×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Turing: números en la nit

Com Cernuda escrivint el seu poema "Birds in the night", iracund davant la placa que el Govern anglès va dedicar ufà a la memòria de Verlaine i Rimbaud, fan venir ganes de vomitar sobre els fastos i recordatoris d'Alan Turing.

Eduardo Nabal

dimarts 23 de juny de 2020
Facebook Twitter

Alan Turing, el jove estudiós i profundament "british" que va construir una màquina intel·ligent per a lluitar contra els nazis i va establir les bases de la computació moderna seguint el teixit de Ada Lovelace (filla de Lord Byron) i portant-ho al terreny del binarisme, zeros+uns i la matemàtica computacional, va anar a l’Anglaterra dels anys cinquanta condemnat per la seva homosexualitat i pràcticament assassinat pel Govern anglès. Executat lentament mitjançant l’administració obligatòria d’una quantitat indeterminada d’estrògens destinats a mitigar el seu impuls (homo) sexual el que, presumiblement, el va conduir a la depressió, l’abatiment i el suïcidi.

Si va ser enverinament accidental o suïcidi ja és gairebé, a hores d’ara, això de menys, perquè el nom de Turing com el de tants altres anglesos de la seva generació va ser sumit en l’oprobi social i l’ostracisme després d’haver estat un heroi de guerra, de la segona guerra, un agent secret els coneixements en informàtica del qual es van posar al servei de la lluita contra l’avanç de les forces hitlerianes, trencant i esbrinant els codis xifrats de l’enemic. La pàtria d’Oscar Wilde i d’aquesta feixista universal anomenada Isabel II –administradora i cacic de la Commonwealth- fidel a si mateixa no va tenir clemència i novament va necessitar bastant temps per a construir-li un panteó entre els ídols després d’arrossega’l sense pietat per les clavegueres de la ignomínia de la mà de la seva hipocresia victoriana i la seva sempiterna doble moral.

Però la llegenda no acaba aquí i no queda clar l’abast de tot això. Per això ha nascut l’especulació i una abundant literatura entorn d’aquesta poma mossegada que és avui també, ningú sap si casualment, el símbol d’Apple, a aquests experiments casolans que va realitzar Turing fins a la fi dels seus dies, a la possibilitat d’un assassinat o venjança polítics, a la nefanda actuació de metges, antics col·legues, espies i policies, així com la misteriosa vinculació entre els binarismes computacionals i aquests binarismes de sexe/gènere que amb la seva dissidència sexual va arribar a posar en qüestió, amb hormones o sense hormones pel mig.

Repugnants els gestos de commiseració, condolença o beatificació de les altes institucions angleses que ara "perdonen" a Turing les seves flaqueses a causa de la seva excepcional aportació a la història i l’evolució del coneixement moderns; sense comentaris.

Segurament la veritable pel·lícula sobre Turing degué realitzar-la algú com Derek Jarman. Però aquest, enemic declarat de la seva majestat i de l’Església anglicana, trigarà molt més a entrar en el panteó dels herois que la pèrfida Albio fa seus, desactivant-los, desconnectant-los de les realitats en les quals viu sumida, classista, sexófoba, encara racista i xenòfoba en molts estrats de poder. Resulta curiós perquè quan jo estudiava batxillerat la informàtica encara era cosa dels mascles més llestos de la classe, ningú ensenyava que els seus pares "espirituals" van ser una dona poc convencional i un gai represaliat. Ningú pensava que els inventors d’una màquina tan aplicada i submisa tinguessin una vida tan atzarosa i poguessin tenir un somni torbat.


Facebook Twitter

Eduardo Nabal

Nació en Burgos en 1970. Estudió Biblioteconomía y Documentación en la Universidad de Salamanca. Cinéfilo, periodista y escritor freelance. Es autor de un capítulo sobre el new queer cinema incluido en la recopilación de ensayos “Teoría queer” (Editorial Egales, 2005). Es colaborador de Izquierda Diario.

Burgos | @eduardonabal

"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques