×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Tercera tanda de referèndum: més del 80% a favor d’abolir la monarquia

Entre el 12 i el 13D els referèndum sobre la monarquia a les universitats de Santiago, La Corunya, Ferrol, Ourense, Valladolid, Saragossa, Complutense-Politècnica, Sòria, Castella i Lleó i Politècnica de València han omplert les urnes amb més de 30.000 vots.

EsquerraDiari.cat

divendres 14 de desembre de 2018
Facebook Twitter

Encara estan per realitzar-se bona part dels referèndums que s’han convocat en, de moment, 33 universitats de tot l’Estat, però només en els dos últims dies més de 30.000 estudiants i treballadors de les universitats de Santiago, La Corunya, Ferrol, Ourense, Valladolid, Saragossa, Complutense-Politècnica, Sòria, Castella i Lleó i Politècnica de València han acudit a les urnes dels referèndums sobre la monarquia. Una institució que la majoria dels estudiants considera antidemocràtica, corrupta i herència del franquisme.

Aquests referèndums es perllongaran, almenys, fins a febrer, ja que permanentment segueixen incorporant-se noves universitats a la iniciativa. La joventut ha vingut a trencar el cadenat d’aquest Règim, està disposada a prendre el seu futur a les seves mans.

Els impulsors d’aquesta iniciativa, que va tenir el seu primer referèndum el passat 29 de novembre a la UAM, on van votar més de 7.300 persones, es reconeixen com una generació que “no està disposada a sostenir una família real que es puja el sou mentre condemna a la majoria a la precarietat”. També afirmen que la joventut es va mobilitzar “contra la repressió al poble català l’1-O, impulsada i aplaudida per la corona per negar-li el seu dret democràtic a decidir”, com van afirmar els organitzadors de la consulta en la UB i la UPF, en la qual es van recollir més de 9.200 vots el passat 4 de desembre.

Amb prou feines una setmana després de l’aniversari dels 40 anys de la Constitució i el Règim del 78, les i els estudiants que impulsen el moviment de referèndums estan convençuts que “ja és hora” que puguin opinar, “després de 40 anys de monarquia imposada”, al mateix temps que també desenes de barris i localitats vénen acollint consultes sobre la Corona en un moviment que s’estén per tot l’Estat.

A la Universitat de Saragossa 4.280 persones van acudir a votar en un referèndum que ha rebut suport dels forestals en Lluita de Sarga, d’associacions de veïns i diferents agrupacions polítiques, i en el qual es preguntava si “Estàs a favor d’abolir la Monarquia com a forma d’Estat i instaurar una República?” i “En cas afirmatiu, estàs a favor d’obrir processos constituents per decidir què tipus de República?”

A les Universitats Complutense i Politècnica de Madrid, que juntes sumen una de les majors comunitats universitàries de l’Estat, van votar 15028 persones al mateix temps que la plataforma expressava rotundament el seu rebuig frontal a el “Règim del 78, perquè és el mateix que condemna als joves a ser expulsats de l’educació, perquè fa que els nostres avis tinguin pensions de misèria i perquè ens condemna a la precarietat laboral més absoluta”.

A Galícia la primera universitat a convocar el referèndum va ser Vigo el 4 de desembre, però també el dia 12 es van celebrar a Ferrol, Ourense, Santiago i La Corunya, sumant més de 8.100 vots entre els quatre campus, especialment a Santiago i La Coruña, amb varis milers de vots en cadascun.

A la Universitat de Valladolid 2.124 vots es van dipositar en les urnes a través d’unes paperetes que indicaven “no volem imposicions, volem decidir-ho tot”, preguntant si “Vulgues vostè decidir la forma d’Estat?” i “En cas afirmatiu, què decidiria?”.

Aquest dijous en la Politècnica de València van participar 1.126 estudiants, dels quals 1.112 es van pronunciar a favor de la república. En la de Sòria van ser 429, dels 413 ho van fer en contra de la monarquia.

Al tancament d’aquesta edició seguien els recomptes a la Universitat de Lleó i la Universitat d’Elx. En aquesta última els organitzadors de la consulta van denunciar, com ha succeït en altres centres, el boicot actiu de les autoritats acadèmiques.

És un fet que cada vegada més sectors de la classe treballadora i la joventut es plantegen per què s’ha de seguir mantenint una institució reaccionària heretada del franquisme, totalment arcaica i antidemocràtica. Sense comprendre aquest fenomen profund de desafecció amb la monarquia, reflectit a més en múltiples enquestes, no és possible explicar la dinàmica actual, de la qual just ara estem veient les seves primeres expressions.


Facebook Twitter
IV Escola d'Estiu del CRT a Barcelona: idees per revolucionar el món

IV Escola d’Estiu del CRT a Barcelona: idees per revolucionar el món

El TEDH condemna Espanya per filtrar informació de jutges catalans vuit anys després

El TEDH condemna Espanya per filtrar informació de jutges catalans vuit anys després

Les administracions i els sindicats condemnen als interins al “joc de la cadira”

Les administracions i els sindicats condemnen als interins al “joc de la cadira”

Lluitem per imposar a la patronal del lleure un conveni millor

Lluitem per imposar a la patronal del lleure un conveni millor

Cimera de l'OTAN: la seva història guerrerista que deixa milers de morts i milions de desplaçats

Cimera de l’OTAN: la seva història guerrerista que deixa milers de morts i milions de desplaçats

Combat a la immigració, Ceuta i Melilla: l'agenda de l'imperialisme espanyol per la cimera de l'OTAN

Combat a la immigració, Ceuta i Melilla: l’agenda de l’imperialisme espanyol per la cimera de l’OTAN

37 migrants morts a Melilla i Sánchez felicita la gendarmeria marroquina per "obstinar-se a fons"

37 migrants morts a Melilla i Sánchez felicita la gendarmeria marroquina per "obstinar-se a fons"

Tres motius per manifestar-se contra l'OTAN amb una política independent

Tres motius per manifestar-se contra l’OTAN amb una política independent