×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Vaga general a Itàlia pel coronavirus: “La nostra salut abans que els seus guanys”

El sindicat de base USB ha convocat una vaga general per al dimecres 25 de març. Vagues espontànies es multipliquen a tot el país, pel risc al contagi en sectors econòmics no fonamentals.

Antonia Forza

dimecres 25 de març de 2020
Facebook Twitter

“És la revolta dels treballadors. Des de les fàbriques de metalls de Llombardia a les de Piemont, des de les acereries de Piombino als alts forns de Taranto, des de les empreses químiques i tèxtils a les empreses aeroespacials i les drassanes. Fins i tot els constructors del nou pont de Gènova demanen un descans. Vagues i protestes espontànies dels quals se senten ostatges del treball, obligats a desafiar al coronavirus mentre la resta del país es queda a casa.” (La Repubblica, 23/03/2020)

Itàlia és avui l’epicentre mundial de la pandèmia, amb més de 64.000 casos d’infectats i més de 6.077 morts, la meitat dels quals van ocórrer en l’última setmana. En aquest context, i amb una quarantena imposada en tot el territori, milions de treballadors continuen anant cada dia a treballar, molts en sectors no essencials, exposant-se al contagi en el transport públic, en fàbriques, tallers i oficines.

Mentre la Cofindustria, que agrupa les patronals italianes, pressiona per seguir l’activitat en molts sectors que no són vitals per a enfrontar la pandèmia ni per a garantir el proveïment, la rebel·lió obrera creix i aquest 25 de març s’expressarà amb una vaga general convocada per alguns sindicats de base.

En una carta enviada al govern, el sindicat USB assenyalava que havien “esperat l’anunci de les noves mesures restrictives amb l’esperança d’escoltar finalment el bloqueig de totes les activitats productives públiques i privades, excepte les que són efectivament indispensables”. Però, que, en canvi, trobaven per part del govern i les patronals una “obstinació a mantenir obertes les fàbriques i oficines”.

“Els treballadors que s’han declarat en vaga en els últims dies, són els primers a demanar el tancament, exposats al risc de contagi sense una altra raó vàlida que la de mantenir el negoci en marxa. Ho han fet a risc de represàlies dels seus ocupadors, però convençuts que no hi ha res més important que la seva salut i que la seva seguretat correspon a la de tota la comunitat”, expliquen des de la USB.

En el seu comunicat també denuncien que la sanitat pública s’ha vist afectada en els últims anys per repetides retallades de personal i recursos, per les privatitzacions i externalitzacions: “L’escassetat de llits, personal i equip sanitari són alguns dels factors que agreugen el sofriment i fan imprescindible optar per detenir les activitats per a evitar el col·lapse definitiu i la impossibilitat de rescat dels malalts”.

El sindicat CISL, el segon més gran d’Itàlia i de tendència més conciliadora, s’ha dirigit també al govern exigint mesures de tancament d’empreses no essencials i amenacen amb sumar-se a la vaga del 25 de març.

Altres sindicats de base, com SiCobas promouen des de la setmana passada a una abstenció general a concórrer als treballs en aquells magatzems o fàbriques no essencials per al funcionament de l’economia en aquest moment de pandèmia. Especialment en la logística, on tenen més pes sindical, es vénen produint vagues espontànies, en sectors que són molt precaris i amb una forta presència d’immigrants.

La vaga general del dimecres 25 és una acció obrera enormement progressiva, perquè la classe obrera intervingui amb les seves pròpies forces en aquesta crisi, partint del reclam elemental que “les nostres vides són més importants que els seus beneficis”. No obstant això, davant la dimensió de la crisi actual, és necessari desplegar un programa per a donar una sortida a la crisi de conjunt, sanitària i social, la resolució de la qual no pot quedar en mans dels quals van portar a aquest desastre, desarmant la sanitat pública en les últimes dècades i augmentant la precarietat laboral.

Mentre moltes empreses automotrius o metal·lúrgiques podrien ja estar reconvertint la seva producció per a posar tots els recursos al servei de produir respiradors, màscares i altres inputs necessaris enmig del col·lapse sanitari, la Confindustria defensa la volta als seus negocis "as usual".

Per això, com assenyala aquest article de la Voce della Lotte d’Itàlia: “Davant el desastre al qual ens han portat els capitalistes, és necessari demostrar que són els propis treballadors els que poden prendre totes les mesures necessàries: no només des del punt de vista de la seguretat de l’ocupació, contra els acomiadaments massius i el manteniment dels salaris, sinó també per a proporcionar aliments i recursos mèdics a tota la població pobra, i no sols a una minoria rica. Això només serà possible si es pot imposar en el lloc de treball un control democràtic de baix cap amunt dels treballadors en un intent d’assegurar i reconvertir la producció per a satisfer les prioritats socials: es poden tancar totes les activitats no essencials, es pot assegurar a tots els que hauran de continuar treballant, es pot convertir l’aparell productiu segons les necessitats extraordinàries d’avui dia... Si s’estableix un règim de control dels treballadors sobretot el procés”.


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah