×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Tendències als extrems: tres claus i una hipòtesi estratègica sobre la dinàmica política espanyola

La tendència a la polarització és el signe polític del 2019. La crisi de l'extrem centre, l'emergència de l'extrema dreta i la fi de cicle del neorreformisme. La necessitat d'una nova hipòtesi per al sorgiment d'una extrema esquerra anticapitalista i de classe.

Diego Lotito

diumenge 13 de gener de 2019
Facebook Twitter

La crisi de l’extrem centre

Tariq Alí, escriptor i activista anglo-pakistanès, va formular el concepte d’ “extrem centre” per a donar compte de la transformació dels partits dels règims bipartidistes en dues cares d’un mateix bloc polític neoliberal per a garantir els interessos dels grans capitalistes. L’alternança en el poder del Partit Popular i el Partit Socialista des de la sortida de la dictadura franquista ha estat l’expressió vernacla d’aquest “extrem centre”.
L’esclat de la crisi capitalista en 2008 i la crisi orgànica del règim polític espanyol -en termes de Gramsci, una dislocació de l’autoritat de l’Estat i dels partits, en la qual la crisi econòmica s’articula com a crisi social i política- van marcar l’inici de la fi d’aquest sistema de partits. L’anomenat bipartidisme es va esquerdar, donant lloc després de l’emergència de Podemos (des de l’esquerra) i Ciutadans (des de la dreta liberal), a una nova constel·lació, un tetrapartidisme.
La desesperada carrera de Podemos cap a la “centralitat política” ho va portar ràpidament a semblar una mala còpia del PSOE. Així, en últim període, després de la moció de censura i el Govern de Sánchez amb el suport de Podemos, i fins i tot de formacions independentistes, el “extrem centre” semblava recuperar terreny. La irrupció de Vox des de l’extrema dreta, un epifenomen de la crisi de la dreta i la fi de l’hegemonia del PP en aquest marge de l’espectre polític- obre no obstant això un nou capítol, en el qual les tendències a la polarització tornen a instal·lar-se. Per això en l’establishment hi ha una profunda preocupació per aquesta dinàmica. Des de la Unió Europea fins a la premsa del mainstream ressonen les veus cridant als partits de règim a fugir dels “antisistema” d’Abascal.
Qui millor va expressar aquesta intranquil·litat potser hagi estat El País. En una editorial del 6 de gener, a propòsit de les negociacions entre el PP i Vox per a pactar la presidència d’Andalusia, el diari de major difusió de l’Estat espanyol adverteix que “qualsevol concessió efectiva al programa d’una força com Vox a Andalusia introdueix tensió en la totalitat del sistema constitucional del 78, ja que serveix d’excusa per a l’exigència de concessions simètriques per part d’altres forces antisistema, i augura una espiral de radicalització que les pròximes cites electorals podrien accelerar en lloc de detenir”.
Encara que Vox no dubte a predicar “valors conservadors incrustats en la monarquia d’Espanya i el catolicisme”, com va publicar fa pocs dies The New York Times, fins i tot la monarquia està inquieta amb l’ascens de l’extrema dreta. Molt qüestionada en l’últim període, com van expressar múltiples manifestacions de desafecció amb aquesta institució reaccionària -especialment l’onada de referèndums universitaris iniciada per la UAM, en els quals fins ara gairebé 60 mil estudiants s’han pronunciat a favor d’abolir la monarquia-, la corona tem que la polarització política per a dalt de lloc a la radicalització política per a baix, i per esquerra.

Et pot interessar: La nit de Nadal en què les i els estudiants antimonàrquics li van canviar el discurs al Rei

La investidura del PP a Andalusia, en acord amb Ciutadans, però amb els vots de Vox -i un pacte que inclou bona part de les seves exigències- marcarà el terreny de joc per a les eleccions autonòmiques i especialment les generals.
En un marc en què el PP està en un gir a la dreta sense retorn, la disputa pel centre passa a un primer pla. En aquesta batalla el Govern i el PSOE fa tot el possible per associar a Ciutadans amb el PP i Vox. Situar a Ciutadans en la dreta no presenta cap dificultat. Durant la crisi catalana va ser clarament el sector -juntament amb Vox- més obertament favorable a la imposició del 155 i la repressió per a liquidar el moviment democràtic català.
No obstant això, el partit de Rivera està cada vegada més incòmode amb la presència de Vox -d’allí els gestos d’evitar les fotos i asseure’s amb el partit d’Abascal per a pactar a Andalusia-. La seva estratègia sempre va ser ocupar el lloc del PP en el “extrem” centre i és conscient que en la carrera de velocitats amb Vox només pot perdre, com de fet ho està fent el PP, que ja li va robar prop d’un milió i mig de vots. “Sempre és possible un altre viratge de Pedro Sánchez”, bromejava fa pocs dies José Manuel Villegas, el seu secretari general.
Encara que ja hi ha diverses veus dels barons socialistes que proposen un acostament amb Ciutadans -tement sobretot l’efecte de la crisi catalana en el seu electorat-, tant el Govern com la direcció del PSOE volen frenar aquest debat i fer-li pagar a Ciutadans l’acord amb Vox a Andalusia. Però aquesta és una ubicació tàctica en la lluita electoral. Estratègicament, el PSOE també anhela el retorn del “extrem centre”, que ha estat el seu medi natural durant els últims 30 anys.
La crisi del “extrem centre” no és un fenomen de conjuntura, sinó orgànic i mundial. En l’Estat espanyol aquesta s’ha desenvolupat al punt actual, que no obstant això és de menor agudesa que altres països (per exemple, França o Itàlia). Aquest element no és menor per a l’anàlisi. Perquè ni Rivera sembla estar disposat a liquidar el seu projecte macronista lligant-se sine die a Casado i Abascal, ni a Sánchez li interessa seguir lligat molt més temps del necessari al suport d’Iglesias, les confluències de Podemos (ni molt menys dels vots independentistes).

L’emergència de l’extrema dreta

La irrupció de Vox en l’escenari polític, que recorda el vertiginós sorgiment de Podemos després de les eleccions europees de 2014, ha generat un canvi les dimensions del qual recentment comencen a manifestar-se. Vox emergeix com la versió radicalitzada de l’ideari de la dreta post-franquista: fanatisme d’ultradreta amb tots els seus símbols, centralisme nacionalista espanyol, una agenda reaccionària antidrets contra les dones i les persones LGTBI, persecució de la immigració, deportacions massives i solucions xenòfobes contra els refugiats, il·legalització dels partits independentistes, derogació de la llei de memòria històrica.
L’engendro liderat per Abascal ha posat fi a la “excepcionalitat” espanyola en el concert europeu de no tenir un partit de l’extrema dreta amb certa força en el sistema de partits. Almenys formalment, perquè Vox és fill del Règim i del PP, que durant dècades va contenir en les seves files a un fort nucli d’extrema dreta al qual li va garantir l’accés al Govern de l’Estat, els governs autonòmics i municipals. Amb la crisi capitalista i el declivi del PP, aquesta integració va derivar en ruptura.
Com dèiem recentment en una declaració de la CRT, “Vox representa el punt final del somni de Fraga, una ‘aliança’ (anti)popular que unifiqués a totes les dretes i que certament va aconseguir fer-ho durant diverses dècades. Si fins no fa molt hi havia els qui continuaven repetint que el PP contenia des dels liberals, a l’Opus Dei i els neonazis, aquesta situació ha acabat. La pròpia crisi del Règim del 78 i el descrèdit dels seus principals partits (PP i PSOE) per la corrupció i les seves mesures antipopulars, ha il·luminat un nou monstre. Un fenomen que lluny de ser domèstic, entronca amb la dinàmica internacional: Abascal té l’ambició de sumar-se al cor dels Trump, Le Pen, Salvini, Orban i Bolsonaro.”

Et pot interessar: Eleccions andaluses: el creixement de l’extrema dreta i com combatre-la

Al mateix temps, Vox es presenta com un vehicle per a desbloquejar, almenys potencialment, el “empat catastròfic” entre els diversos partits amb representació parlamentària pel qual no acaba d’imposar-se cap perspectiva per a donar una sortida a la crisi del Règim del 78: ni la “regeneració progressista” del PSOE i Units Podem -ultralimitada per l’oposició a aquest projecte de la Judicatura i en bona mesura la mateixa Zarzuela, res menys-, ni la “restauració reaccionària” interrompuda del bloc 155.
L’emergència de Vox és en aquest sentit l’expressió més clara, “sense complexos”, d’una sortida d’extrema dreta a la crisi orgànica del règim espanyol. Una perspectiva incentivada, no ho oblidem, per el “a por ellos” contra Catalunya, les lleis mordassa i la defensa rigorosament del règim monàrquic, que ha estat un programa comú tant del PP, com a Ciutadans i el PSOE.
Com escrivia Gramsci, quan les crisis orgàniques tenen lloc, obren el camp a “a solucions de força, a l’activitat de potències fosques representades pels homes providencials o carismàtics”. Això no significa, tanmateix, que el camí cap a una nova hegemonia de la dreta (i l’extrema dreta) estigui obert sense contradiccions, com semblen vaticinar moltes enquestes que ja atorguen una majoria indiscutible del PP, Cs i Vox en unes futures eleccions generals.

Et pot interessar: La dreta “sense complexos” obre el camí a una restauració conservadora 2.0

Vox no serà flor d’un dia, és clar. Però considerar que ja està determinat un nou cicle d’hegemonia amb cada vegada més pes de l’extrema dreta nega que la crisi no reemplaça l’acció dels partits (que és en definitiva el “element decisiu de tota situació”), ni molt menys elimina la lluita de classes. No obstant que encara hi ha escassa mobilització social, en part per la persistència d’expectatives i il·lusions electorals, les mobilitzacions a Andalusia després del resultat de les autonòmiques són simptomàtiques: l’extrema dreta no creixerà sense resposta als carrers.

La fi de cicle del neorreformisme

El sorgiment de Podemos en 2014 va ser en última instància el resultat del desviament i posterior bloqueig del procés ascendent de la lluita de classes iniciat després de 2008, el qual podria haver-se desenvolupat en un sentit revolucionari si les direccions burocràtiques del moviment obrer aliades als partits tradicionals i els aparells reformistes no ho haguessin impedit.
Podem, com també ho va ser Syriza, va emergir com a expressió política i alhora negació del procés de mobilització i descontent social contra les conseqüències de la crisi capitalista. El seu enfortiment va ser el subproducte no d’un ascens de la lluita de classes, sinó del desviament i les derrotes, un procés de pasivització de la lluita de classes en el qual van col·laborar activament perquè es consolidés.
En aquest marc, la seva obsessió per la “centralitat política” sempre va ser una manera d’expressar la seva intenció d’ocupar l’espai d’una nova centreesquerra. Un neorreformisme com ho hem denominat, que a diferència dels vells partits reformistes del passat -socialdemòcrates i eurocomunistes-, tenia tots els seus defectes (exaltació del líder, burocratisme, conciliació amb els poders capitalistes, pur parlamentarisme, integració com a part del règim) i cap de les seves “virtuts”, com gaudir de relacions orgàniques amb amplis sectors del moviment obrer, la qual cosa han suplantat amb un esperit de connivència i complementarietat amb les burocràcies sindicals.
Aquesta orientació política no va deixar de ser reeixida, per contra. La crisi del bipartidisme li va permetre a Unidos Podemos -després de segellar-se l’aliança amb Izquierda Unida- avançar en la intenció de vot fins a conquistar més de 5 milions de vots en les eleccions generals del 20 de desembre de 2015, situant-se en tercer lloc a menys de 350.000 vots dels social-liberals del PSOE. Una expressió distorsionada de les profundes aspiracions socials de milions.
Des de llavors, no obstant això, Unidos Podemos ha demostrat que la seva gestió dels anomenats “Ajuntaments del canvi” era gairebé idèntica a la dels consistoris socialistes, que la seva política ha quedat reduïda a ser la sustentació del govern del PSOE a canvi d’algunes engrunes en els pressupostos -que el PSOE acaba de “retallar” en el seu consell de ministres i ni tan sols és clar que puguin aprovar-se-, i que la seva equidistància davant la qüestió catalana no va fer més que enfortir al constitucionalisme reaccionari. Unidos Podemos s’ha integrat al Règim com una nova “casta” d’esquerra, l’estratègia de la qual es redueix a intentar regenerar el Règim del 78 al costat del PSOE. Una “regeneració” que és al mateix temps una restauració de l’autoritat estatal i el sistema de partits, prenent les demandes des de baix i pasivitzando-les per a integrar-les en una política que no les resol. Dit d’una altra manera, una “pasivització restauradora”.

Et pot interessar: Un rèquiem per a Podemos

Per a comprendre en profunditat no només la política, sinó la psicologia darrere de l’estratègia de Podemos, serveix de mostra una insòlita carta oberta a Pedro Sánchez publicada en El Diari per Victoria Sendón de León, integrant del Consell Ciutadà Estatal de Podemos.
Sendón té l’atreviment de parlar-li com a “poble”, com si expressés el sentiment i la voluntat de milions, per a dir-li a Sánchez que “és molt el que ens juguem en aquest 2019 entrant i ets tu, sens dubte, un dels actors definitius com a capità de la nau que totes desitgem arribi a bon port”. Si, capità!
Perquè s’entengui, en la seva penosa carta Sendón de León utilitza la metàfora de “l’Escila i la Caribdis”, presa de l’Odissea d’Homer i el tortuós viatge d’Ulisses escapant dels monstres que l’aguaitaven a ribes oposades d’un estret canal d’aigua. Una metàfora que Sendón la utilitza d’una manera curiosa, res menys que per a reivindicar a Sánchez per enfrontar a l’executiva de Ferraz i escapar de “l’Escila” dels barons del PSOE i l’Ibex 35, i demanar-li que s’allunyi també de “la Caribdis” de “la santa aliança de les dretes”. Tot després de reconèixer la seva “emoció” que la va embargar com a part de la “ciutadania progressista” quan va sortir la moció de censura contra Rajoy. Així, Sendón acaba demanant a Sánchez “has d’interpel·lar-nos, perquè es tracta d’una navegació col·lectiva en la qual no som simples passatgers. Som la teva tripulació” (sic).
La carta en si mateixa dóna per a un article complet de crítica a semblant demostració d’homenatge al màxim líder del PSOE del 155, les concertinas, els rescats bancaris, les portes giratòries, les reformes laborals o el cop a les pensions. En poques paraules, el PSOE de l’Ibex 35, l’únic que existeix. Però el que s’ha dit ja és una mostra de la fi de cicle del neorreformisme, una autoanomenada per alguns “nova esquerra” que, davant l’ascens de l’extrema dreta i el seu programa radical contra les dones, els immigrants i la classe treballadora, proposa ser la “tripulació” del projecte de ‘regeneració progressista’ del “capità” Pedro Sánchez. La lògica del “mal menor” portada al paroxisme, que en aquest cas -perquè aquesta ha estat la política d’Units Podem en els últims tres anys- no només portaria a una nova desil·lusió desmobilització d’àmplies capes de la classe treballadora, la joventut i els sectors populars, sinó que enfortiria la sortida d’extrema dreta que ofereixen Abascal i cia.

Extrema esquerra: la necessitat d’una nova aposta estratègica

Al desembre de 2014, l’historiador marxista britànic Perry Anderson va visitar Madrid per a participar de la presentació de l’edició castellana de la revista New Left Review. En la seva intervenció va fer una definició bastant encertada: els “moviments *antisistèmics d’esquerra” –com per exemple Podemos o Syriza-, han sostingut posicions “molt menys radicals que la dreta antisistèmica”. O pitjor encara, han resultat ser una completa estafa, com a Grècia, on el “govern d’esquerra” de Tsipras és avui el millor aplicador dels plans neoliberals al país hel·lè.
Aquest fet, la notòria moderació política i programàtica de la “esquerra” enfront del discurs desembussat de l’extrema dreta, és una de les claus per a pensar la perspectiva actual de l’esquerra espanyola.
Davant l’ascens de Vox, des del progressisme (incloent en aquest camp a un variat arc que va des de sectors del PSOE fins al neorreformisme d’Unidos Podemos) s’estén com a idea dominant que és necessari agrupar els “demòcrates”. És a dir, catalitzar tot el malestar social en suport parlamentari al PSOE i optar per el “mal menor” d’un govern que manté les reformes laborals, la precarietat laboral i governa per a l’IBEX35 i la banca, acatant els dictats d’austeritat de la Unió Europea.
En forma minoritària ha sorgit també un sector (Anguita, Monereo, Illueca) que ha sucumbit a la temptació “rojopardista” i proposa construir un “vox d’esquerres”, entès com un partit d’esquerres que adopti part de l’agenda de l’extrema dreta, com per exemple una política regulacionista de la immigració. Una política reformista de dreta que, com ja va succeir en el passat (Alemanya 1923, Polònia 1926), lluny d’afeblir als moviments de dreta no pot més que enfortir-los.
El que no ha sorgit, no obstant això, és una hipòtesi extrema que sostingui que la superació de la crisi del règim espanyol només pot resoldre’s en favor de la classe treballadora, les dones i la joventut i els sectors populars si trenca amb el Règim del 78 i es “expropiar als expropiadors”.

Et pot interessar: L’extrema dreta, el “mal menor” i la lluita per la república obrera i socialista

Si l’extrema dreta s’enforteix amb un discurs obertament reaccionari, misogin i xenòfob, és necessari que sorgeixi una extrema esquerra que articuli un programa radical, anticapitalista i de classe enfront de la crisi. Que lluiti per expropiar als bancs i grans capitalistes que s’han lucrat amb la misèria del poble, mentre conspiraven amb polítics, jutges i policies per a continuar enriquint-se. Que defensi plens drets per als immigrants, les dones i la joventut, contra tota mena de discriminació per raça, sexe o nacionalitat. Que lluiti per imposar el repartiment de les hores de treball sense reducció salarial per a acabar amb l’atur. Que lluiti per anul·lar totes les lleis antiobreres, reaccionàries i lliberticides votades pels governs anteriors. Que baralli per acabar amb tots els privilegis de la casta política, imposant una assemblea única (un òrgan executiu i legislatiu el mateix temps), basat en diputats elegits per vot universal i revocables pels seus electors, amb el salari d’un treballador qualificat. Que defensi sense complexos el dret de les nacions a l’autodeterminació i el seu dret a la separació si així ho desitgen. Que defensi l’impagament del deute públic i la estatització sota gestió dels treballadors i control popular de la banca i de totes grans empreses estratègiques, d’energia i transport. Que es proposi acabar amb la reaccionària institució monàrquica i sobre les ruïnes d’aquest règim imposi processos constituents lliures i sobirans en els quals es pugui decidir tot.

Et pot interessar: Davant el creixement de l’extrema dreta: Per un moviment de dones anticapitalista, antiracista i combatiu!

Enfront de Vox no fa falta una esquerra cada vegada més domesticada i integrada al règim. El que fa falta és una extrema esquerra anticapitalista, que aposta per la lluita de classes seguint l’exemple de França i que digui clarament que és necessari expropiar als capitalistes que s’han enriquit amb la crisi i planificar racionalment l’economia en benefici del conjunt de la societat. Això és, lluitar pel poder dels treballadors i una lliure federació de repúbliques socialistes ibèriques, com a part del combat per una Europa dels treballadors i els pobles.

Aquesta és l’única forma de derrotar definitivament tota temptativa de sortida reaccionària a la crisi del règim, aconseguint al mateix temps la resolució íntegra i efectiva de totes les reivindicacions socials i democràtiques de la classe treballadora i el poble. Aquesta és la perspectiva que defensa el Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores (CRT) i els qui fem Esquerra Diari. No hi ha temps que perdre, cal prendre partit.


Facebook Twitter

Diego Lotito

Nació en la provincia del Neuquén, Argentina, en 1978. Es periodista y editor de la sección política en Izquierda Diario. Coautor de Cien años de historia obrera en Argentina (1870-1969). Actualmente reside en Madrid y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Madrid | @diegolotito

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones