×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Vaga general i mobilitzacions davant l’imminent judici als presos polítics

Nombroses mobilitzacions, actes de protesta i jornades de vaga davant l'imminent inici del judici contra els líders sobiranistes per l'1-O.

EsquerraDiari.cat

divendres 8 de febrer de 2019
Facebook Twitter

Foto: EFE/Marta Perez

El judici contra els líders sobiranistes comença definitivament aquest dimarts 12 de febrer tal com anunciava el Tribunal Suprem després de fer pública la interlocutòria final.

Cal recordar que els nou dirigents presos estan acusats per la Fiscalia de rebel·lió i malversació i demanen per a això penes que van dels 16 fins als 25 anys de presó. A més, estan cridats a asseure’s també al banc dels acusats del Tribunal Suprem Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila, acusats de malversació i desobediència greu, tots amb peticions de 7 anys de presó.

Per part seva, els membres de la Mesa del Parlament, Anna Simó, Joan Josep Nuet, Ramona Barrufet, Lluís Guinó, Lluís María Coromines i l’ex diputada de la CUP, Mireia Boia, estan citats davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, acusats de desobediència greu.

Davant l’imminent inici d’aquest procés judicial que atenta no només contra els líders polítics, sinó al conjunt de les aspiracions democràtiques al dret d’autodeterminació de milions de catalans, les diferents organitzacions independentistes estan impulsant nombroses campanyes de protesta i manifestacions en vies a una mobilització permanent mentre es prolongui el judici.

Ja el mateix divendres passat, dia en què s’efectuava el trasllat dels presos a Madrid, l’Assemblea Nacional Catalana convocava concentracions en les principals capitals catalanes sota el lema #fakejustice i #makeamove. A més, des de primera hora del trasllat va haver-hi un acompanyament massiu amb banderes ‘estelades’ durant el primer tram del trasllat en zones i ponts del territori català. Cal destacar que, per part seva, els Mossos d’Esquadra es van emprar amb repressió cap a nombrosos manifestants en diferents punts, especialment en els primers metres després de les sortides des de les presons catalanes.

Primers actes de protesta previstos durant el judici

En una roda de premsa celebrada aquest matí, les entitats civils com la ANC i Òmnium, al costat dels partits sobiranistes i la CUP, així com sindicats i altres col·lectius socials i veïnals feien publiques dues grans manifestacions unitàries en protesta pel judici als dirigents independentistes.

La primera tindrà lloc a Barcelona el pròxim 16 de febrer, tres dies després de l’inici del judici. L’altra gran manifestació està previst que se celebri a Madrid el 16 de març, un mes després.

D’altra banda, l’ANC presentava fa ja unes setmanes la seva campanya internacional de denúncia i mobilitzacions contra el judici als principals dirigents independentistes. Amb el nom de “L’autodeterminació és un dret”, l’entitat civil independentista anunciava manifestacions previstes per al mateix 12 de febrer, dia que comença el procés judicial a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Tortosa, Manresa i Vic, entre altres municipis de Catalunya.

A més, està previst que en altres ciutats europees com París, Londres, Berlín, Roma, Ginebra o Brussel·les se celebrin també diferents mobilitzacions durant el transcurs del judici, encara que sense dates confirmades.

Vaga general a Catalunya

D’altra banda, des de la Intersindical-CSC convoquen a una vaga general per al pròxim dia 21 de febrer amb el lema “Sense drets no hi ha llibertat” i coincidint amb el setè aniversari de l’aprovació de la reforma laboral del PP i l’exigència de la derogació d’aquesta. A l’espera que altres centrals sindicals s’adhereixin, l’ANC i Òmnium, així com ERC, JxCat i Demòcrates i l’esquerra independentista, entre ells la CUP i els CDR, han fet públic el suport a la convocatòria de vaga.

Des de la CUP també criden a la mobilització des del mateix dia en què comenci el judici. En paraules del diputat cupaire Vidal Aragonès, des de la formació independentista "s’estan plantejant concentracions en centres de treball i d’estudis per a preparar amb més força la jornada de vaga del 21".

I per part dels Comitès de Defensa de la República fan també una crida de #CamíALaVagaGeneral, a més de preparar nombroses accions de protesta durant el transcurs del judici i criden a estar atents a les diferents convocatòries a través de les xarxes socials.

Sens dubte, les jornades de vaga general convocades poden convertir-se en la primera gran acció de protesta massiva, no només contra el judici als presos polítics independentistes i la repressió del Règim de l’Estat espanyol, sinó també per a reprendre amb més força la lluita i la mobilització als carrers per la defensa del mandat del 1-O.


Facebook Twitter
Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques