pla al servei de les grans majories".


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah